[scheikunde] Composiet maken

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 87

Composiet maken

Hallo,
 
Een klasgenoot en ik moeten een composiet samenstellen. De composiet moet elektrisch kunnen geleiden, elektrisch isoleren, flexibel zijn, hanteerbaar zijn, goedkoop zijn, veilig zijn en waterdicht zijn. Nu zitten wij behoorlijk in de knel, want wij weten eigenlijk niet wat we hier mee aan moeten. We moeten aangeven uit welke materialen de composiet gebouwd kan worden, op welke manier de materialen moeten worden geordend in de composiet, en we moeten de constructie van de composiet beschrijven.
 
Wij weten in ieder geval dat we koper nodig hebben, aangezien koper geleidbaar is. Verder weten we dat als onze composiet als een sandwich is opgebouwd, dat hij dan zeer hoge isolerende waarden kan bereiken (geldt dit echter ook voor elektrisch isoleren?), en we weten ook dat onze composiet niet dubbel gekromde materialen moet bevatten, want dan heeft het een hoge buigstijfheid, terwijl wij willen dat het juist flexibel is.
 
Wij hopen dat iemand ons raad kan geven met welke materialen we het beste kunnen gebruiken, en hoe we onze composiet kunnen construeren/ordenen om bovenstaand doel te bereiken.
 
Heel erg bedankt alvast!
 

Berichten: 43

Re: Composiet maken

Hoi Feral
 
voordat je kunt beginnen aan je materiaalkeuze moet je eigenschappen vastleggen:
- in welke richting geleiden en met welke weerstand (ohm/m), er zijn nl nog veel meer materialen buiten koper die geleiden en koper is duur
- wat voor isolatiewaarde (meestal doorslagspanning AC en DC)
- hoe flexibel (E-modulus)
- hanteerbaar zijn, wat wordt hiermee bedoeld? je wilt een meetbare grootheid
- goedkoop, pak een prijs in euro/m2 of zoiets. Goedkoop voor de een is anders dan voor de ander (ik heb hier kabels liggen van 5000 euro per stuk bijv, en die vinden we niet duur)
- veilig, refereer als het kan een een ISO/EN norm
- waterdicht, vaak uitgedrukt in mm waterkolom
 
Als je al deze puntjes vast hebt gesteld dan kun je gaan bedenken hoe je dit kunt realiseren. En sowieso is het leuk om met deze vragen terug te gaan naar je 'opdrachtgever' 
 
succes

Gebruikersavatar
Berichten: 87

Re: Composiet maken

Hartelijk dank voor je snelle antwoord! Ik denk niet dat de richting uitmaakt, als het materiaal maar stroom geleidt. Hetzelfde geldt ook voor de isolatiewaarde, als het maar relatief gezien goed isoleerdt. Verder weet ik om eerlijk te zijn ook niet echt wat er bedoelt met hanteerbaar zijn, misschien dat het makkelijk in bepaalde vormen kan worden gemaakt?
 
Heb even wat materialen op een rijtje die volgens mij wel een beetje deze eigenschappen bezitten:
 
Aluminium = goedkoop, elektrisch geleidend, elasticiteitsmodulus = 71 * 10^9 Pa (relatief gezien redelijk klein, dus lijkt me dat het best flexibel is)
Rubber = elektrisch isolerend, flexibel
PVC = waterdicht
 
Volgens mij zijn al deze materialen redelijk hanteerbaar, alleen zit ik een beetje met de veiligheid van de materialen, zijn ze wel veilig genoeg?
 
 

Gebruikersavatar
Berichten: 87

Re: Composiet maken

PVC is echter niet veilig, dus we denken dat polypropeen (=flexibel, veilig, goedkoop (volgens mij), en waterdicht) een betere keuze is.

Reageer