Slaaptekort en trek in snacken

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.234

Slaaptekort en trek in snacken

Verschillende studies als bijvoorbeeld Greer et al. 2013, laten een correlatie zien tussen slaaptekort (<6 uur/nacht) en toename in lichaamsgewicht. Een belangrijke oorzaak van dit verband is dat men vaker tussendoortjes neemt. Het nemen van de tussendoortjes wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat het slaaptekort invloed heeft op de activiteit van het amygdala, zoals te zien is in onderstaande figuren. Deze verhoogde activiteit zorgt ervoor dat de zin/trek in eten vergroot wordt en dus begint men te eten. Veelal calorierijke snacks.
 
Nieuw onderzoek laat niet alleen bevestigingen zien van het onderzoek van Greer et al, maar belicht ook een andere factor.
Tijdens hun presentatie aan het Cognitive Neuroscience Society in maart 2017 lieten Bhutani et al. hun resultaten zien dat bij fMRI-scans een verschil in respons was in de olfactorische cortex, het verwerkingsgebied voor geuren.
 
Tijdens een fMRI-scan kregen de deelnemers verschillende aroma's te ruiken, sommige van levensmiddelen maar ook van niet-levensmiddelen. Wanneer de testpersonen een (te) korte nachtrust hebben ondergaan van 4 uren reageerde hun olfactorische cortex en andere hersengebieden die een rol spelen bij de eetlust (o.a. amygdala) intenser dan wanneer zij 8 uren nachtrust hebben ondergaan. Interessant was dat bij niet-levensmiddelen aroma's dat de olfactorische cortex niet anders reageerde bij een te korte nachtrust, dan wanneer ze voldoende hebben geslapen.
 
Deze resultaten maken niet alleen dat de trek in eten groter was wanneer men te weinig heeft geslapen, maar ook dat de olfactorische beleving intenser was. Ofwel, de beleving van de geuren was bij gelijke concentraties sterker dan wanneer er voldoende nachtrust was genoten.
 
Dus wanneer je wellicht deel moet nemen aan een olfactorische studie of aan een (bier/wijn/kaas/etc) proeverij, is het waard om een korte nacht te maken, echter wanneer je moet afvallen…vooral slapen!
 
Bhutani et al, 2017, Presentation at Journal of Cognitive Neuroscience
Greer et al, 2013, Nature communications, The impact of sleep deprivation on food desire in the human brain, DOI: 10.1038/ncomms3259
Bijlagen
Impact of sleep deprivation on food desire .pdf
(329.44 KiB) 1333 keer gedownload
Sleep derprivation on food desirability.jpg
Sleep derprivation on food desirability.jpg (153.98 KiB) 885 keer bekeken
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 10

Re: Slaaptekort en trek in snacken

https://www.gezondheidsnet.nl/sociale-jetlag-veroorzaakt-overgewicht
 
Ook teveel slapen. Zodra je bioklok in de war gaat gaan alle klokjes dus ook die van je darmen anders lopen en gaat je spijsvertering niet meer optimaal. Licht schijnt hier een belangrijke rol in te spelen. Zodra je in de ochtend je ogen open doet gaan er allerlei processen in werking. Vandaar dat ze nu ook wel melatonine gebruiken tegen jetlag. Dat doet meer dan alleen een goede nachtrust.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.348

Re: Slaaptekort en trek in snacken

En hoe zit het dan met onregelmatige diensten?
Contra principia negantem disputari non potest.

Berichten: 10

Re: Slaaptekort en trek in snacken

volgens onderzoek zelfde verhaal

Reageer