Springen naar inhoud

Cloud Chamber/Nevelkamer


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Cloud Chamber

  Cloud Chamber


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 november 2017 - 22:10

Beste lezer,

 

Wij zijn twee leerlingen uit VWO 6 die hun profielwerkstuk doen over het standaardmodel.

Hiervoor hebben wij als experiment gekozen voor de nevelkamer. In het begin met een zeer primitieve opstelling deed onze nevelkamer het prima. We hadden een plastic-bak met als een soort deksel piepschuim met daarop een theedoek bevestigd (voor het isopropyl alcohol (isopropanol)). Deze hebben wij toen gekoeld met droogijs. Dit was alleen om te testen of hij het wel deed. Het voornaamste probleem met de bak was dat als we er een camera van bovenaf opzetten, de sporen niet perfect te zien waren (niet goed genoeg voor nauwkeurige metingen).

Daarom hebben wij de opstelling iets verandert, we hebben een metalen plaat (rvs) zwart gespoten en de bak op zijn kop gezet. We hebben hiermee twee metingen (elk 1-2 uur) waarop beide keren er geen sporen ontstonden. Nu moet ik wel zeg dat we tijdens de proeven wel wat hebben proberen aan te passen nadat we na een half uur nog geen sporen zagen. Wel zagen we grote druppels condens bij beiden proeven. Bij de laatste van de twee proeven hebben wij minder isopropyl alcohol gebruikt, toch hielp het niks. We zien zo niet waarom het niet werkt. Het enige wat wij kunnen bedenken is dat de supersaturated (oververzadigde) laag hoger zit omdat de plaat veel beter warmte geleid, waardoor het onderin veel kouder is. We snappen ook nog niet helemaal welke omstandigheden er moeten gelden voor een oververzadigde laag om te ontstaan. Wij dachten dat alleen een groot temperatuurverschil genoeg was.

 

Als er onduidelijkheden zijn, vraag het. Kan eventueel ook foto's maken van onze proefopstelling.

 

met vriendelijke groet,

 

Bjorn en Gijs


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

joost555

  joost555


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 november 2017 - 23:32

Hoi,

Toevallig doe ik mijn pws ook over dit onderwerp. Inderdaad moet er een oververzadigde damp ontstaan zodat de moleculen makkelijker sporen zullen vormen. Misschien was jullie temperatuursverschil niet groot genoeg. Ook is het zo dat het alcohol in overvloed aanwezig moet zijn, daardoor ontstaat veel 'mist'. Wat verder misschien nog kan helpen is het insmeren met vaseline tussen de bak en de plaat waar het droogijs tegenaan zit.

Mvg Joost

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures