[wiskunde] Hulp nodig bij ontwikkelen formule

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Hulp nodig bij ontwikkelen formule

Hallo allemaal,
 
Ik loop al een tijdje ergens tegenaan. En naar mijn idee moet voor dit 'probleem' wel een formule gemaakt kunnen worden,
maar mijn collega's/stagiaires en ik komen er niet uit, dus ik hoop dat er hier mensen zijn die hiermee kunnen helpen.

Het is dus geen 'huiswerkprobleem' maar een 'praktijkprobleem'. Maar het leek me dat mijn vraag hier het beste thuishoort, zo niet, dan mag dit topic uiteraard naar de juiste plaats verplaatst worden.
 
Waar we de formule voor nodig hebben:
We hebben eieren in een broedmachine. Om deze goed te laten uitkomen, moet het ei in de tijd van de 'broedduur' afvallen.
Om precies te zijn verliest het vocht. Dit is van dag 1 tot de laatste dag, vaak 14-20% (dit verschilt per vogelsoort). Als je het exacte gewicht op dag 1 weet, is dit natuurlijk niet zo moeilijk uit te rekenen. Echter gebeurd het regelmatig dat het ei niet op dag 1 kan worden gewogen, omdat de eieren dan nog bij de ouders liggen. (een voorbeeld-scenario wat regelmatig voorkomt: een vogel legt een aantal, laten we zeggen 3, eieren. de eerste 5 dagen wordt er netjes gebroed. Dag 6 doen we een nestcontrole en nu blijkt dat 1 of 2 eieren kapot zijn; dit hebben de ouders gedaan. Om geen risico te nemen halen we het ei/de eieren die nog heel zijn weg, om deze in de broedmachine verder uit te broeden.) We weten dus (meestal) wel de dag dat het ei gelegd is en het gewicht op een bepaalde dag (in dit geval dag 6) maar dus niet het gewicht van het ei op dag 1, waardoor het lastig (onmogelijk?) rekenen wordt.
 
Wat we dus eigenlijk zouden willen, is een formule (of misschien zijn er meerdere formules nodig?) waarin je diverse waardes kan opgeven, en dan uiteindelijk op het gewicht op dag 1 uitkomt (of in ieder geval het gewicht dat hij zou hebben gehad als alles elke dag evenredig verloopt zegmaar.) Dan kan ik zelf vrij makkelijk verder rekenen naar het eindgewicht.
 
De gegevens die variabel (kunnen) zijn: 
- De broedduur (van 21 tot 28 dagen)
- Het gewicht van het ei (gewicht op een bepaalde dag is bekend, dag 1 onbekend)
- Het percentage dat het ei moet afvallen (14-20%)
 
De broedduur en het percentage dat het ei moet afvallen is in principe bekend als we een ei van een bepaalde soort hebben,
echter zou het natuurlijk ideaal zijn als er een 'algemene' formule kan worden gemaakt, die voor alle soorten gebruikt kan worden,
maar anders misschien meerdere formules (bijv. 1 voor een broedduur van 21 dagen, 1 voor een broedduur van 22 dagen, etc.)
 
Ik moet erbij zeggen dat ik niet wiskundig ben aangelegd, en ik heb geen idee of wat ik wil/vraag uberhaupt mogelijk is,
of dat ik het onmogelijke vraag. Maargoed, daarom ben ik natuurlijk ook hier terecht gekomen. Ik heb hier nu al zo vaak over nagedacht dat het nogal vastloopt en ik niks verder kom.
 
Is dit mogelijk? Zo ja, hoe? Zo niet, wat zouden eventueel wel mogelijkheden zijn? Mocht ik nog belangrijke informatie hebben weggelaten, hoor ik dat natuurlijk graag.

Ik las in een sticky dat het niet de bedoeling was dat er kant en klare oplossingen worden gegeven, alleen aanwijzingen. Ik zal eerlijk zijn: Ik ben dus wel op zoek naar een kant en klare oplossing. Want met aanwijzingen kom ik gezien mijn slechte wiskundige aanleg niks verder. Mijn kennis en specialisatie ligt bij de vogels, niet bij wiskunde  :roll:
 
Iedereen in ieder geval alvast bedankt voor het meedenken!

En mocht het hier niet beantwoord kunnen worden, ook geen probleem, dan ga ik verder zoeken!  :)

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: Hulp nodig bij ontwikkelen formule

Om een formule op te stellen moet je denk ik wel eerst een idee hebben van de gegevens. Ik ben geen wiskundige en ook geen vogelexpert, maar ik denk in eerste instantie dan bijvoorbeeld aan de volgende punten:
  • Is het gewichtverlies: ongeveer elke dag hetzelfde / random / gaat via schommelingen?
  • Is dit afhankelijk van het milieu / de voeding?
  • Kun je niet van een x aantal eieren het gewicht meten en daar een gemiddelde uithalen? Dan weet je wat het gewicht normaal gesproken is per dag en kun je dat vergelijken met je meetwaarde. Zorg ervoor dat je genoeg eieren meeneemt in je waarnemingen, zodat het statistisch gezien ook betrouwbaar is. Of is hier al literatuur over bekend?
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Gebruikersavatar
Berichten: 4.282

Re: Hulp nodig bij ontwikkelen formule

Een formule kan slechts worden opgesteld als het verloop enigszins bekend is.
 
Dat zal dus wel proefondervindelijk moeten gebeuren.
Dus zet de metingen uit in een grafiekje en kijk of het lineair is of gebogen.
 
Vermoedelijk is het het laatste, want het vocht raakt min of mer op.
Dan is de beste benadering waarschijnlijk met een e-macht.
In de wiskunde zijn er geen Koninklijke wegen Majesteit.

Berichten: 2

Re: Hulp nodig bij ontwikkelen formule

Ondertussen heeft iemand via een ander forum de formule kunnen maken, met bovenstaande gegevens.

Maar bedankt voor het meedenken!  :) 

(Even ter info: Ik had dus niet een formule nodig voor de gegevens van het daadwerkelijke 'afval-traject' maar een formule die het gewicht

op dag 0 berekend, zodat ik weer verder kan berekenen wat het ei dagelijks zou moeten afvallen onder de meest ideale omstandigheden. Daar kan ik dan op inspelen. Luchtvochtigheid omhoog als het ei teveel afvalt, LV omlaag als het ei te weinig afvalt).

 

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 3.505

Re: Hulp nodig bij ontwikkelen formule

Voor wie de formule wenst te zien verwijs ik naar http://www.wiskundeforum.nl/viewtopic.php?f=38&t=11717
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Reageer