Springen naar inhoud

- - - - -

Slaaptekort en trek in snacken


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ArcherBarry

  ArcherBarry


 • >1k berichten
 • 4304 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 april 2017 - 13:40

Verschillende studies als bijvoorbeeld Greer et al. 2013, laten een correlatie zien tussen slaaptekort (<6 uur/nacht) en toename in lichaamsgewicht. Een belangrijke oorzaak van dit verband is dat men vaker tussendoortjes neemt. Het nemen van de tussendoortjes wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat het slaaptekort invloed heeft op de activiteit van het amygdala, zoals te zien is in onderstaande figuren. Deze verhoogde activiteit zorgt ervoor dat de zin/trek in eten vergroot wordt en dus begint men te eten. Veelal calorierijke snacks.

 

Nieuw onderzoek laat niet alleen bevestigingen zien van het onderzoek van Greer et al, maar belicht ook een andere factor.

Tijdens hun presentatie aan het Cognitive Neuroscience Society in maart 2017 lieten Bhutani et al. hun resultaten zien dat bij fMRI-scans een verschil in respons was in de olfactorische cortex, het verwerkingsgebied voor geuren.

 

Tijdens een fMRI-scan kregen de deelnemers verschillende aroma's te ruiken, sommige van levensmiddelen maar ook van niet-levensmiddelen. Wanneer de testpersonen een (te) korte nachtrust hebben ondergaan van 4 uren reageerde hun olfactorische cortex en andere hersengebieden die een rol spelen bij de eetlust (o.a. amygdala) intenser dan wanneer zij 8 uren nachtrust hebben ondergaan. Interessant was dat bij niet-levensmiddelen aroma's dat de olfactorische cortex niet anders reageerde bij een te korte nachtrust, dan wanneer ze voldoende hebben geslapen.

 

Deze resultaten maken niet alleen dat de trek in eten groter was wanneer men te weinig heeft geslapen, maar ook dat de olfactorische beleving intenser was. Ofwel, de beleving van de geuren was bij gelijke concentraties sterker dan wanneer er voldoende nachtrust was genoten.

 

Dus wanneer je wellicht deel moet nemen aan een olfactorische studie of aan een (bier/wijn/kaas/etc) proeverij, is het waard om een korte nacht te maken, echter wanneer je moet afvallen…vooral slapen!

 

Bhutani et al, 2017, Presentation at Journal of Cognitive Neuroscience

Greer et al, 2013, Nature communications, The impact of sleep deprivation on food desire in the human brain, DOI: 10.1038/ncomms3259

Bijgevoegde miniaturen

 • Sleep derprivation on food desirability.jpg

Bijgevoegde Bestanden

Veranderd door ArcherBarry, 09 april 2017 - 09:25

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Neuro ontypisch

  Neuro ontypisch


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 april 2017 - 08:55

https://www.gezondhe...akt-overgewicht

 

Ook teveel slapen. Zodra je bioklok in de war gaat gaan alle klokjes dus ook die van je darmen anders lopen en gaat je spijsvertering niet meer optimaal. Licht schijnt hier een belangrijke rol in te spelen. Zodra je in de ochtend je ogen open doet gaan er allerlei processen in werking. Vandaar dat ze nu ook wel melatonine gebruiken tegen jetlag. Dat doet meer dan alleen een goede nachtrust.


#3

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3136 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 23 april 2017 - 13:43

En hoe zit het dan met onregelmatige diensten?
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

#4

Neuro ontypisch

  Neuro ontypisch


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 april 2017 - 17:55

volgens onderzoek zelfde verhaal


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures