[scheikunde] Mengsel scheiden van 2 stoffen zelfde polariteit

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 51

Mengsel scheiden van 2 stoffen zelfde polariteit

Dag
 
Stel ik heb twee stoffen met dezelfde polariteit, dan kan ik ze niet scheiden m.b.v. TLC-plaatje maar wat is het alternatief dan? Aan het molecule iets toevoegen?
 
Vriendelijke groetjes,
 
Salma Nachi 

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: Mengsel scheiden van 2 stoffen zelfde polariteit

Dat kan. Afhankelijk van de structuur en welke functionele groepen er op zitten kan dat uitmaken.
Wat ook kan is om een beetje zuur (mierenzuur) of een beetje base (triethylamine) toe te voegen aan je loopmiddel, als je zure of basische groepen in je moleculen hebt.
 
Een andere optie is om een ander TLC-strookje (alumina in plaats van silica) of andere loopmiddelen. Belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat TLC niet scheidt op basis van polariteit, maar op basis van verschillen in de interactie met de vaste fase en en mobiele fase. Die interactie is wat ingewikkelder dan enkel "polariteit", kunnen vormen van waterstofbruggen kan ook van belang zijn. Welk loopmiddel gebruik je nu en voor welke stoffen?
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 51

Re: Mengsel scheiden van 2 stoffen zelfde polariteit

De stoffen valium en chloordiazepoxide zouden gescheiden moeten worden. Die hebben dezelfde functionele groepen maar telkens op een andere plaats en dezelfde structuur . Loopvloeistof is tolueen en acetonitril (95/5). 

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: Mengsel scheiden van 2 stoffen zelfde polariteit

Ik neem aan dat je beide stoffen ook in zuivere vorm beschikbaar hebt? Dan is het een koud kunstje om zelf allerlei verschillende loopvloeistofmengsel te bedenken en uit te proberen om te zien wat de beste scheiding geeft op een bepaalde drager (silica, alumina, whatever).
 
Bovendien ben je niet de eerste die deze stoffen probeert te scheiden.
Als ik het even google vind ik bijvoorbeeld:
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0ahUKEwiSgP_9nK_ZAhVKIlAKHUZ_B6EQFghLMAM&url=http%3A%2F%2Fgw-chimie.math.unibuc.ro%2Fanunivch%2F2011-2%2FAUBCh202181188.pdf&usg=AOvVaw3AYKUHkxpNViND3MLCz7sx
 
Google eventueel zelf vrolijk verder met: https://www.google.nl/search?q=TLC+separation+of+diazepam+and+chlordiazepoxide

Reageer