Afsluiten van energie aan regels gebonden?

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 1.367

Afsluiten van energie aan regels gebonden?

Opmerking moderator

Afgesplitst van het topic "Waarom negeert men de klimaatsverandering?" in het forum Psychologie en Sociologie.
 
Ik weet niet hoe het in Duitsland geregeld is, maar in Nederland mag bij wet pas tot afsluiting worden overgegaan als er een aantal procedures zijn doorlopen. En tijdens de wintermaanden mag het in geen geval. Energieleveranciers willen nog wel eens die procedures aan hun laars lappen dus kun je je afvragen hoe sterk ze staan als men de rekening niet meer kon betalen door enorme prijsstijgingen.

Berichten: 460

Re: Afsluiten van energie aan regels gebonden?

Bladerunner schreef: Ik weet niet hoe het in Duitsland geregeld is, maar in Nederland mag bij wet pas tot afsluiting worden overgegaan als er een aantal procedures zijn doorlopen. En tijdens de wintermaanden mag het in geen geval. Energieleveranciers willen nog wel eens die procedures aan hun laars lappen dus kun je je afvragen hoe sterk ze staan als men de rekening niet meer kon betalen door enorme prijsstijgingen.
 
Dan zal ik je uit je dromen helpen. Als jij je rekening niet betaald word je door je je energieleverancier zonder pardon buitengezet. (tenzij je in de schuld/regeling-hulpverlening gaat) Dan is het een kwestie van een briefje in de bus van de netbeheerder binnen een paar weken zit je zonder energie en gas. Ik heb zelf bij de Enexis gewerkt en het is een dagelijkse aangelegenheid.. of het nu vriest of 30 graden is doet er niet toe.
 
Zolang je reageert en aan een betalingsregling voldoet gebeurd het niet, maar het is echt een stuk eenvoudiger om iemand van energie af te sluiten dan om bv een wanbetalende huurder buiten te schoppen. (dan moet je nog via de rechter).

Berichten: 1.367

Re: Afsluiten van energie aan regels gebonden?

"Ik heb zelf bij de Enexis gewerkt en het is een dagelijkse aangelegenheid"
 
Dat wil niet zeggen dat afsluiten dan 'dagelijks' ook mag. <a data-ipb='nomediaparse' href=''>Lees dit even</a> want de burger is wel degelijk in bepaalde situaties beschermd. En aan jou reactie te zien als ex-medewerker van een leverancier lijkt jij het net zo normaal te vinden als je ex-werkgever, maar dat is het dus niet.
 
Maar voordat we te ver off-topic gaan: Het is een groot verschil of je over een wanbetaler zonder meer praat of een gezin dat de hogere kosten door de overgang naar groene energie zijn rekening niet meer kan betalen (zoals dus volgens jou in Duitsland is gebeurd) want een overheid dient dan op de een of andere manier dergelijke situaties te vermijden omdat zij immers direct verantwoordelijk zijn vanwege hun 'groene' beleid.
 
Het zou toch belachelijk zijn als door deze energierevolutie gas en licht een luxe is geworden?

Berichten: 1.367

Re: Afsluiten van energie aan regels gebonden?

De link was niet goed, deze wel.

Berichten: 12.262

Re: Afsluiten van energie aan regels gebonden?

Ik vind het overigens een belachelijke regeling, als ik geen saldo heb om eten te kopen is het ook niet zo dat de supermarkt verplicht is me alsnog die levensmiddelen te geven, ook al is er weinig kans dat ik er ooit voor zal betalen. En dan hebben we het over voedsel, wat toch essentieler is dan electriciteit qua overleving. 
 
Maar back on topic: Niet alle 'groene' energie is goedkoper dan die uit fossiele bron. Neem bijvoorbeeld iets als waterkracht, dat al lang gebruikt werd voordat ook maar iemand van klimaatproblemen gehoord had. Dat is een voorbeeld van economisch haalbare energieproductie zonder fossiele brandstof. 
 
Waterkracht heeft als bijkomend voordeel dat het aardig voorspelbaar en soms redelijk constant (of voorspelbaar seizoensgebonden) is: je hebt tenslotte meestal een stuwmeer waarin het nodige is opgeslagen, en je kunt zien of dat op dreigt te raken. Solar en wind hebben die aspecten veel minder, weersvoorspellingen zijn slechts op korte termijn betrouwbaar, en er is geen enkele buffer. 
 
Maar waarom het klimaatgebeuren voor veel mensen feitelijk niet als een probleem wordt gezien is fundamenteel anders: ze hebben er domweg geen last van. Feitelijk is dit ook terecht, wat gebeurt mij als gedurende een eeuw het zeenivo een meter of 2 stijgt? Helemaal niets, afgezien van iets meer belasting betalen voor onderhoud aan dijken en dergelijke. Die hoeveelheid belasting is echter verwaarloosbaar op de totale belastingdruk, je hebt het over promille-punten of nog minder dan dat.  
Victory through technology

Berichten: 1.367

Re: Afsluiten van energie aan regels gebonden?

"Ik vind het overigens een belachelijke regeling, als ik geen saldo heb om eten te kopen is het ook niet zo dat de supermarkt verplicht is me alsnog die levensmiddelen te geven"
 
Het ging dus feitelijk over het niet (meer) kunnen betalen van een hogere energierekening als gevolg van het feit dat groene energie duurder is dan kolen. Als je geen geld meer hebt om bij de supermarkt eten te kopen is er een alternatief: de voedselbank. Dat alternatief is er niet voor het niet meer kunnen betalen van de energierekening vandaar dat hier regels voor zijn vastgelegd. Niks belachelijks dus want zonder voedsel zitten is één ding maar geen elektriciteit of gas is toch echt een grotere impact. Voedsel kun je altijd nog halen bij familie, maar energie niet.

Berichten: 12.262

Re: Afsluiten van energie aan regels gebonden?

Waarom kun je geen energie halen bij familie en dergelijke?
 
Je kunt best je was bij iemand anders doen, of daar je telefoon opladen, een warme douche nemen of iets dergelijks. Stel dat men tegelijkertijd je toegang tot electricteit, voedsel en water  afsluit, en je mag na een dag of twee kiezen welke voorziening je terug wilt, kies je dan de electriciteit?
 
Anderzijds snap ik je punt best, energie wordt onbetaalbaar door klimaat-maatregelen, terwijl je zelf nauwelijks voordeel hebt van het voorkomen van die klimaatverandering. Sterker nog, je hebt er mogelijk nadeel van gezien we hier meer kosten maken voor verwarming dan voor verkoeling. 
 
Lastige bij energie is dat het geen enkel verschil maakt: je zou kunnen stellen dat groene stroom een soort 'AH energie' is, en grijze stroom een soort 'voedselbank energie', maar technisch is het exact hetzelfde product voor een andere prijs: ongeacht wie je als leverancier kiest komt er exact hetzelfde product uit je stopcontact.
 
Ik kan niet anders dan aanraden de goedkoopste leverancier te kiezen, je krijgt exact hetzelfde geleverd vanuit het netwerk (of het nou stroom of gas is maakt niets uit). Er is niet zoiets als een levensmiddel dat van de AH lekkerder is dan van de LIDL. Misschien maakt het een verschil qua geweten, maar dan kun je net zo goed aflaten kopen bij de kerk - heb je in feite ook niets aan, maar als het je gemoedsrust ten goede komt een prima placebo ;)
Victory through technology

Reageer