Aantrekkingskracht hout in water

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 1

Aantrekkingskracht hout in water

Gegroet!
 
Ik ben op zoek de juiste term en verklaring voor het volgende fenomeen:
 
als er houten blokjes in een ton water worden gelegd drijven deze langzaam naar elkaar toe en lijken ze aan elkaar te "plakken".
 
Zou iemand met meer kennis  over fysica dit kunnen verklaren? 
 
Zou dit ook van toepassing zijn op grotere schaal? in een kanaal bijvoorbeeld waar het water zo goed als "stilstaat". 
 
Alvast bedankt!
 
 
Bijlagen
SAM_4004_2.jpg
SAM_4004_2.jpg (94.15 KiB) 403 keer bekeken
SAM_3997_2.jpg
SAM_3997_2.jpg (103.4 KiB) 403 keer bekeken

Berichten: 1.367

Re: Aantrekkingskracht hout in water

Volgens mij heeft het te maken met de oppervlaktespanning van het water dat beïnvloed wordt door het hout dat er in drijft.
Dus niet zozeer met de aantrekkingskracht van het hout zelf want dat is vermoedelijk te klein om de weerstand van het water te overwinnen.
En strikt genomen is het namelijk ook geen adhesieverschijnsel omdat we over adhesie spreken als het gaat om twee verschillende stoffen die de neiging hebben aan elkaar te 'plakken'.
 
Bepaalde insecten kunnen dankzij de oppervlaktespanning over het water lopen, maar je ziet dan wel als je goed kijkt een lichte vervorming op het water. Het kan dus deze vervorming zijn die als het ware 'trekt' aan zijn omgeving en zo een beweging veroorzaakt waardoor andere voorwerpen er naartoe drijven met een accumulatie effect dat het hele proces steeds sneller doet gaan. Daarom zal het alleen werken als het voorwerp lichter is dan water en tevens licht genoeg om de oppervlaktespanning niet te doorbreken.
 
In een kanaal of elke andere hoeveelheid water die niet volkomen geïsoleerd is zal het niet werken omdat er andere factoren meespelen zoals beweging veroorzaakt door de wind.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.543

Re: Aantrekkingskracht hout in water

Dat staat bekend als het Cheerios effect. Cheerios is een soort cornflakes, die elkaar aantrekken als ze op melk drijven. Twee drijvers trekken elkaar als beide het randwater optrekken of juist neerduwen. De drijvers stoten elkaar af als de ene het randwater optrekt en de ander het neerduwt. Zie deze video (3 minuten).

Reageer