hoe laat ik staalplaat chemisch verkleuren

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

hoe laat ik staalplaat chemisch verkleuren

Hoe laat ik staalplaat (st37) chemisch verkleuren ? d
Door het te dompelen in een bad met zuuroplossing  ?
Ik heb stalen platen gezien met mooie heldere kleur schakeringen.
De delen wil ik naderhand in de blanke lak spuiten.
Wie weet hoe dit proces gaat ?
 
 

Berichten: 203

Re: hoe laat ik staalplaat chemisch verkleuren

Worden die kleuren niet veroorzaakt door het verhitten en weer afkoelen?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: hoe laat ik staalplaat chemisch verkleuren

met een soldeerbrander kan je idd mooie kleurpatronen maken.
 
behandelen met chemicaliën zal ik niet doen
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 2

Re: hoe laat ik staalplaat chemisch verkleuren

nee word niet verhit , gaat in een zuurbad en het proces word stopgezet met dompelen in een vloeistof .

Berichten: 101

Re: hoe laat ik staalplaat chemisch verkleuren

Duidelijk met het oog herkenbare aanloopkleuren zitten in de eerste paar honderd graden celsius, https://i.pinimg.com/736x/71/84/ef/7184efee45aaf24d4b5a1364ea5a0d0e.jpg.
 
Ik heb vroeger koperhoudende legeringen gepatineerd. In een ambachtelijke setting geldt dat de reproduceerbaarheid van subtielere kleurschakeringen uiterst moeilijk is. Chemisch patineren gaat wel goed met gepatenteerde oplossingen. Het gaat dan om de keuren groen en blauw. Dit resultaat kent weinig kleurschakeringen maar is wel goed reproduceerbaar. Je koopt het in de handel. Vroeger toen koperen daken minder zeldzaam waren dan nu werden voor oplevering wel emmers met urine over het dak gespoeld. In de dagen erna bouwde de groene patina snel op. 
 
Voor metaal in het algemeen geldt dat een gladde gepolijste ondergrond zal bijdragen aan de helderheid van kleuren. Kleurschakering in dezelfde plaat dmv verhitting (zoals jij die hebt gezien vermoedelijk) duidt op verschillende temperaturen op verschillende plaatsen op hetzelfde moment. Een reproduceerbaar eindresultaat met een gasvlam is eigenlijk niet te realiseren in praktijk denk ik. Je zou het ook kunnen proberen met plaatselijke inductie, terwijl het omliggende materiaal gekoeld blijft. Plaatselijke verhitting zal het omliggende gekoelde oppervlak niet beinvloeden. Je hebt het proces dan meer inde hand. Ik heb inductie nooit toegepast, maar het zou in principe moeten kunnen.

Berichten: 391

Re: hoe laat ik staalplaat chemisch verkleuren

Anodiseren?

Berichten: 101

Re: hoe laat ik staalplaat chemisch verkleuren

Anodiseren, en in dit geval vooral ook kleuren, berust op het kunstmatig opbouwen van een oxidelaag waar vervolgens de kleurstof wordt ingesealed. Vermoedelijk wordt een hexagonale alfa-structuur gegenereerd bovenop het bestaande aluminiumoppervlak. omdat hexagonale kristallaag buisvormig van structuur is. Indien deze kunstmatige oxidelaag haaks opbouwt aan het anodeoppervlak, onstaat een laag die kleurstof succesvol kan opnemen. Na kleuren wordt het voorwerp in warm/heet water gedompeld waarmee de kristallen aan de bovenzijde 'sluiten'. Deze proceskennis komt van ambachtelijk anodiseren dat ik vroeger heb gedaan.
 
Staal kent geen hexagonale kristalstructuur of een andere structuur die een stof kan opnemen en vasthouden voor zover ik weet. Staal kleur-anodiseren volgens dit procede lijkt mij daarom niet mogelijk. Maar wie weet bestaat er iets anders.

Reageer