Blue Energy

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 3

Blue Energy

Hallo,

Ik houd mijn profielwerkstuk over Blue Energy. Ik wil onderzoeken welke methode op het gebied van blue energy het grootste vermogen aan elektriciteit opwekt. Om dit te onderzoeken ga ik een RED cel met een PRO cel vergelijken. We hebben al een RED installatie geregeld via Wetsus, maar de PRO cel moeten we zelf bouwen.

Ik heb vraag over het bouwen van een vergelijkbare PRO cel. Ik was van plan om een PRO cel te bouwen met even grote watercompartimenten als de RED cel, maar nu blijkt dat de watercompartimenten van de RED cel maar zon 5-10 ml groot zijn en je hebt liters water nodig bij de PRO cel om een beetje stroom te kunnen waarnemen.

Is er misschien iemand die een idee heeft op welke manier ik een vergelijkbare PRO cel kan bouwen? Ik dacht door misschien de snelheid van de instroom van het zoete en zoute water aan die van de RED cel gelijk te maken, maar ik weet niet of je het opgewekte vermogen van de twee installaties dan ook met elkaar kunt vergelijken.

Als iemand een idee heeft hoe ik een vergelijkbare PRO cel kan bouwen hoor ik het graag.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Tim

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: Blue Energy

Het gaat niet om het volume van de RED of PRO cellen, of stroomsnelheid.
 
De geproduceerde energie is het gevolg van het mengen van zoet- en zoutwaterstromen.
 
Voor een eerlijke vergelijking moeten dus in de RED en PRO cellen dezelfde zoet- en zoutwaterdebieten gemengd worden.

Berichten: 3

Re: Blue Energy

Beste Pinokkio,

Bedankt voor uw antwoord. Ik vraag me alleen af op welke manier je het debiet bij een RED cel kunt meten, aangezien er bij een RED cel alleen ionen migreren maar het water zich niet verplaatst zoals bij een PRO cel wel het geval is. Moet ik dan het debiet van het brakke water wat eruit stroomt meten?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: Blue Energy

Door een echte RED cel stroomt er wel degelijk continu zoet en zout water erin, en brak water eruit.
 
Ik weet niet wat voor rare RED cel jij wilt gebruiken. Lees eerst eens dit topic:
https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/193614-blue-energy-its-academy/

Berichten: 1

Re: Blue Energy

Dus door het debiet van de RED cel te meten kan ik berekenen hoe groot de oppervlakte van het semi permeabel membraan bij de PRO cel moet zijn om hetzelfde debiet te bereiken. Als ik het goed heb moet ik voor deze berekening de wet van Fick gebruiken. Die staat in mijn biologie boek omschreven als: n (mol/s) = D (diffusiecoëfficiënt) x O (oppervlak) x dc (verschil in concentratie) / A ( diffusieafstand). Ik weet dat dit niet de standaard grootheden zijn maar zo staat hij in mijn boek.

Is de oppervlakte van het membraan dat ik nodig zal hebben met deze formule te betekenen? Zo ja, hoe kan ik dan de diffusiecoëfficiënt berekenen? En moet ik dan de dikte van het membraan gebruiken voor de diffusieafstand?

Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: Blue Energy

Als je X liter/uur zoet water en Y liter/uur zout water in een blackbox stuurt, en er komt aan de andere kant dus X+Y liter/uur brak water uit, dan kun je in die blackbox in theorie Z Watt vermogen opwekken. In de praktijk zal de hoeveelheid Watt altijd minder zijn dan die theoretisch maximale Z.
 
Die blackbox kan een RED-cel of een PRO-cel (of ...... whatever) zijn, maar als je een RED en een PRO wilt vergelijken moet je beiden dezelfde X liter/uur zoet water en Y liter/uur zout water voeden.
 
Als wetsus aangeeft hoeveel X en Y die RED-cel aan kan dan zul je moeten bepalen hoeveel PRO-membraan je nodig hebt voor dezelfde debieten. Ik ben geen specialist op dit gebied maar ik vermoed dat PRO-membraan in feite RO-membraan is. Over RO (reverse osmosis) moet toch heel wat over te vinden zijn op internet.

Reageer