Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Moderator: ArcherBarry

Berichten: 567

Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Is er een verband tussen de kennis die je hebt van voeding over een redelijke temijn, en de goesting of trek die je hebt in voedingsmiddelen?

Grijpt een kind daarom sneller naar snoep?

Heeft een oudere daarom niet veel trek in frisdranken?

Bij samenwonen is het waarschijnlijk complexer. Maja je kan toch keuzes blijven maken om iets lekkers te eten.

Zijn er biochemici of voedingsdeskundigen onder jullie die alleen nog maar trek hebben in gezonde voeding? Natuurlijk een beetje zondigen mag ook.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

hahaha een vraag naar mijn hart.
 
Ik ben zelf levensmiddelentechnoloog (specialisatie op chemie en microbiologie) en m.u.v. zuivel (i.v.m. allergie), champignons en orgaanvlees eet en drink ik zelf bijna alles. Sommige dingen als tomatensap of grapefruits hebben niet mijn voorkeur maar ik eet/drink ze wel. Zelfs wanneer ik van haver tot gort (letterlijk) weet hoe iets gemaakt wordt.
 
En speciaal gezonde voeding... alles is gezond zolang het met (je) mate is.
 
dus in ieder geval, voor mij is dat verband er niet.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 567

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Beste ArcherBarry, je moet waarschijnlijk goed opletten ivm met je zuivel allergie? Dan nog eens daarbij gezonde voeding volgens het boekje is waarschijnlijk te veel gevraagd.

Inderdaad alles wat als ongezond bestempeld wordt mag ook met mate.

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Ik denk persoonlijk niet dat er direct een link te leggen is tussen de kennis van voeding en de trek die iemand heeft. Ik ben geen expert op het gebied van voeding, maar weet wel dat de voedingsmiddelenindustrie gebruik maakt van bijvoorbeeld kunstmatige suikers (sucralose, sucrononaat, in de toekomst wellicht lugdunaam (meest krachtige zoetstof die de mens kent; nog niet goedgekeurd voor gebruik in voedsel)), additieven en kunstmatige veranderingen en selectie met betrekking tot het fenotype van het voedsel waardoor consumenten dit kopen en eten (Brochet, F. et al., 2001; Van Beilen, M. et al., 2011; Wardy, W. et al., 2017). Je zal niet zo snel voedsel in de schappen zien liggen die er niet normaal uitzien. Een peer met een bult zal eruit geselecteerd worden. Snoep moet er vooral lekker en zoet uitzien, hierbij spelen vooral vorm en kleur een grote rol, maar ook ons hamburgertje moet perfect rond zijn. Misleiding natuurlijk, maar ik denk dat de meeste mensen het voedsel daar niet om schuwen. Ik word ook misselijk als ik zie hoe bijvoorbeeld frikandellen worden gemaakt of hoe het eraan toegaat met koeien in slachthuizen. Maar ik eet die frikandellen en hamburgers er echt niet minder om. 
 
Ik geloof dat het smaakverschil tussen kinderen, jongeren en volwassenen vooral veroorzaakt wordt door de smaakpapillen op de tong. Ik geloof dat de hoeveelheid smaakpapillen afneemt met de leeftijd en dat daardoor iemands smaak verandert. Echter zijn er ook wetenschappers die beweren dat smaak veroorzaakt wordt door sensorcellen in zowel de mond als de neus, die aroma's opvangen en 'smaken'. Die zouden ook met de leeftijd verminderen in hoeveelheid. Die cellen zouden routinematig afsterven en vervangen worden, maar op latere leeftijden zou het proces om de cellen te vervangen niet goed werken. Wellicht dat een volwassene daarom minder zin heeft in dat extreemzoete snoep en frisdrank, terwijl een gemiddeld kind bij wijze van spreken al gaat watertanden bij alleen al het zien van de verpakking en/of fles.
 
En ik denk dat sociale druk en het psychisch volwassen worden ook bijdraagt aan deze verandering. Je zal vermoedelijk bij het diner de meeste volwassenen aan de wijn zien zitten. Vooral in een restaurant is het enigszins not done om dan een ice tea of een colaatje te gaan drinken. Tenzij je natuurlijk bijvoorbeeld hepatitis hebt, maar anders heurt het eigenlijk niet. Daarnaast heb je groepen mensen die quasi religieuze tekenen vertonen op het gebied van voeding, zoals de huis-tuin-en-keuken diëtisten en vegetariërs. Die hebben zich voorgenomen om bepaald voedsel gewoon volledig te mijden vanwege allerlei niet of slecht onderbouwde redenen, wat natuurlijk ook weer vrij overdreven is. Zoals al gezegd: eet en drink alles met mate, dan is het goed en gezond. Je moet water ook niet teveel drinken, anders word je daar ook door vergiftigd maar ik denk niet dat mensen daardoor minder water zijn gaan drinken. Het is dus denk ik een combinatie van anatomische veranderingen gedurende het ouder worden en wat er in je omgeving sociaal wenselijk of normaal geacht wordt. 
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Berichten: 567

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Het is een algemeen gegeven dat veel mensen te weinig drinken. Er is een hele lijst voordelen die je hebt aan genoeg drinken. Afvalstoffen afvoeren, spieren en gewrichten, darmen, enz. Spijtig dat in sommige vakgebieden men soms moeilijk snel naar het toilet kan gaan.

Heb inderdaad onlangs een artikel gelezen over een chef-kok in een bejaardenhuis of bejaarden zorgcentrum. Hij gebruikte zeer veel vet en suiker. Dit om de volgende redenen. Deze mensen eten nogal weinig waardoor ze op deze manier toch niet te mager worden. Ze hebben inderdaad minder smaakpapillen, en hebben alzo een goedkope smaakversterker. En zo krijgt de kok ook geen klachten over de voeding.

Misschien is mijn vraag meer bedoeld voor de leeftijdscategorie van 45 jaar tot 65 jaar. Hier denkt men er meer over na en kiest men eenvoudiger zijn eigen voeding.

Berichten: 12.262

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Gelukkoos schreef: Zijn er biochemici of voedingsdeskundigen onder jullie die alleen nog maar trek hebben in gezonde voeding? 
 
Voor mij gaat dat in ieder geval geheel niet op. Ik heb een biochemische achtergrond, maar eet gewoon wat ik lekker vindt. Hoogstens houd ik een beetje rekening met de hoeveelheid om een gezond gewicht te houden, maar verder totaal niet. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Trek, dwz een honger gevoel, is niet voor een specifiek voedingsproduct maar een algemeen gevoel. Zodoende zie ik ook niet hoe je trek kan hebben in een specifiek soort eten. Daar komt verder nog bij dat er geen enkel product is wat an-sich als gezond aangeduid kan worden. Gezond eten is een erg breed spectrum van voeding waarbij mensen kunnen functioneren en daardoor geen pathologische verschijnselen hebben.
 
Waar ik meer denk dat je het over hebt is de hele whole-food/organic/paleo/clean eating trend. Dit is eerder als eetstoornis te bestempelen dan als gezond eten. Dergelijke dieten hebben een slechte macro compositie en door hun erg strenge selectie van voedingsmiddelen komen ook vaak spoorelementen en vitaminen te kort. Een voedingsdeskundige danwel biochemici zouden door hun kennis juist minder snel geneigd zijn om een dergelijk dieet te volgen.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Wouter_Masselink schreef: Trek, dwz een honger gevoel, is niet voor een specifiek voedingsproduct maar een algemeen gevoel. Zodoende zie ik ook niet hoe je trek kan hebben in een specifiek soort eten. Daar komt verder nog bij dat er geen enkel product is wat an-sich als gezond aangeduid kan worden. Gezond eten is een erg breed spectrum van voeding waarbij mensen kunnen functioneren en daardoor geen pathologische verschijnselen hebben.
 
Is het niet mogelijk dat je bij gebrek aan een zekere stof extra trek krijgt naar voedingsmiddelen waar dat in zit? En komt dat ook in de dierenwereld voor?

Berichten: 567

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Professor Puntje schreef:  
Is het niet mogelijk dat je bij gebrek aan een zekere stof extra trek krijgt naar voedingsmiddelen waar dat in zit? En komt dat ook in de dierenwereld voor?
 
Ja dat bedoel ik ook. Koeien eten soms bepaalde kruiden, of olifanten eten soms kalksteen voor een calcium inname.
Gezond eten wordt natuurlijk niet bepaald door goeroes.
 
Ik verklaar mij met een voorbeeld.
Roken en veel verzadigde vetten uit vlees kan aderverkalking veroorzaken.
In een gevorderd stadium kan je in het hoofd of het hart een trombose krijgen.
Er zijn nu twee mogelijkheden.
- Mensen kunnen gezond eten belachelijk vinden en ongezond verder leven.
- Of mensen kunnen zich informeren, en attent worden.
  Mijn ervaring is dat je dan helemaal geen trek meer hebt om iedere dag hamburgers te gaan eten.

Berichten: 12.262

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Of je trek krijgt in specifiek voedsel omdat je (onbewust) iets tekort komt dat daarin zit is een interessante kwestie. Het lijkt er soms wel op, maar voor zover ik weet is het nooit bewezen. 
 
De vraag is een beetje wat je met 'gezond eten' bedoelt. Als je dusdanig eet dat je geen deficiënties oploopt, en er niet mager of de dik door wordt, zou je dat al gezond kunnen noemen. Deficienties zijn in nederland zeldzaam, obesitas niet. 
 
Je hebt natuurlijk ook nog 'gezond' in de zin van veel groenten en weet ik wat men nogal niet meer aanraadt/verzint. Dat soort dingen moet je echt op waarde schatten, en vaak ontbreekt enige onderbouwing. Denk bijvoorbeeld aan de massa's mensen die opeens glutenvrij gaan eten terwijl ze helemaal geen probleem hebben om die te verteren. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Het is wel zo dat kinderen liever gezouten en gesuikerde voedingsmiddelen lusten t.o.v. bitter en zuur

dit heeft te maken met het feit dat bv bedorven melk zuur smaakt en onrijp fruit bitter is en aangezien ze ook vaker huilen waardoor ze meer zout verliezen en suiker geeft veel energie.
one day you will know

Berichten: 12.262

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Er is natuurlijk wel zoiets als acquired taste, zeker als het middelen betreft die een duidelijk effect hebben maar van zichzelf, voor de eerste keer, eigenlijk niet heel erg lekker smaken. Koffie lijkt me er een goed voorbeeld van, dat is eigenlijk best bitter, maar de relatie tussen het drinken ervan en het oppeppende effect is snel gelegd. In extremere mate heb je dat ook bij het roken van sigaretten of het gebruik van andere drugs. 
 
Maar dat is vaak een kwestie van de causale relatie tussen inname en effect kennen. 
 
Dit heb je minder snel met een aankomende deficientie, zeker als je nog geen symptomen hebt maar op het randje staat die te ontwikkelen... krijg je zin in bananen als je te weinig kalium hebt, of in biefstukken als bloedarmoede dreigt?
 
Een interessant geval daarbij zij zwangere vrouwen die opeen rare dingen gaat eten of juist vermijden, zonder dat echt duidelijk is waarom ze dat doen. Observaties zijn er genoeg, maar wat het mechanisme erachter is blijft tamelijk onduidelijk. 
Victory through technology

Berichten: 567

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Wat moeilijk precies het verband tussen trek en/of smaak en deficientie. Maar ook met excessen, stimuli, of pathologische invloed.

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Benm schreef: Een interessant geval daarbij zij zwangere vrouwen die opeen rare dingen gaat eten of juist vermijden, zonder dat echt duidelijk is waarom ze dat doen. Observaties zijn er genoeg, maar wat het mechanisme erachter is blijft tamelijk onduidelijk. 
Zeer waarschijnlijk een instabiele hormoonspiegel. Verschillende hormonen hebben invloed op de eetlust. Van neuropeptide Y is bijvoorbeeld bekend dat het in zwangere muizen verhoogd tot expressie komt en daar een grote invloed heeft op de eetlust. Hoewel we muizen en mensen niet 1 op 1 kunnen vergelijken, wekt dat wel sterk de suggestie dat gelijke patronen mogelijk ook bij de zwangere mens voorkomt. 
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Berichten: 12.262

Re: Trek en kennis van voeding - verband hier tussen?

Oh, dat ze -meer- willen eten lijkt me vrij logisch, maar soms zie je ook dat zwangeren "rare" dingen willen eten, dingen die ze normaliter nooit of zelden aten en dergelijke. Je kan je dan afvragen of er onbewust een soort behoefte aan die etenswaren is omdat er iets (niet de macronutrienten, maar bijv mineralen, vitaminen oid) in zit dat nodig is. 
Victory through technology

Reageer