Springen naar inhoud

Kruisinfectie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

egos

  egos


 • >250 berichten
 • 304 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2017 - 14:09

De term kruisinfectie zorgt voor verwarring. 

 

Is de volgende redenering correct?

 

Een besmetting via direct contact is een contactbesmetting of gewone besmetting.

voorbeelden: seksueel contact, contact via handen, via verwondingen, via bloed en slijmvliezen, via waterdruppeltjes (aerogeen)

 

Een besmetting via indirect contact is een kruisbesmetting

Dit is een besmetting via een transportmiddel. Voorbeelden: handen, voorwerpen, instrumenten, gereedschappen, voedsel, ontlasting, insecten.

 

Afhankelijk van het aantal ziekteverwekkers, de virulentie en de weerstand van de gastheer kan een contact of kruisbesmetting tot een infectie respectievelijk kruisinfectie leiden.

 

M.a.w. 

Wanneer ik een besmette hand van iemand schudt dan is dit een contactbesmetting. 

Wanneer ik een deurknop vastpakt, die voor mij is aangeraakt door een besmette hand dan is dit een kruisbesmetting.

Als ik vervolgens met mijn besmette hand mijn slijmvliezen van ogen neus-of mond aanraak, dan zou dat tot een infectie (respectievelijk kruisinfectie) kunnen leiden.


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 11219 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 oktober 2017 - 14:33

Ik weet niet of je dit zo algemeen kunt stellen, het verschilt zo sterk per ziekteverwerkker dat je er m.i. geen universele termen of criteria voor kunt gebruiken. 

 

Ook 'transportmiddel' is nogal vaag: een deurklink gebruiken is nogal wat anders dan in een gebruikte injectienaald stappen, al is het technisch gezien wel via 'een voorwerp' in het laatste geval. 

Victory through technology

#3

The artist

  The artist


 • >100 berichten
 • 217 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2017 - 22:00

Ik citeer, een kruisinfectie wordt veroorzaakt door besmetting van de zorgvrager met micro-organismen uit het ziekenhuismilieu (Van de Putte, 1997), of die besmetting nu plaatsvindt via direct contact (zoenen of hand schudden) of indirect contact (bedsponden vastnemen) maakt dus eigenlijk niet uit lijkt me. Dus kruisbesmetting kan optreden na direct of indirect contact, zo interpreteer ik het. 


#4

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 11219 berichten
 • VIP

Geplaatst op 27 oktober 2017 - 00:56

Dat kan, maar de terminologie is gewoon te beperkt om de lading te dekken. 

 

Als je wilt onderzoeken hoe een ziekte wordt overgedragen dan moet je gewoon kijken naar welke mate van contact welk risico geeft. 

 

Of er transportmiddel tussen hoeft te zitten is feilijk niet zo relevant: Iemand met HIV kun je veilig de hand schudden, maar als je toevallig allebei je handen hebt openliggen is infectie via het gebruik van dezelfde deurklink niet onmogelijk. 

 

Bij kruisbesmetting gaat het meestal over situaties waarin zaken niet voldoende worden gereinigd tussen gebruik, en dat beperkt zich niet tot de medische sector. De term wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in voedselveilgheid, waarbij het niet zo handig is om eerst een rauwe kip tot nuggets te snijden (die vervolgens de frituurpan in gaan en daarna veilig voor consumptie zijn( om vervolgens op diezelfde snijplank een salade voor de volgende klant te prepareren (die koud wordt opgediend). 

 

En dan heb je nog redelijk contactloze verspreiding via bijvoorbeeld aerosolen van verkouden mensen die zitten te niezen in de bus, en best een andere passagier kunnen besmetten zonder de ooit aan te raken. 

Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures