[scheikunde] Enzymen biochemie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 421

Enzymen biochemie

Dag allemaal
 
Ik heb twee vragen in mijn cursus biochemie die ik niet opgelost krijg. 

Vraag 1: Verklaar waarom thermische denaturatie van hexokinase wordt vertraagd in de aanwezigheid van één van haar substraten.
 
(Ik begrijp dat de enzymatische activiteit naar beneden gaat als de temperatuur groter wordt dan T optimaal. En dat dat met een denaturatiesnelheid gebeurt maar ik begrijp niet hoe dat substraat dat doet verlagen.)

Vraag 2: Carboxypeptidase is opgebouwd uit 1 polypeptideketen van 307 aminozuren. De optimale pH is ongeveer 9. De twee functionele groepen van haar katalytisch centrum worden geleverd door arginine (nr 145) en glutaminezuur (270). +++ Verklaar waarom de 2 aminozuren, ondanks dat ze zo ver van elkaar liggen, toch samen instaan voor het functioneren van het actief centrum, dus het omvormen van gebonden substraat naar product.  +++ Welke vorm hebben de R-groepen van arg en glu in het enzym bij pH = 2? Zou deze invloed hebben op de werking van het katalytisch centrum, verklaar je antwoord.
 Ik heb het volgende al kunnen halen uit de opgave maar verder niets:
 
Bij pH 9 in de R groep van arg positief geladen en die van glu negatief geladen
De carboxy uiteinde van het substraat is ook negatief geladen
 
Bij pH 2 is arg positief geladen en glu is neutraal 
 
 

Kan iemand dit nog aanvullen of suggesties geven?

Alvast bedankt!
 
 
Groetjes Valerio

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: Enzymen biochemie

Opmerking moderator

Iemand die hier een handje kan toesteken?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Enzymen biochemie

Opmerking moderator

is er iemand die hier kan helpen?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 383

Re: Enzymen biochemie

Voor vraag 1: ken je dit? 
 
E + S <-----> ES  -----> E + P

Berichten: 383

Re: Enzymen biochemie

Hey Valerio, heb je het zelf al gevonden want ik hoor niks meer?

Gebruikersavatar
Berichten: 421

Re: Enzymen biochemie

Sorry voor het late antwoord, ik was uit het oog verloren dat ik hier iets gepost had.

 
Daaf schreef: Voor vraag 1: ken je dit? 
 
E + S <-----> ES  -----> E + P
 
Ja hier ben ik mee bekend. 

Berichten: 383

Re: Enzymen biochemie

Vanuit de vraag kunnen we al meteen een hypothese opstellen: "Vermits hexokinase minder vatbaar is voor thermische denaturatie in aanwezigheid van zijn substraat (en dit is wel degelijk experimenteel bewezen), dan moet de binding met het substraat een stabielere molecule vormen.
 
Hexokinase heeft een grote affiniteit voor zijn substraat en dus een lage Km en gaat dus zeer snel binden met het substraat (b.v. D-glucose)
 
Stel, dit is hexokinase: ovo (links en rechts de o, het enzyme, met daartussen een diepe inkeping, de v, de active-site waarin het substraat past)
 
Ok! hier komt het substraat erbij: osubstraato - zie je het verschil voor de plaatsen waarop de warmte kan inwerken en het enzym ontvouwen?

Gebruikersavatar
Berichten: 421

Re: Enzymen biochemie

Ja de active site in bezet door het substraat. Die binding tussen active site en substraat vormt iets stabielers dus je moet meer energie er in duwen om het terug los te krijgen?

Berichten: 383

Re: Enzymen biochemie

Dat klopt: ES is stabieler dan E (dat staat eigenlijk gewoon in de opgave) dus de grondtoestand van ES heeft een lager energieniveau dan E en dus is de energiebarrière voor ES hoger.
 
Ook: Een enzym wordt gedenatureerd in 2 stappen: 1) Naar een inactieve ontvouwde toestand die omkeerbaar is en vervolgens (ik dacht een picoseconde later) 2) Naar een ontvouwde en verharde toestand die onomkeerbaar is en het enzym inactief maakt. Als ES een stabiele(re) molecule is, dan volgt: hoe meer S aanwezig, hoe meer ES mogelijk is en hoe minder vrije E er telkens over is om naar stappen 1 en 2 te gaan. Er is dus altijd meer vertraging van de denaturatie in aanwezigheid van S.
 
Ik heb hier ooit een proef mee gedaan (met gist) en ik herinner me dat de binding van hexokinase B met D-glucose anergisch is vanwege 0 enthalpie maar ik denk dat het hier om een "gedachten-experiment" gaat want anders zou je wel meer info gekregen hebben?
 
Merk op dat de binding van hexokinase aan zijn substraat (dus ES) het actieve/bereikbare oppervlak van het vrije E met de omgeving aanzienlijk verkleint, vandaar die ovo en osubstraato; substraat "vult de v op".
 
Vraag2a: Arg(145) en Glu(270) staan (125) van elkaar af in de lineaire alfa-helix, hoe komt het dan dat ze in het enzym zo veel dichter bij elkaar staan dat ze kunnen interacteren?

Reageer