Springen naar inhoud

- - - - -

Computer klopt mens in leestest


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 januari 2018 - 11:32

Softwaresystemen van Alibaba en Microsoft hebben in een test begrijpend lezen voor het eerst beter gescoord dan mensen.
 

De hoog aangeschreven leestest werd ontwikkeld door de universiteit van Stanford in Californië om de vooruitgang van computers op het vlak van taal te meten. De leestest is gebaseerd op artikels van de encyclopediewebsite Wikipedia en is erop gericht grote hoeveelheden tekst inhoudelijk te verwerken. De test omvat meer dan 100.000 vragen over ruim 500 lemma's van Wikipedia. De computersystemen en de menselijke deelnemers moeten zo accuraat mogelijk antwoorden op vragen over wat ze op Wikipedia hebben gelezen. De vragen zijn heel uiteenlopend, en gaan van 'In welk jaar stierf Dzjengis Khan?' tot 'Welke band trad op tijdens de rust van de Super Bowl in 2016?'. (De antwoorden: 1227 en Coldplay.) De AI van Alibaba had een score van 82,44, een fractie beter dan het beste menselijke resultaat van 82,304. Microsoft haalde 82,65.

Patroonherkenning

'Dit is een primeur, maar het resultaat verrast ons niet. We zagen al langer stap voor stap de scores van AI verbeteren', zegt Yves Peirsman, expert in Natural Language Processing in Leuven. 'Het is wel niet zo dat computers nu beter kunnen lezen dan mensen. Het systeem doet vooral aan patroonherkenning: de AI laat zich voeden met grote hoeveelheden tekst en leert dan waar de antwoorden op de vragen staan. Dat is nog niet echt begrijpend lezen', zegt Peirsman. 'De software wordt vooral getraind om één taak tot een heel goed einde te brengen.' Toch kan dit leiden tot onmiddellijk bruikbare toepassingen, meent Peirsman. 'Denk vooral aan domeinen waarin mensen enorme hoeveelheden tekst moeten verwerken, zoals in de juridische of de medische wereld. Zulke technologie zou het mogelijk maken als het ware vragen te stellen aan teksten.'

 

 

Lees verder bij bron: De Tijd

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures