Kalium verhogen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 10

Kalium verhogen

Bij een kalium van 3.0 met weinig klachten (wel misselijkheid en kramp in vingers en tenen, maar geen hartritmestoornissen) is het wenselijk om dit level in elk geval tot 3.6 te krijgen. Kaliumrijk dieet is aangeraden. Maar nu is mijn vraag hoe zinvol het is om 3 maal daags een hoog-kaliummaaltijd te nuttigen, als de patiënte toch elke ochtend last heeft van braken (voor het ontbijt, allen maagsappen). Een zo'n één keer per week een dag dat ze meerdere keren per dag moet braken. Patiënte geeft aan veel kaliumrijke producten te eten zoals bananen en tomaten. Maar ik ben bang dat dit verloren gaat door het vele braken. Dus snel opnieuw meten.
 
Als er geen verbetering optreedt, wat is dan handig om te doen? Pillen zoals slow K? Een infuus? Gastroscopie? Gesprek met voedingsdeskundige (misschien toch sprake van eetstoornis?) Of nog andere ideeën?  

Berichten: 1.816

Re: Kalium verhogen

Sorry geen kennis, maar richting Psycho-enz?
LiA

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Kalium verhogen

Wat is de context? Met andere woorden: is de etiologie bekend van de hypokaliemie en is er een bijzondere medische voorgeschiedenis c.q. comorbiditeit? Leeftijd? Medicijngebruik?
 
Ochtendbraken is namelijk een red flag als ze niet zwanger is in ieder geval (een verlaagd kalium past ook bij een zwangerschap trouwens). Dat kun je moeilijk op basis van een laag kalium verklaren, temeer het kalium niet eens zo erg laag is (niet onder de 3). 
 
Als ze alleen 's ochtends braakt en 'slechts' 1 dag per week meerdere malen verdeeld over de dag braakt, dan volstaat zeker bij deze kaliumspiegel, om gewoon oraal te suppleren met slow-K als het stimuleren van kaliumrijke producten niet afdoende werkt. 
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Kalium verhogen

Het is niet de stof maar de dosering die bepaald of een stof giftig is. Bekende uitspraak welke grotendeels de lading dekt. Wat men vergeet te noemen is de methode van dosering.
 
Als het lichaam een serieus tekort heeft lijkt mij een infuus met KCl niet bepaald een goed idee. Vergeet niet dat een KCl oplossing via infuus een gevalideerd executie middel is.
 
Ik verwacht dat de kalium opname wat meer gereguleerd moet worden. Het gebruik van dieetzout welke een grove 50/50 natrium- /kalium chloride is (bij een niet verminderde nier functie) lijkt mij de beste optie. Ook om het zo appetijtelijk mogelijk te houden.
 
Dus dat betekend toevoegen van E508 aan je eten.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Reageer