pH van niet waterige en nietwaterige vloeistoffen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

pH van niet waterige en nietwaterige vloeistoffen

In een recent experiment maak ik gebruik van verschillende waterige en niet waterige vloeistoffen welke tot pH 9-10 gebracht moeten worden. Dit heb ik simpelweg gedaan door met een standaard pH electrode de pH te meten en vervolgens met tri-ethylamine tot pH 9-10 breng.
 
Ik gebruik een serie oplossingen (20%, 50%, 80%, 96% 100%) van zowel 1-propanol en tert-butanol in PBS (fosfaatgebufferde zoutoplossing). Ook heb ik BABB (een 1:2 mengsel van Benzyl-alcohol en benzyl-benzoaat) en ethylcinamaat als niet waterige oplossingen.
 
Nu was het mogelijk om voor elke vloeistof een pH meting te verrichten en deze met tri-ethylamine aan te passen, de enige uitzondering bleek de ethylcinamaat te zijn welke geen meting gaf. Nu vraag ik me dus af hoe nauwkeurig de pH meting is, voornamelijk in de niet waterige vloeistoffen en hoe ik dit mogelijkerwijs zou kunnen verbeteren.
 
Ondanks dit alles werkt het experiment heel netjes en maak ik me ook niet al te veel zorgen hierover. Het experiment is gebaseerd op de volgende papers in welke een zelfde soort dingen worden gedaan.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4439039/
https://www.nature.com/articles/srep28209
http://jasn.asnjournals.org/content/early/2016/08/02/ASN.2016020232.abstract
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 10.556

Re: pH van niet waterige en nietwaterige vloeistoffen

Een pH-meter werkt met een meet-elektrode en een referentie-elektrode. Om echt goed te meten zou de referentie-elektrode in hetzelfde oplosmiddel moeten hangen als de meet-elektrode.
 
Maar het is de vraag of dat bij jouw pH-meter kan en ook is het de vraag of de auteurs het zo gedaan hebben. 
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: pH van niet waterige en nietwaterige vloeistoffen

Met de huidige set-up kan dit in ieder geval niet. Om heel eerlijk te zijn verwacht ik dat de auteurs dit ook niet zo hebben gedaan. We zijn allemaal maar domme biologen die automatisch geloven wat de pH meter zegt zonder er verder zelf teveel bij na te denken. Zolang de pH maar boven de 9 is lijkt het telkens goed te werken en aangezien de niet waterige oplossingen meer Tri-ethylamine bevatten zal het vast niet zo los lopen.
"Meep meep meep." Beaker

Reageer