hole argument

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 651

hole argument

Waarom was het hole argument aanvankelijk een (achteraf onterechte) hindernis voor de algemene relativiteits theorie?
 
Voor zover ik begrijp waren er verschillende uitkomsten voor plaatsen in een gat (plaatsen zonder materie en energie), terwijl op de plaatsen buiten het gat er wel sprake was van covariatie. Maar wie kan eenvoudig uitleggen wat dat hole argument inhoudt en waarom dat het toch geen steek hield?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 3.505

Re: hole argument

"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Berichten: 651

Re: hole argument

Ik ken die pagina, maar het is me niet echt duidelijk.

Berichten: 1.243

Re: hole argument

Even een reuzenschop, maar voor wie het interesseert:
 
Het hole-argument is in feite de misvatting dat coördinaten een fysieke betekenis hebben voordat je een metriek opschrijft. Dat hebben ze niet. In het argument bekijk je een ruimtetijd, leg je een coördinatensysteem aan, en bekijkt vervolgens hoe de metriek zich ontwikkelt bij een gegeven energie- en impulsverdeling. De paradox ontstaat wanneer je deze coördinaten gaat interpreteren los van de metriek, maar dat kan niet. Coördinatentransformaties vormen namelijk vanuit modern oogpunt de ijktransformaties van de theorie. Pas wanneer je een metriek hebt gevonden, kun je de coördinaten interpreteren.  
 
Historisch gezien ontstond het hole-argument omdat Einstein de metriek niet herkende als een ijkveld. Ijkvelden werden toen (rond 1914) nog niet algemeen gebruikt.

Reageer