De kans op een treffer in de astroïde gordel.

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 4.282

De kans op een treffer in de astro

Er zijn nu aardig wat ruimtevoertuigen de planetoïde/asteroïde  gordel tussen Mars en Jupiter gepasseerd.
Ze lijken er weinig schade opgelopen te hebben.
(vroeger vreesden sommigen het ergste)
 
Is er nu redelijk wat bekend over de kans van een treffer in die gordel?
Of gokt men maar op de goede afloop?
In de wiskunde zijn er geen Koninklijke wegen Majesteit.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: De kans op een treffer in de astro

De dichtheid van deeltjes binnen de planetoïdengordel met een massa die gevaar op kan leveren voor interplanetaire missies is laag.
Er zijn wel veel deeltjes, maar de ruimte die ze innemen is zo enorm, dat het gevaar van een catastrofale botsing heel klein is.
Een botsing met een flink rotsblok is nagenoeg uitgesloten (ruwweg een kans in de orde van 1 op miljarden), maar ook de botsingen met het enorme aantal ongevaarlijke deeltjes (micrometer schaal) zijn vrij zeldzaam. Pioneer 10 registreerde slechts enkele botsingen met dergelijke ongevaarlijke deeltjes tijdens de passage van de gordel.
 
Je kan er ook wat aan schatten: De inhoud van de donutvormige planetoïdengordel is ruwweg 1,5.1025 km3. De totale massa van de materie in de planetoïdengordel wordt geschat op 3.1021 kg (slechts 4% van de massa van de Maan). In een kubieke kilometer bevindt zich dan gemiddeld 0,2 gram materie. De meeste materie (zo'n 80%) is opgesloten in de grotere planetoïden en Ceres (die alleen al 1/3 van de totale massa bevat). Als alle 20% restmassa opgesloten zou zitten in stukjes rots met een massa van pakweg een gram of meer, zou er zich per 25 kubieke kilometer ruimte grofweg een zo'n gevaarlijk deeltje ophouden. Maar in werkelijk is dat natuurlijk veel minder omdat een flink deel van die restmassa zich bevindt in myriaden deeltjes met een ongevaarlijke massa, danwel in naar verhouding zeer zeldzame objecten van een paar kilo tot veel zwaarder.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.282

Re: De kans op een treffer in de astro

Dat is duidelijk.
 
Bedankt voor de informatie,
In de wiskunde zijn er geen Koninklijke wegen Majesteit.

Reageer