[overig] Rendement van transfo bij ohmse/capacitieve belasting

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 246

Rendement van transfo bij ohmse/capacitieve belasting

Hoe komt het dat een transformator die puur ohms belast is een hoger rendement heeft dan een transfo die capacitief belast is?
 
Alvast bedankt!

Berichten: 12.262

Re: Rendement van transfo bij ohmse/capacitieve belasting

Zuiver capacitieve belastingen vragen geen vermogen, maar veroorzaken wel stroom. Die stroom moet door de wikkelingen van de transformator, en gezien die enige weerstand hebben onstaat daar warmte. 
 
In de praktijk heb je wel apparaten die behoorlijk capacitief zijn (bijv led lampen met een capcitieve dropper oid), die kunnen zorgen voor verlies in leidingen en transformatoren dat hoger is dan je op basis van het vermogen (in watts) zou verwachten. 
Victory through technology

Berichten: 246

Re: Rendement van transfo bij ohmse/capacitieve belasting

Ja, maar de ohmse belasting vraagt toch vermogen en zorgt ervoor dat er een stroom loopt? Wat zorgt er dan net voor dat bij de ohmse belasting het rendement hoger ligt dan bij een puur capacitieve belasting?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Rendement van transfo bij ohmse/capacitieve belasting

Het rendement is de verhouding tussen het vermogen dat er uit komt en het vermogen dat er in gaat.
Om even met een extreem voorbeeld te werken: Stel dat er een ohmse belasting aan hangt die een vermogen opneemt van 90 watt, en het verlies in de transfo is 10 watt, dan moet er 100 watt in gaan. Het rendement is dan 90/100 = 90%.
Nu hang je er een zuiver capacitieve belasting aan die evenveel stroom trekt. Het verlies is dan weer 10 watt, maar het vermogen dat er uit komt is nul, want een zuivere capaciteit neemt geen vermogen op. Om het verlies op te brengen moet er wel 10 watt in, maar er komt niks uit. Het rendement is dan 0/10 = 0%.

Reageer