Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 6

Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Ik heb nu hier en daar een artikel gelezen dat als je een dier met een elektroschok schoquert dat het dier geen pijn voelt omdat het bewusteloos raakt.

En heb gelezen dat er op de eletrodes van de apparaat 1A maar weet niet op welke voltage de elektrodes staat.

Dus is mijn vraag vanaf welke voltage kan het dodelijk zijn als je stroom 1A bedraagt?

Alvast bedankt

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

De spanning is niet dodelijk, maar de stroom. En 1A is ruimschoots genoeg. Maar de lichaamsweerstand is meestal te groot om zoveel stroom te bereiken.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.548

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Uit je bericht wordt niet helemaal duidelijk wat jij precies van plan bent, maar bij een openhartoperatie heb je waarschijnlijk genoeg aan een batterijtje van 1,5 volt. Bij de elektrische stoel is 2 kilovolt meestal genoeg, hoewel niet altijd.(link)

Berichten: 12.262

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Het is ook een beetje de vraag 1 ampere van waar naar waar natuurlijk. 
 
Stel dat ik iets enorm doms doe (klooien aan de ingeschakelde transformator in een magnetronoven oid) dat genoeg spanning zet over genoeg contactoppervlak zodat er 1 ampere loopt tussen mn wijs- en middelvinger aan dezelfde hand. Dat kost me waarschijnlijk die vingers en mogelijk de hele hand, maar als het verder geisoleerd is denk ik niet dat het een dodelijke schok zal opleveren. 
 
Maar stroom tussen je handen die door je torso heen gaat is een heel ander verhaal. 1 ampere overleef je waarschijnlijk niet, maar uit persoonlijke ervaring weet ik hoe onaangenaam zefs 30 mA (dank u aarlekschakelaar!) is. Bewusteloos raakte ik niet, maar belande uiteindelijk wel op de vloer... na een paar minuten was alles weer in orde en was ik voldoende instaat de veroorzaker grondig uit te kafferen ;)
Victory through technology

Berichten: 6

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Hier in België is er een dierenwelzijn organisatie dat promoot om dieren verdoofd te slachten door gebruik te maken van een elektroschok.

Ze hebben gezegd dat de elektrodes een stroom bezitten van 1,0A en soms wel 1,1A, ze hebben niets gezegd over wat de spanning bedraagt van de elektrodes. 

En als ik dit lees dat 1A dodelijk is, dan denk ik dat de dierenwelzijn organisatie hier in België bezig is met louche zaken en dat de dieren hen geen moer kan schelen.

Berichten: 12.262

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Ah, op die manier. Voor zover ik weet wordt dat principe wel in abatoirs gebruikt, in ieder geval voor de productie van niet-halal vlees (dus met name varkensvlees gezien export en dergelijke). 
 
Voor zover ik begrepen heb gaan die varkens gehangen aan de achterpoten met de kop door een bad met zout water, waardoor een electrische verbinding tot stand komt. De voltages en stroomsterktes ken ik niet, maar als men 1 ampere stelt dan zal dat wel zo zijn. 
 
Ik zou vermoeden dat zo'n schok dodelijk is, maar of dat het ook een humane methode maakt is natuurlijk nog wel iets anders. Dodelijk in ze zin van hartfalen induceren wil niet per se zeggen dat je daar niets van merkt - als je circulatie stopt wil dat niet meteen zeggen dat je alle bewustzijn verliest. 
 
Of het uberhaupt relevant is is natuurlijk de vraag, het probleem met een pijnlijke ervaring is vooral de herinnering daar aan, en die zal in een slachthuis niet lang duren. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Voor zover ik begrepen heb gaan die varkens gehangen aan de achterpoten met de kop door een bad met zout water, waardoor een elektrische verbinding tot stand komt.
 
Dat zou erg onhandig en onnodig wreed zijn en gebeurt hier zeker niet. De varkens worden in Nederland door een nauwe gang gestuurd en daar met een stroomstoot van 1,3 A door hersenen en hart gedurende 3 seconden bedwelmd. In deze bewusteloze toestand worden binnen 15 seconden beide halsslagaders doorgesneden zodat het dier doodbloedt zonder bij te komen van de verdoving.
Een andere veelgebruikte en omstreden methode is bedwelmen met CO2 gedurende meer dan 20 seconden, deze methode wordt op grond van een 2e kamer motie mogelijk uitgefaseerd.
 
Op Youtube is een filmpje van beide methoden te vinden. Waarschuwing, nare beelden! : klik

Berichten: 12.262

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Je hebt gelijk, de methode waar ik aan dacht wordt gebruikt voor kippen, al weet ik niet of dat in nederland of belgie ook het geval is. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Natuurlijk speelt de tijdscomponent ook een rol. Bij een elektrostatisch ontladingsmodel is de piekstroom niet zelden 1A, maar vanwege de capacitantie, daalt dit zo extreem snel (in een fractie van nanosecondes) dat je niet overlijdt als je met 200.000V geladen bent door jezelf te laden via een van der Graaff generator o.i.d. De cruciale factor is niet eens zozeer A maar A/s.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 6

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Ik heb ook een demostratie video gevonden dat bij het artikel hoort "https://player.vimeo.com/video/132421144" (het is geen plezante video).

En heb gelezen dat de schok 1seconde lang duurt, het is ook bevestigd door de dierenwelzijn organisatie dat het wel degelijk gaat om 1A(soms 1,1A) voor 1seconde lang.

Berichten: 12.262

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Het zou dan eerder A*s zijn dan A/s, maar het maakt inderdaad wel een verschil. 
 
Als je zowel spanning stroom als tijd meetelt krijg je een getal in joules. Dit kan op zich een aardige indicatie van gevaar geven in voorkomende situaties, bijvoorbeeld het werken met geladen condensatoren. Het exacte voltage maakt dan niet zoveel uit  (zolang het maar hoog is), en de gevaarzetting bepaal je aan de hoeveelheid energie. 
 
Dergelijke condensatoren vind je in bijv schakelende voedingen met een flink vermogen (zoals die van een desktop pc), foto-flitsers, stroboscopen en vast op nog veel meer plaatsen. Vanaf pakweg 100 joule wordt het letterlijk levensgevaarlijk, in de zin dat je bij onhandig (een hand per pool oid) vastpakken daadwerkelijk zou kunnen sterven. 
 
Overigens is dat wel een andere manier van naar risico kijken vergeleken met het reversibel bewusteloos maken van slachtdieren: daar wordt voornamelijk gemikt op de hersenen, terwijl bij inschatting van electrocutierisico bij mensen meer gelet wordt op het hart. Dit zal er ook mee te maken hebben dat het vrijwel onmgelijk is om per ongeluk je hoofd tussen twee geleiders te krijgen, terwijl de kans dat dat met beide handen (of tussen handen en benen) lukt aanzienlijk is. 
Victory through technology

Berichten: 6

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Maar er is nog steeds dan wel gevaar op interne brandwonden dan? 

Berichten: 12.262

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Jazeker, al zal dat voor slachtkippen niet zo'n probleem zijn, tenzij het ten koste gaat van de kwaliteit van het vlees (ik heb wel eens vernomen dat dat soms het geval is, maar weet niet hoe dat vergelijkt met andere methodes als pakweg vergassing). 
 
Bij mensen die een forse schok overleven is het wel mogelijk dat er daardoor medische problemen ontstaan. Afgezien van brandwonden kan het ook bloedpropjes veroorzaken (met alle gevolgen van dien), neurologische problemen geven of zelfs nierfalen veroorzaken. 
 
Dat iemand een electrische schok initieel overleeft (dus niet sterft aan falen van hart of ademhaling) wil niet per ze zeggen dat diegene het langdurig zal overleven, al is in de praktijk de kans daarop wel groot, zeker met medische faciliteiten. Overigens moet het wel een flinke schok zijn, de 'optater' die je krijgt van per ongeluk een fasedraad aanraken (als je niet met je voeten in een geaarde badkuip staat) is niet zo gevaarlijk, tenzij je valt en ongelukkig terecht komt (iets dat nog wel eens wil gebeuren als iemand op een ladder staat en dan een schok krijgt). 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

En als ik dit lees dat 1A dodelijk is,
 
1 A gedurende 1 seconde is bij varkens niet dodelijk, wel raken ze bewusteloos. Ik schreef eerder 1,3 A gedurende 3 seconden om te bedwelmen, maar dat blijkt niet te kloppen. Volgens de bijlage is 1,3 A door de hersenen gedurende 1 seconde voldoende om te bedwelmen, en 1,3 A gedurende 3 seconden voldoende om te doden. De gebruikte spanning varieert, maar ligt zo rond de 300 volt.
 
Dat er bij bedwelmen interne brandwonden ontstaan lijkt mij vrijwel uitgesloten. De 390 Joule energie die opgewekt wordt is niet voldoende. Ter vergelijking: er is 4,2 J nodig om de temperatuur van een gram water 1 graad te laten stijgen.
 
Minimale stroomsterkte voor euthanasie.pdf
(336.7 KiB) 196 keer gedownload

Berichten: 12.262

Re: Dodelijk voltage vanaf 1 ampere

Gezien het formaat van de electrodes lijkt het me ook niet waarschijnlijk, al hoef je weefsel natuurlijk niet heel erg heet te stoken om het te beschadigen. Wat de grens precies is verschilt per weefsel, maar ik kan me zo voorstellen dat bij een graad of 50 a 60 het meeste wel dusdandig 'gaar' is dat het niet meer goed werkt. 
Victory through technology

Reageer