Statistisch vergelijken van gegevensreeksen

Moderators: dirkwb, Xilvo

Reageer
Berichten: 3

Statistisch vergelijken van gegevensreeksen

Beste allen,
Allereerst excuses voor de onduidelijke titel, ik wist niet hoe ik mijn probleem beter kon omschrijven. Ik ben momenteel bezig met een onderzoek naar de inter-rater reliability van een Vicon lab (3d gait motion analysis). Hierbij zijn tien deelnemers gemeten door twee verschillende onderzoekers. Het is onze hoop dat het enige verschil tussen beide metingen een (klein) verschil in de plaatsing van de reflecterende markers is.
 
Als resultaat krijg ik twintig variabelen die de stap beschrijven. Ik denk dat voor al deze variabelen dezelfde aanpak mogelijk zou moeten zijn, dus ik zal de kniehoek als voorbeeld nemen.
 
Gedurende de meting wordt voortdurend de kniehoek gemeten, vervolgens wordt elke stap opgedeeld in 100 procenten, en vervolgens wordt voor elk percentage de kniehoek weergegeven. Op dit punt zijn er dus 100*aantal stappen gegevenspunten. Vervolgens middel ik de gegevens over alle stappen, waardoor ik 100 punten overhoud, van 1 tot 100%. De grafiek (voor een enkele deelnemer) zou er dan uit kunnen zien zoals in de bijlage te zien is (stond me niet toe een afbeelding in de post te plaatsen).
 
Nu is de vraag hoe ik statistisch zou kunnen testen of deze reeksen voor elke deelnemer bij de eerste en tweede meting gelijk zijn (dus een paired analyse) of dat ze significant verschillen. Ik heb geen ervaring met dit soort analyses, dus alle hulp is welkom.
 
Met vriendelijke groet,
Gerard
Bijlagen
GrafiekKniehoek.png
GrafiekKniehoek.png (31.01 KiB) 612 keer bekeken

Berichten: 7.068

Re: Statistisch vergelijken van gegevensreeksen

Het probleem is "Wat is significant verschillen?".

Als ik het goed begrijp dan doen proefpersonen meerdere stappen bij 1 experiment. Het is dus mogelijk om een standaard deviatie te berekenen bij elk percentage. Je hebt dan de variatie bij elk percentage. Als de andere meting binnen deze variatie valt dan zou je kunnen zeggen dat de metingen overeenkomen. Is dit in de richting van wat je zoekt?

Berichten: 3

Re: Statistisch vergelijken van gegevensreeksen

Zoals ik al zei heb ik nooit eerder dergelijke gegevens vergeleken, of zelfs maar zien vergelijken. Is dat een aanpak die vaker gehanteerd wordt?
En wat zou dan een redelijke definitie zijn van "significant verschillend"? Zou dit zijn als bij 1 proefpersoon de tweede meting buiten de stdev valt (waarschijnlijk enkele waarden die erbuiten vallen), of als van de 1000 waarden die ik heb voor kniehoek (deelnemers*100) er meer dan 50 buiten de stdev vallen?

Berichten: 3

Re: Statistisch vergelijken van gegevensreeksen

Hallo allemaal,
Ik zou hier graag nog eens op terugkomen, want ik vermoed dat ik te moeilijk bezig ben, en daarbij een aantal denkfouten heb gemaakt.
 
Ik heb gekozen om beide grafieken te plotten als een gemiddelde±1,22*stdev (voorbeeld in bijlage). Ik ben uitgegaan van een alfa van 5% (5% kans dat een waarde buiten beide confidence intervals valt), en heb vervolgens de wortel van deze alfa genomen (0,223) om de kans te berekenen dat een waarde slechts buiten 1 van beide confidence intervals valt. Ik heb deze kans opgezocht in een Z-waarden tabel, die aangaf dat de drempel bij deze p 1,22 zou zijn.
 
Vervolgens noem ik een parameter waarbij meer dan 5% van alle waarden niet voldoen aan deze norm significant verschillend.
 
Mijn probleem blijft dus hetzelfde. Een meting geeft me 100 gemiddelden met 100 bijbehorende standaarddeviaties, en ik wil twee metingen met elkaar vergelijken. Mijn H0 is dat de gemiddelden gelijk zijn.
 
Mvg,
Gerard
Bijlagen
Kniehoek.png
Kniehoek.png (18.54 KiB) 611 keer bekeken

Reageer