Springen naar inhoud

nitraat en fosfaatgehalte in water • Log in om te kunnen reageren

#1

KarelVdV

  KarelVdV


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 februari 2018 - 22:11

Weet iemand hoe ik het nitraat -en fosfaatgehalte in water fotometrisch kan bepalen? Hoe moet ik juist tewerk gaan?


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

NW_

  NW_


 • >250 berichten
 • 736 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 februari 2018 - 22:50

In welk type water (oppervlaktewater, afvalwater, drinkwater) wens je deze stoffen te bepalen? Beide stoffen bepalen is niet zo moeilijk, maar vereist wel een aantal chemicaliën die niet echt standaard te noemen zijn. Als je veel metingen moet uitvoeren zou ik je een commerciële kit aanbevelen. Voor afvalwater heeft onze onderzoeksgroep goede ervaringen met de kits van Hach-Lange (bestaan zowel voor fosfaat als nitraat).

Nitraat bepaal ik zelf meestal via een methode met salicylzuur. De methode is eenvoudig te hanteren, maar de detectielimiet is vrij hoog (+/- 10 mg/l) in vergelijking met de detectielimieten voor de bepaling van andere anionen met spectrofotometrie. Aan de andere kant heb ik geen weet van nauwkeurigere spectrofotometrische methodes. Voor zeer lage concentraties kan ik ionchromatogradie aanbevelen.

Met spectrofotometrische fosfaatbepalingen heb ik minder ervaring, maar meestal zijn deze gebasseerd op een kleurreactie met ammoniummolybdaat. Op internet kun je hier wel wat over vinden.


Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures