Verandering van het aantal chromosomen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 52

Verandering van het aantal chromosomen

Chromosomen komen - zover ik weet - altijd voorin paren. Soms zijn die paren ongelijk - zoals bij het X- en het Y-chromsoom, maar paren zijn het desalniettmin. Nu is het zo dat mensen 23 chromosomenparen hebben en Chimpansees 24. Aangezien we van een gezamelijke voorouder afstammen, moet op een beplaald moment een individu een afwijkend aantal hebben bezeten, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat twee individuen dit tegelijkertijd  overkomen is. Hoe nu ziet het ageslacht van zo'n individu eruit? Logischerwijs hebben die 23 chromosomen gekregen van de ene ouder en 24 van de andere. Maar daarmee kun je geen 23 of 24 paren vormen. Heeft dat nageslacht een los (ongepaard) chromsoon, of hoe zit dat? en levert zoiets dan geen problemen op?
 
Ongetwijfeld heeft iets dergelijks in de loop der evolutie vaker plaats gevonden, maar ik ben erg benieuwd hoe dat in zijn werk gaat. Is daar iets over bekend?
De werkelijkheid is een theorie die overeenstemt met de waarnemingen

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: Verandering van het aantal chromosomen

Hier wordt de basis van het principe eenvoudig en begrijpelijk uitgelegd. Het fenotype (uiterlijk) van een individu met een afwijkend aantal chromosomen hoeft niet per se te veranderen, maar kan wel. Ook kan dit zorgen voor een verlaagde (maar ook vergrote) fertiliteit. Een chromosomenafwijking kan leiden tot een nieuw soort, maar dat is afhankelijk van de vruchtbaarheid van het individu en of de chromosomen in die vorm worden doorgegeven aan het nageslacht. Dat laatste is meestal een kwestie van kans.
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Berichten: 12.262

Re: Verandering van het aantal chromosomen

Die uitleg is prima, op dit geval is het voorbeeld van fuserende chromosomen van toepassing. 
Victory through technology

Reageer