[scheikunde] Propaanzuur in kaas

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 6

Propaanzuur in kaas

In een CCVX examen kwam de volgende vraag naar voren, achteraf lukt het mij nog niet om deze op te lossen. Heel graag jullie hulp.
 
Propaanzuur is een zwak organisch zuur. Het heeft een onaangename geur; het komt voor in sommige kaassoorten. 
De pKz waarde voor propaanzuur is 4,86. 
Een student wil onderzoek doen naar propaanzuur in een kaassoort. Hij vermaalt de kaas, schudt zeer stevig met water en giet tenslotte de bovenstaande heldere vloeistof af.
De pH van deze bovenstaande vloeistof is 3,42.
Neem aan dat er geen andere stoffen in de bovenstaande vloeistof zitten die de pH beinvloeden.
 
Toon door een berekening aan dat de molariteit van het propaanzuur 0,011mol/L bedraagt.
 

Berichten: 772

Re: Propaanzuur in kaas

Hoe ver kom je hier zelf al mee? Kant en klare oplossingen zullen op dit forum niet gegeven worden.

Al een eerste aanzet: propaanzuur kan net als de meeste organische zuren beschouwd worden als een zwak zuur. Begin maar eens met de reactievergelijking op te stellen. Kun je hieruit de Ka (zuurconstante) opstellen? Vervolgens zou je de pH formule voor een zwak zuur moeten kunnen afleiden. Indien je dit hebt, dan ben je er bijna. Laat maar eens zien hoever je hiermee komt.

Berichten: 6

Re: Propaanzuur in kaas

Begrijpelijk ;) ik twijfelde of ik nog mijn berekening moest posten. 
 
Reactievergelijking: C2H5COOH + H2O -> C2H5COO- + H3O+
 
Kz = [C2H5COO-][H3O+] / [C2H5COOH]
 
Hierbij stel ik dan dat concentratie [C2H5COO-] en [H3O+] hetzelfde zijn. De pH heb ik en ik kan dus de H3O+ concentratie uitrekenen: 10^-3,42 = 3,80*10-4
 
Dan ziet de formule voor Kz er als volgt uit: 
 
4,86 = [3,80*10-4]2 / [C2H5COOH] 
 
Even omrekenen geeft [C2H5COOH] = [3.80*10-4]2 / 4,86
 
En dan kom ik op een getal wat niet eens in de buurt komt van 0.011M

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Propaanzuur in kaas

Er is gegeven dat pKz = 4,86 en niet dat Kz =4,86.
 
pKz = - log Kz. Vergelijk dit met pH.

Berichten: 6

Re: Propaanzuur in kaas

Ohhh wat stom zeg. 3x deze opgave gedaan en er dan achter komen dat pKz aanzie voor Kz.
 
De pKz is 4,86, dus dan is de Kz 10-4,86?
 
Dat geeft de volgende som: [C2H5COOH] = [3.80*10-4]2 / 10-4,86
Dan kom ik uit op 0.01046M. In de berekening in de opgave zullen ze dan wel net wat anders afgerond hebben. 
 
Ik snap iig wat ik fout deed, ppff ;)
 
Allebei bedankt in ieder geval !

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Propaanzuur in kaas

Je hebt het niet-geïoniseerd deel berekend maar daar ben je er nog niet mee.
 
Wat is de totale concentratie propaanzuur?

Berichten: 6

Re: Propaanzuur in kaas

Moet je de geconjugeerde base ook bij de totale [C2H5COOH] op tellen? 
 
In dat geval zou het zijn:
 
[C2H5COOH] = [3.80*10-4]2 / 10-4,86 
[C2H5COOH] = 0.01046M
 
[C2H5COOH] + [C2H5COO-] 
0.01046 + 3,8*10-4
Totale hoeveelheid propaanzuur zou dan zijn 0.011M. En dat klopt inderdaad met de som. Dus ik denk dat je gelijk hebt, maar waarom tel ik de geconjugeerde base van propaanzuur hier nog bij op? 

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Propaanzuur in kaas

Cris1 schreef: ... Moet je de geconjugeerde base ook bij de totale [C2H5COOH] op tellen? ...
 
 
Nee, voor de totale concentratie tel je het geïoniseerde deel (de geconjugeerde base) op bij het niet-geïoniseerde deel van het propaanzuur.
 
 
Cris1 schreef: ... Reactievergelijking: C2H5COOH + H2O -> C2H5COO- + H3O+
 
Kz = [C2H5COO-][H3O+] / [C2H5COOH]
...
 
Van de deeltjes die rechts staan van het evenwichtsteken komen de concentraties in de teller van de breuk.
 
Van het zuur dat links staat komt de concentratie in de noemer.
 
De totale concentratie vind je dus door beide op te tellen.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.234

Re: Propaanzuur in kaas

Opmerking moderator

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Reageer