[scheikunde] Geleivorming bij fehlingsreagens

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Geleivorming bij fehlingsreagens

Hey

Voor ons eindwerk chemie onderzoeken we magere, halfvolle en volle melk op de verschillende bestanddelen. We hebben de melk opgesplitst in een vetoplosbare fase en een wateroplosbare fase dmv ethanol, ammoniak en di-ethylether om ook andere proeven uit te voeren. We hebben de fehlingsreagens toegevoegd aan de wateroplosbare fase en kregen het verwachte resultaat nl. bruinachtige vloeistof.

Maar na enkele minuten ontstond er geleivorming bij de 3 soorten melk. Als je dan even terug ging schudden werd het weer vloeibaar, maar na enkele minuten ontstond de geleivorming weer. De leerkracht had hier geen verklaring voor, maar wou dat we er een voor moesten vinden.

Zou iemand dit kunnen verklaren/uitleggen?

Alvast bedank

Mvg Robbe

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Geleivorming bij fehlingsreagens

Hoe hebben jullie die scheiding naar de wateroplosbare fase exact gedaan? Want dat kan aanwijzingen geven over welke stoffen aanwezig zijn.
 
En weet je waar het Fehlingsreagens uit bestaat? Is het A, B of beide?
 
Dan kan je namelijk gaan denken over wat er dan met elkaar kan gelvormen.
 
Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Berichten: 2

Re: Geleivorming bij fehlingsreagens

We hebben aan 10 ml melk 10 ml ethanol en 2 ml ammoniak toegevoegd. Dan goed geschud en vervolgens 15 ml di ethylether toegevoegd om de emulsie te breken en dus 2 fases te krijgen.

Voor de fehlingsreagens deden we 5 druppels fehling A en 5 druppels fehling B in enkele ml van de wateroplosbare fase.

Mvg Robbe

Reageer