Werking van de blaas

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 17.652

Werking van de blaas

Noot vooraf: ik beschrijf dit vanuit persoonlijk oogpunt, simpelweg omdat het een persoonlijke observatie is. Ik ben echter niet op zoek naar een oplossing o.i.d., puur naar een verklaring voor mijn waarneming.
 
Ik vraag me af hoe de blaas nou eigenlijk werkt, en dan ook het signaal c.q. de drang om te plassen. Ik merk namelijk met enige regelmaat dat als ik (bijvoorbeeld tijdens het werken) uitstel om naar het toilet te gaan omdat het me niet uitkomt, de drang langzaamaan steeds groter wordt. Dat lijkt me normaal en logisch verklaarbaar: de blaas wordt steeds voller. Ga ik vervolgens naar het toilet en plas ik volledig uit, dan zou ik denken dat de blaas leeg is. Soms merk ik echter dat ik vrij kort daarna (soms binnen een half uur of nog eerder) nogmaals naar het toilet moet. De hoeveelheid urine die ik dan loos komt mij niet voor als een "restje", maar gewoon als een normale, volledige kleine boodschap. Ik heb zelfs wel eens een testje gedaan (experiment wil ik het zeker niet noemen) door in een dergelijk geval eens een minuutje of 2 te blijven zitten en zo mijn blaas en aanverwante organen/leidingwerk de kans te geven alles wat er is af te voeren. Dit had geen noemenswaardig effect; binnen een half uur had ik weer aandrang en weer een volledige plas.
 
Nu vraag ik mij af hoe dat precies kan. Waar komt die tweede lading vandaan? Is er alsnog ergens een één of ander "buffervat" vóór de blaas, zit het ergens in de urinewegen, of wordt er simpelweg in de tussentijd weer een hoeveelheid nieuwe urine geproduceerd?
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Berichten: 6

Re: Werking van de blaas

Dit effect kan mi worden veroorzaakt door 2 dingen:
1. Je houdt toch urine achter in de blaas, een bladderscan of eenmalige catheterisatie kan uitsluitsel geven 
2. Omdat de blaas vol is bevindt zich nog relatief veel vocht in het circulerend volume. Bij het legen van de blaas komt dit weer meer op gang en zal het extra volume binnen relatief korte tijd alsnog uitscheiden. Dit zal echter niet binnen minuten zijn, een halfuur lijkt mij hiervoor indd een redelijke termijn. 

Gebruikersavatar
Berichten: 17.652

Re: Werking van de blaas

Aan optie 1 ga ik niet beginnen, danku. :P
 
Wat is het "circulerend volume"? Is dat hetgeen wat in de nieren zit?
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Berichten: 6

Re: Werking van de blaas

Met circulerend volume bedoel ik de bloedsomloop. Hierin wordt het vocht opgenomen - en uit de bloedsomloop wordt dit vocht ook uiteindelijk uitgescheiden. Je circulerend volume is ook van invloed op je bloeddruk, je kan je voorstellen, hoe meer bloed hoe hoger de bloeddruk (het kost het hart meer moeite alles rond te pompen, en hij gaat dus harder pompen, de bloeddruk stijgt). Je zou dus kunnen meten of je bloeddruk na de eerste keer plassen hoger is dan de tweede keer, dat zou deze theorie (nmr2) ondersteunen. Doe dit echt wel snel na de 2e keer plassen, want dit verschil wordt redelijk snel weer rechtgetrokken door verschillende feedback en regelsystemen van het lichaam.
 
Theorie nmr 1 blijft ook mogelijk. Wanneer je urine achter houdt zal je dit meestal niet voelen. 

Gebruikersavatar
Berichten: 17.652

Re: Werking van de blaas

Nou, bloeddruk meten ga ik niet aan beginnen. Ik heb geen bloeddrukmeter, en iedere keer als ik bij de bloedbank ben krijg ik te horen dat mijn waarden prima zijn. Het is ook niet dat ik nu precies wil weten wat er bij mij speelt, ik was meer benieuwd hoe het nu eigenlijk kon.
 
Als ik het dus goed begrijp kan het heel goed zijn dat de blaas simpelweg vol is, en de rest van het vocht wat eigenlijk moet afgevoerd moet worden even "in de wacht staat" in de bloedsomloop. Zodra de blaas geleegd is, kan dat vocht weer door naar de blaas, waarbij dus relatief vlot het sein komt: blaas legen aub.
 
Klinkt plausibel. :)
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.234

Re: Werking van de blaas

Hoewel de kans klein is, is er ook nog een optie 3.
 
Een kennis van mij is geboren met een afwijking waardoor hij een 2e blaas had die in open verbinding stond met de hoofdblaas. Dat betekende dat wanneer hij naar de WC moest, eerst de hoofdblaas werd geleegd. Dan stroomde de 2e blaas in de hoofdblaas en moest hij nog een keer.
 
De kans op deze afwijking is klein, maar zal ik theorie kunnen.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 17.652

Re: Werking van de blaas

Nah, ik heb niet het idee dat er iets mis is met me. Althans, niet op dat vlak. :P
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Reageer