[scheikunde] Extractie paracetamol uit suppositoria

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

Extractie paracetamol uit suppositoria

Beste,
 
Voor een practicum op school moeten we controle doen op de inhoud van paracetamol in suppositoria. We hebben gevonden hoe we een extractie moeten uitvoeren en de paracetamol analyseren. Wat ons echter zorgen maakt, is dat er in de suppositoria, naast paracetamol ook caffeïne aanwezig is. De golflengte van deze twee is niet hetzelfde, maar ligt ook niet heel ver uit elkaar. Onze vraag was echter of de caffeïne het resultaat uiteindelijk zal beïnvloeden? 
 
Alvast bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: Extractie paracetamol uit suppositoria

Hangt er natuurlijk vanaf hoe en waarmee je meet. Als je de stoffen niet scheidt, dan zal de apparatuur beide stoffen opmerken en meten. Dan krijg je dus inderdaad beïnvloeding van het resultaat en kun je de hoeveelheid paracetamol niet berekenen. Paracetamol en cafeïne lossen beide goed op in methanol, maar de polariteit tussen de stoffen is verschillend. Hoe kun je deze stoffen dan dus van elkaar scheiden en individueel meten?
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Berichten: 772

Re: Extractie paracetamol uit suppositoria

Probeer ze gewoon op te meten via HPLC / LC-MS. Hiermee heb je geen problemen qua interferentie van caffeine, en kun je beide concentraties zelfs simultaan opmeten.

Reageer