Vliegende vissen en evolutie?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 197

Vliegende vissen en evolutie?

Kan het zijn dat vliegende vissen iets als een missing link is binnen evolutietheorie,

of maak ik dan een vergissing?

Lang geleden was er een tijd dat de Aarde bijna helemaal bedekt was met oceaan,

bestonden er toen reeds vliegende vissen?

En er wordt beweerd dat het vissen waren die als eerste vanuit oceanen op land kwamen,
maar waarom wordt er dan niets gezegd over vliegende vissen?
 
 

Berichten: 264

Re: Vliegende vissen en evolutie?

De oudste fossielen van een soort vliegende vissen stammen uit het midden van het Trias tijdperk, 237 - 228 miljoen jaar geleden.

Maar de moderne vliegende vissen stammen daar niet van af. De moderne vliegende vissen zijn ongeveer 66 miljoen jaar geleden, dus net voor het uitsterven van de dinosauriers, geëvolueerd.

Volgens de informatie op de Engelstalige wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Potanichthys_xingyiensis

Berichten: 12.262

Re: Vliegende vissen en evolutie?

Vliegende vissen hebben niets met land te maken. Het 'vliegen' is een ontsnappingsmechanisme dat blijkbaar twee keer onafhankelijk geevolueerd is. De werking is om een stukje uit het water te komen en vervolgens weer in het water te landen, waarbij een predator de vligende vis als prooi verliest. 
 
In combinatie met land bestaan er ook wel voorbeelden van vissen die tenminste een stukje uit het water kunnen komen om zelf prooien te vangen. Dat kunnen pakweg insecten aan de waterkant zijn, maar ook wel grotere prooien. Iets als een grote haai kan wel een stukje uit het water springen om pakweg een vogel als prooi te pakken. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Vliegende vissen en evolutie?

De transitie van water naar land van de vier-potigen begon in het Devoon, zo ongeveer 400 M jaar geleden. Het ging hier om een transitie van lobvinnigen (vergelijkbaar met bijvoorbeeld de huidige Australische longvis) naar tetrapoden.
 
Ik heb toevallig wat onderzoek naar gedaan, dit is vorig jaar gepubliceerd. Ik heb hier ook nog voor the Node over geschreven en in het Nederlands heeft Scientias hier ook nog over geschreven.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: Vliegende vissen en evolutie?

Het omgekeerde gebeurde ook waar hondachtigen die rond het water leefde altijd maar langere perioden onder het water bleven en dit zijn nu de zeezoogdieren zoals dolfijnen. 
 
bron: wetenschapsmuseum Brussel :D 
one day you will know

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Vliegende vissen en evolutie?

megabon schreef: Het omgekeerde gebeurde ook waar hondachtigen die rond het water leefde altijd maar langere perioden onder het water bleven en dit zijn nu de zeezoogdieren zoals dolfijnen. 
 
bron: wetenschapsmuseum Brussel :D
De directe voorloper van de Cetacea zijn Artiodactyla, dit waren twee-hoevige dieren die nog het meeste op een klein hert lijken. Een van de vroege Cetacea is inderdaad de Pakicetidae, welke grofweg op een Hyena lijken. Vergis je echter niet, er is geen directe link tussen de Pakicetidae danwel Artiodactylae en Canidae (Hondachtigen).
 
https://link.springer.com/article/10.1007/s12052-009-0135-2
"Meep meep meep." Beaker

Reageer