Grootte steekproef berekenen

Moderators: dirkwb, Xilvo

Reageer
Berichten: 2

Grootte steekproef berekenen

Hallo!

Ik heb onderstaande vraag in mijn statistiekboek staan en het antwoord zou 97 moeten zijn, maar helaas leggen ze niet uit hoe ze hierbij komen. Heeft iemand een idee?

"Uit een normaal verdeelde populatie met μ = 50 en σ = 6 trekken we een steekproef. Hoe groot moet de steekproef zijn, wil de kans op een gemiddelde van 51 of hoger gelijk zijn aan 0,05?"

Nu zal het antwoord vast heel makkelijk zijn..maar ik kan het even niet bedenken

Gebruikersavatar
Berichten: 778

Re: Grootte steekproef berekenen

Welke formule zou je gebruiken om hierbij iets uit te rekenen? En wat heb je ingevuld?

Berichten: 2

Re: Grootte steekproef berekenen

Back2Basics schreef: Welke formule zou je gebruiken om hierbij iets uit te rekenen? En wat heb je ingevuld?
 
Dat weet ik dus helaas niet :( In het boek hebben ze geen enkele keer een voorbeeld van deze vraag behandeld en ik zie ook nergens een formule staan die ik hierbij kan gebruiken. Ik hoopte dus dat ze bij de antwoorden van de vragen zouden uitleggen hoe ze tot het antwoord (97) waren gekomen, maar helaas..Tot nu toe heb ik eigenlijk (bijvoorbeeld) alleen maar te hoeven berekenen wat de kans zou zijn op een waarde boven de (bijvoorbeeld) 50. Dan was de grootte van de steekproef dus al bekend..

Berichten: 13

Re: Grootte steekproef berekenen

Als het je lukt om de kans te berekenen bij een gegeven steekproef grootte, zou het je ook moeten lukken om de steekproef grootte te bepalen met een gegeven kans lijkt me. De aanpak is grotendeels hetzelfde, je hebt alleen een andere onbekende.
 
Welke formules/aanpak gebruik je bij het probleem dat je wel kunt oplossen. Kun je hiermee dit probleem ook aanpakken?

Reageer