[scheikunde] Hoe bepaal je de molariteit van een zwak zuur/base

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Hoe bepaal je de molariteit van een zwak zuur/base

Als er staat er wordt 3,35 * 10^-4  mol van een zwakke base opgelost in 150 ml water, is de molariteit dan gewoon gelijk aan 3,35 * 10 ^-4 / 150
 
Dat lijkt mij namelijk te simpel, want ik dacht dat je een BOE schema moest maken en daarvan dan de evenwichtsconcentratie berekenen van de zwakke base en daarvan de molariteit bepalen.
 
Het antwoordenboekje zegt dat het op de eerste manier moet, maar ik twijfel erover.  Weet iemand dit?  
 
 

Berichten: 11

Re: Hoe bepaal je de molariteit van een zwak zuur/base

Beste danijat,

Molariteit = mol/L dit betekend dus dat je 3,35E-4mol / 0,150 L moet doen.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 3.505

Re: Hoe bepaal je de molariteit van een zwak zuur/base

Kun je even aangeven wat je met een BOE schema bedoelt? Zie verder de opmerking van Sijbren.
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Re: Hoe bepaal je de molariteit van een zwak zuur/base

Mijn vermoeden is "begin - omgezet - eind" en dat is de correcte aanpak als gevraagd wordt om concentraties te berekenen, bijvoorbeeld de concentratie H+ en daarmee de pH van een oplossing van een zwak zuur. 
 
Maar hier is de molariteit gevraagd, en dat is simpelweg de hoeveelheid van de stof die opgelost is, gedeeld door het volume waarin het is opgelost. De bijbehorende eenheid is dus mol/L maar bij molariteiten wordt ook vaak de eenheid M gebruikt. 
 
Wellicht ten overvloede, het verschil tussen molariteit en concentratie is dus: molariteit slaat op de stof die is opgelost. Concentratie slaat op een deeltje dat in de oplossing aanwezig is. 
 
Een 1 M HCl-oplossing heeft dus een molariteit van 1 M, maar de concentratie HCl in die oplossing is 0, want het is een sterk zuur dus alle HCl is omgezet in H+ en Cl- (of H3O+ en Cl-
 
In een 1 M NaCl-oplossing is de concentratie NaCl ook 0, want bij oplossen ontstaan Na+ en Cl- ionen en je kunt het dus alleen over de concentratie Na+ en de concentratie Cl- hebben.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer