Springen naar inhoud

Nut stoomkoker ?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Gelukkoos

    Gelukkoos


  • >250 berichten
  • 458 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2017 - 13:24

Al vele decennia worden stoomkokers verkocht.

https://www.google.b...biw=360&bih=560

Ik heb mij altijd afgevraagd wat het nut hiervan is t.o.v. een gewoon pannetje. Men beweert immers dat het vitamines in de groenten bewaart. Maar vitaminen verdampen toch niet. Alleen het verminderen van de kooktijd verminderd volgens mij het vitamineverlies. Volgens mij kan dit even goed in een eenvoudige pan.

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

megabon

    megabon


  • >100 berichten
  • 119 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2017 - 14:14

Het is door het koken van groenten in water en daarna het water weggieten dat je vitaminen verliest.

we don't see things as they are we see things as we are


#3

Bladerunner

    Bladerunner


  • >250 berichten
  • 448 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2017 - 14:39

Ik gebruik dagelijks een stomer. En die hebben een lekbak waar het vocht in terechtkomt. Gooi je dat weg dan gooi je tevens toch een (klein) deel van de vitaminen weg. Er zit na het stomen toch nog meer in de groenten zelf dan na het koken want bij het daadwerkelijk (doorkoken) wat in de regel met een afgesloten pan gebeurt stijgt de temperatuur van de stoom wat niet gebeurt bij het normale stomen omdat de stoom gelijk ontsnapt. Daarom is het ook aan te bevelen je bord voor te verwarmen want gestoomde maaltijden zijn nooit al te heet. (Nooit heter dan 100 graden, ook niet na te lang stomen)


#4

Gelukkoos

    Gelukkoos


  • >250 berichten
  • 458 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2017 - 16:06

Kokend water wordt niet heter dan 100 graden. Behalve een beetje meer door het zout. Of in een drukketel.

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


#5

Bladerunner

    Bladerunner


  • >250 berichten
  • 448 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2017 - 16:51

Water wordt niet heter dan 100 graden en de temperatuur in een stomer komt ook niet hoger dan 100 graden want de stoom ontsnapt gelijk. Maar wel in een pan met een deksel erop want je blijft hitte toevoegen (via het kookapparaat) die niet gelijkmatig weg kan. Het water kookt weliswaar nog steeds bij 100 graden maar dat zegt niets over de temperatuur in een min of meer gesloten ruimte die uiteindelijk verhit wordt door b.v. een gasvlam.

Daardoor is de bodem van een pan beduidend heter dan 100 graden en die hitte verdampt het water maar geeft ook hetere groente.

 

Bij een stomer is het de stoom die indirect de maaltijd verhit, maar in een pan is dit de veel hogere (en directere) temperatuur van het kookapparaat.

Veranderd door Bladerunner, 29 november 2017 - 17:06


#6

Gelukkoos

    Gelukkoos


  • >250 berichten
  • 458 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2017 - 17:06

Ja, waarschijnlijk is de stoom in een stoomkoker minder dan 100 graden.

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


#7

Bladerunner

    Bladerunner


  • >250 berichten
  • 448 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2017 - 17:14

Dat klopt, want het verwarmingselement met de watervoorraad zit een stuk lager dan de groente (ongeacht de hoogte van het model zit altijd de lekbak er nog tussen) dus bij het bereiken van de groente is de stoom niet meer verzadigd en bevat dus waterdeeltjes.


#8

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 4094 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 november 2017 - 17:24

Vooralsnog is het grootste verlies van micronutriënten te danken aan verdunnen in kookvocht, een verlies dat minder is bij het stomen van groenten. Of de temperatuur 95oC of 100oC is, is van ondergeschikt belang.

 

De kopruimte in een reguliere pan met passende deksel zal ook niet hoger worden dan 100oC gezien er geen overdruk opgebouwd kan worden, en dus de overtollige warmte energie van de gaspit/kookplaat wordt omgezet in het verdampen van water (a ongeveer 2500kJ/kg). Zonder het opbouwen van overdruk kan een pan niet heter worden dan 100,x graden C.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

#9

Gelukkoos

    Gelukkoos


  • >250 berichten
  • 458 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2017 - 17:38

Vitaminen worden toch minder snel gedenatureerd bij lagere temperaturen.

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


#10

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 4094 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 november 2017 - 18:22

klopt niet.

 

Denaturatie is het veranderen van een 3D structuur maar niet de moleculaire compositie zoals bij eiwitten kan gebeuren onder invloed van temperatuur en of pH. Dit is bij vitamines niet mogelijk.

 

Alleen ascorbinezuur (vit C) is hitte labiel en neemt af bij hittebelasting. Echter de afbraak van vit. C door de hitte is bijna verwaarloosbaar t.o.v. de verliezen in het kookvocht. Andere (pro)vitamines zijn significant thermo stabieler dan vit C en is de invloed van verlies door verdunnen in het kookvocht in verhouding nog groter.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

#11

Gelukkoos

    Gelukkoos


  • >250 berichten
  • 458 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 november 2017 - 07:26

Bij de klassieke manier van groenten koken in een kookpot heb je inderdaad veel verlies aan kookwater en alles wat er in zit. Maar je kan ook groenten koken door alleen een bodempje water te gebruiken in de kookpot. Bij veelvuldig gebruik van een stoomkoker zoals Bladerunner is het ook een gemak natuurlijk.

Veranderd door Gelukkoos, 30 november 2017 - 07:28

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


#12

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 4094 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 30 november 2017 - 23:25

 Bij veelvuldig gebruik van een stoomkoker zoals Bladerunner is het ook een gemak natuurlijk.

 

En daar hebben we het antwoord op de beginvraag

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures