Springen naar inhoud

'Knipperende' ster?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

remidepemie

  remidepemie


 • >25 berichten
 • 40 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 januari 2018 - 22:02

Toen ik vanavond terug liep van werk richting huis, keek ik op in de lucht en zag een relatief grote ster. Hij lag niet echt duidelijk in een sterrenbeeld dus daaraan kon ik hem niet identificeren.

Als ik naar de ster keek leek het alsof het alsof deze knipperde(onregelmatig) en soms wisselde van een duidelijk witte kleur, naar een licht blauwe kleur. Andere sterren gaven dit gekke effect niet, waardoor kan dit komen?

 

Groetjes

 

Remi

"I can only lead you to the truth. I cannot make you believe it" ~Raymond Reddington


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 7127 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 13 januari 2018 - 23:47

Sterren wisselen niet merkbaar van kleur. Misschien een licht van een vliegtuig o.i.d.

Motus inter corpora relativus tantum est.

#3

remidepemie

  remidepemie


 • >25 berichten
 • 40 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 januari 2018 - 23:53

Misschien een licht van een vliegtuig o.i.d.

 

Oh ja dat was ik dus vergeten te zeggen: het was duidelijk geen vliegtuig  :lol:. Tenzij er sinds kort een geostationair vliegtuig is ontwikkeld... 

 

Dat sterren zelf niet merkbaar van kleur verwisselen(of knipperen) was mij al duidelijk, maar ik dacht dat misschien de atmosfeer en de enorme afstand die het licht moet afleggen, misschien iets geks doet met het beeld dat ik zie? 

Voor de duidelijkheid, de ster knipperde niet aan/uit als een vliegtuig of lamp dat zou doen. Het leek er meer op alsof de ster dimmer en feller werd met een snelheid van een paar(2-3) keer per seconde. 

"I can only lead you to the truth. I cannot make you believe it" ~Raymond Reddington


#4

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 7127 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 13 januari 2018 - 23:59

Wellicht gingen er wat dunne wolkenflarden voor die planeet of ster langs.

 

Die enorme afstand klopt op zich maar die heeft op zich geen invloed op de kleur, en omdat de afstand hetzelfde blijft ook niet op de helderheid. Zou dat wel zo zijn, dan moest het verschijnsel voor alle sterren gelden. Dat is niet wat wij waarnemen.

Motus inter corpora relativus tantum est.

#5

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 10684 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 januari 2018 - 02:23

Ik zou ook denken aan atmospherische storing, al is het wel raar dat zoiets 1 specifieke ster lijkt te laten knipperen, maar sterren in dezelfde kijkrichting niet. Wellicht heeft het iets met helderheid te maken waardoor het meer opvalt. Een verdwaald plukje wolk kan natuurlijk ook nog altijd de oorzaak zijn. 

Victory through technology

#6

Bladerunner

  Bladerunner


 • >250 berichten
 • 632 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 januari 2018 - 14:03

Vertel eens wat meer over de tijd/positie en richting als je dat nog weet en de weersomstandigheden.

In dit seizoen kun je de ster Sirius redelijk laag aan de hemel zien staan in zuidelijke richting.  Ze staat tegen 8 uur in het zuidoosten op 4° boven de horizon en bereikt na 4 uur het hoogste punt (21°) in het zuiden. Deze ster is op ons halfrond de helderste ster ( 6 maal helderder dan Betelgeuse die rechtsboven Sirius de 2e helderste ster is in die richting) en schittert duidelijker dan andere sterren. Dit komt door de combinatie van zijn helderheid en de langere afstand die het licht door de lage stand aflegt door de atmosfeer t.o.v. de waarnemer.

 

En hoewel sterren op zich natuurlijk niet van kleur veranderen is er een atmosferisch effect dat daar wel voor kan zorgen. Er zitten dan ijskristallen in de lucht (niet ondenkbaar in dit seizoen) die constant het licht breken zodat niet alle golflengtes je ogen bereiken. En dat is dan bij Sirius redelijk duidelijk te zien maar slechter bij sterren die zwakker zijn of hoger aan de hemel staan.

 

Heb je er lang naar gekeken? Want ook een vliegtuig dat in de verte zit en dus ook laag aan de horizon staat en in eerste instantie stil lijkt te staan vanwege de afstand of doordat het recht op je af komt kan dergelijk 'gedrag' vertonen. De navigatie/landings lichten versmelten dan tot één stipje dat dan ook lijkt te schitteren.

 

Venus was het in ieder geval niet want die is momenteel onder de horizon.

 

Blijft over een weerballon want die worden bij bosjes voor een UFO aangezien. Die kun je dan in het donker zien vlak na zonsondergang omdat op die hoogte de ballon nog wat zonlicht weerkaatsen kan wat ook allerlei effecten geeft.

Veranderd door Bladerunner, 14 januari 2018 - 14:04


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures