Onderzoek deodorant

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

Onderzoek deodorant

Voor mijn profielwerkstuk wil ik zelf een deodorant gaan maken. Hiervoor moet ik wel weten of hij echt werkt op zweetkliertjes en bacteriën. Weet iemand hoe je deodorant kunt meten? Misschien met een apparaat?  :idea:

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Onderzoek deodorant

Nee, dat gaat 'm niet worden. Neem ook in ogenschouw dat een deoderant niet altijd bedoeld is om zweet te stoppen. Dit is slechts een sub-groep van de deoderanten, de anti-perspirant.
 
Je zal je anti-perspirant die je maakt uiteindelijk op proefpersonen of proefdieren moeten testen om te weten of ze werken. Al met al als amateur zijnde moreel gezien niet verantwoord om een mengsel van chemicalien op een mens dan wel een proefdier te testen.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 12.262

Re: Onderzoek deodorant

Dat testen zou ik inderdaad niet doen, maar wellicht kun je het vergelijken met de werking van een commercieel product?
 
Je spuit dan een hoeveelheid op een oppervlak, en kijkt hoeveel van de relevante stoffen daarop terecht komen, vergeleken tussen het commerciele product en je eigen brouwsel. 
 
Anti-transpiranten werken vaak op basis van aluminiumchloride of aluminiumchloorhydraat, wat op de ingredienten moet staan. De concentraties weet ik niet, maar dat zou je dus kunnen testen met een commercieel product en vervolgens evenaren met een eigen mengsel. 
 
Let wel dat daarmee niet gezegd is dat je eigen mengsel veilig is voor gebruik!
Victory through technology

Reageer