[scheikunde] Gehalte azijnzuur berekenen in massaprocent

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 7

Gehalte azijnzuur berekenen in massaprocent

Hallo iedereen,
Op school hebben we een practicum gedaan, maar er is 1 vraag waarvan ik niet weet hoe ik er moet aan beginnen.
 
Uitvoering experiment: Titratie van een zwak zuur met een sterke base
De tafelazijn (10ml)  wordt 10 keer verdund (volume van 100ml).  Breng met een buipipet 25ml van de verdunde oplossing in een erlenmeyer, voeg fenoftaleïne toe. Vul de buret met NaOH 0,2M oplossing toe.
 
Voeg base toe tot de kleuromslag.
 
Bij het equivalentiepunt (kleuromslag) lazen we de stand of in de buret: 15,9 ml
 
Hierna moeten we vier berekeningen doen:
  • reactievergelijking

    NaOH + CH3COOH -> CH3COONa + H20
  • de concentratie van de verdunde zuuroplossing berekenen:

    n=m/M= 10/60= 0,17 mol

    c=n/V=0,17/0,100=1,7mol/l
  • de werkelijke concentratie van het tafelazijn berekenen:

    c=n/V=0,17/0,010= 17mol/l
  • Bereken hieruit het gehalte azijnzuur in massaprocent (g/100ml) en vergelijk dat gehalte met de waarde op het etiket (8%)

    Bij deze vraag zit ik dus vast, ik weet totaal niet hoe ik hieraan kan beginnen? Hopelijk kunnen jullie me een zetje in de juiste richting geven, alvast bedankt!
 

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Gehalte azijnzuur berekenen in massaprocent

Ik heb toch het vermoeden dat je ook bij de eerste drie vragen niet helemaal correct gaat.....want je gebruikt de titratie nu toch helemaal niet? Waar heb je dat dan voor gedaan?
vraag 1. Als je in Nederland op school zit: wij noteren geen stofreacties. Dus enkel de reagerende deeltjes in de vergelijking, de rest zit op de tribune.
vraag 2. Hier heb je zeker de titratie nodig.
vraag 3. waarom is het 100x groter?
vraag 4.Hoe bereken je het massa-percentage in het algemeen? Dus welke gegevens heb je nodig?
 
Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Berichten: 772

Re: Gehalte azijnzuur berekenen in massaprocent

Zoals hierboven gezegd zijn er inderdaad wat foutjes in je berekening gemaakt. Om je concentratie aan azijnzuur (HAc) in de azijnzuur oplossing te bepalen maak je gebruik van de "titratieformule":
 
c1 x V1 = c2x V2
 
(index 1 stelt HAc voor, index 2 is NaOH)
 
Uit de bovenstaande vergelijking kun je c1 berekenen, aangezien alle variabelen gekend zijn. Het gevonden resultaat kun je vervolgens vermenigvuldigen met 10, aangezien je het monster 10x verdund hebt. Voor de laatste vraag: merk hierbij op dat g/100 mL massa-volume percentage is, en geen massapercentage. Dit getal bekom je door de concentratie (in mol/l) bekomen na vraag 2 te berekenen, te vermenigvuldigen met de molaire massa van HAc, en te delen door 10.

Berichten: 7

Re: Gehalte azijnzuur berekenen in massaprocent

Ik heb de vragen nog eens bekeken:
Vraag 1: ik kom uit België, en we moeten altijd alle stoffen opschrijven dat we gebruiken, dus dit is volgens mij juist.
Vraag 2: 

n=V x c= 0,0159 x 0,2 = 0,0318 mol (NaOH)
c= n/V = 0,0318/0,100 = 0,318 mol/l
Ik heb hier alles eerst naar liter omgezet.
Vraag 3: Omdat het verdund azijn 10 keer verdunt is, moet ik hier maal 10 doen? Dan kom ik hier 3,18 mol/l uit.
Vraag 4: 3,18mol/l x 60 = 190
Is dit dat 19%?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Gehalte azijnzuur berekenen in massaprocent

Bumblebeee schreef: Ik heb de vragen nog eens bekeken:
Vraag 1: ik kom uit België, en we moeten altijd alle stoffen opschrijven dat we gebruiken, dus dit is volgens mij juist. Top.
Vraag 2: 

n=V x c= 0,0159 x 0,2 = 0,0318 mol (NaOH) toegevoegd
c= n/V = 0,0318/0,100 = 0,318 mol/l wat doe je hier???? Het lijkt mij dat je naar azijnzuur wilt...maar je hebt toch maar 25 mL gebruikt, van een verdunning?
Ik heb hier alles eerst naar liter omgezet.
Vraag 3: Omdat het verdund azijn 10 keer verdunt is, moet ik hier maal 10 doen? Dan kom ik hier 3,18 mol/l uit. Lijkt mij dan correct, maar eerder zit dus nog een probleempje.
Vraag 4: 3,18mol/l x 60 = 190
Is dit dat 19%?
Bij 4. Ik ga er vanuit dat de 60 de molmassa is? Dus wat is dan nu de 190? Zet er eens duidelijker eenheden bij, dan zie je het ook beter. atzelfde zou je in vraag 2 mogelijk wel gered hebben, zeker als je tekstjes toevoegt aan je getallen. Dus "eenheid welke stof wat gedaan" achter ieder getal, zoals ik voorgedaan heb bij 0,0318 mol (NaOH) toegevoegd.
 
Wat ik nog verder raar vind zijn de significanties van je getallen. Jij ook?
En de eenheid voor massa-percentage is zeker geen g/100 mL, maar dat is namelijk het massapervolume-percentage. En zelfs dat niet echt. Maar dat is allemaal niet echt belangrijk voor het beantwoorden van je vraagstuk.
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Berichten: 772

Re: Gehalte azijnzuur berekenen in massaprocent

Je reactievergelijking is correct hoor.

Bij vraag 2 bereken je de concentratie aan HAc foutief. Die 0,0318 mol NaOH verbruikt op het equivalentiepunt klopt, maar deze zit wel in 25 mL ipv 100 mL. Er wordt immer maar 25 mL verdunde HAc oplossing getitreerd in je experiment. Dit komt dus overeen met 0,12 M in de verdunde oplossing, of 1,27 M in het overdunde staal.

Wat vraag 4 betreft volg ik Wdeb erin dat je beter je eenheden moet noteren; dit zorgt ervoor dat je het overzicht in je berekening beter kunt bewaren en minder fouten gaat maken.

In welke eenheid dien je het antwoord bekomen in vraag 4 te noteren? Dit is nogal verwarrend aangezien in je vraag in de openingspost staat dat je in massapercent moet berekenen. Daarnaast staat dan weer wel de eenheid g/100 ml. Dit laatste is eigenlijk een massa-volume percentage, geen massa-massa percentage. Dit wordt namelijk in g / 100g uitgedrukt.

Na correcte omrekening (de methode die je hanteert is goed), bekom je 7.6 m/V% HAc, wat inderdaad in de buurt van de opgegeven 8 m/V% ligt.

Reageer