[scheikunde] pws melkbepaling
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 3
pws melkbepaling
hoi,
Ik heb een vraag over ons pws. We willen graag een suikerbepaling doen bij moedermelk en flesvoeding. We weten niet hoe we deze bepaling moeten uitvoeren. Weet iemand hoe wij een suikerbepaling moeten doen bij melk? We kunnen geen HPLC doen want we hebben daar het apparatuur niet voor... misschien andere suggesties?
Ik heb een vraag over ons pws. We willen graag een suikerbepaling doen bij moedermelk en flesvoeding. We weten niet hoe we deze bepaling moeten uitvoeren. Weet iemand hoe wij een suikerbepaling moeten doen bij melk? We kunnen geen HPLC doen want we hebben daar het apparatuur niet voor... misschien andere suggesties?
- Moderator
- Berichten: 51.246
Re: pws melkbepaling
met een refractometer (Brixmeter) zou dat ook voor melk moeten kunnen denk ik.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
- Moderator
- Berichten: 5.234
Re: pws melkbepaling
nee, door het vet en de eiwitten kan een brix meting niet een representatieve waarde voor het suikergehalte geven.
De meeste eenvoudige suikers (mono- en dimeren) worden gedaan met een GC. Heb je die wel tot je beschikking?
De meeste eenvoudige suikers (mono- en dimeren) worden gedaan met een GC. Heb je die wel tot je beschikking?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 3
Re: pws melkbepaling
Ja we hebben beschikking tot een gaschromatograaf en een GC-MS. Welke is dan het meest geschikt?ArcherBarry schreef: nee, door het vet en de eiwitten kan een brix meting niet een representatieve waarde voor het suikergehalte geven.
De meeste eenvoudige suikers (mono- en dimeren) worden gedaan met een GC. Heb je die wel tot je beschikking?
- Moderator
- Berichten: 5.234
Re: pws melkbepaling
GC-MS zal ik doen, al weet ik zo niet de benodigde kolom en instellingen. Ik denk dat je dat met je TOA of docent moet bespreken.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
- Berichten: 8.557
Re: pws melkbepaling
wil je een kwalitatieve of kwantitatieve bepaling doen?
voor een kwantitatieve bepaling kan je een colorimetrische analyse doen, Zie hiervoor hier: (PDF) Use of dinitrosalicylic acid reagent for determination of reducing sugar. Analytical Chemistry, v. 31, n. 3, p. 426 - 428, 1959
voor een kwantitatieve bepaling kan je een colorimetrische analyse doen, Zie hiervoor hier: (PDF) Use of dinitrosalicylic acid reagent for determination of reducing sugar. Analytical Chemistry, v. 31, n. 3, p. 426 - 428, 1959
"Meep meep meep." Beaker
-
- Berichten: 772
Re: pws melkbepaling
Indien dit een middelbare schoolopdracht betreft, dan zou ik voor de relatief eenvoudig DNS methode gaan(zie hierboven). De bepaling van suikers m.b.v. GC-MS kan in principe, maar je dient je er wel van te vergewissen dat suikers niet-vluchtig, en behoorlijk polair zijn, omwille van de aanwezigheid van OH-groepen. Beide kenmerken bemoeilijken het uitvoeren van GC(-MS) bepalingen. Om dit om te omzeilen wordt vaak een derivatisatie reactie uitgevoerd bv. door silylatie met BSTFA. Het uitvoeren van dergelijke procedures leidt vaak tot onnauwkeurige of niet-reproduceerbare resultaten, indien uitgevoerd door personen die dergelijke analyses niet gewoon zijn.