[biologie] Synaps en actiepotentiaal

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 52

Synaps en actiepotentiaal

Hallo,
 
ik ben een beetje in de war. Hoe ontstaat er een actiepotentiaal in een het presynaptische membraan en welke ionen gaan nou naar binnen? Calcium-ionen of natrium-ionen? Ik heb al verschillende bronnen gevonden die telkens een van deze twee benoemen. Maar welke van de twee is het nou? Of is het beide maar heeft één de overhand?
 
Alvast bedankt.

Berichten: 383

Re: Synaps en actiepotentiaal

Dit is wat (heel erg) ingewikkeld. Ik probeer het duidelijk te houden.
 
Laten we beginnen met het neuron. Er zijn verschillende soorten neuronen en ze bestaan uit een kern en een perikaryon (het cellichaam) met uitlopers: het axon (leidt impulsen naar andere cellen; neuronen, spier- en kliercellen) en een of meerdere dentrieten (sterk vertakt, vangen stimuli op en leiden dezen naar het perikaryon). Let op! Het gaat hier om een keten, natuurlijk is er een begin maar overdracht van actiepotentiaal gaat om het overdragen ervan, van het ene naar het volgende neuron (of cel).
Het distale uiteinde van het axon (het telodendron of eindboompje) is meestal vertakt en de verdikte uiteinden dragen impulsen over naar andere neuronen of cellen via specifieke contactplaatsen, de synapsen. In de synaps wordt een neurotransmitter (een soort van "briefje" dat zegt waar het om gaat) uitgescheiden vanuit de presynaptische membraan en langs de synaptische spleet ontvangen door de receptoren van de postsynaptische membraan ("eigendom" van het volgende neuron). Hier ontstaat weer een actiepotentiaal dat wordt doorgegeven.
 
De plasmamembraan van een axon noem je axolemma. Hier wordt bepaald of een impuls wordt doorgestuurd of niet. Neuronen reageren bliksemsnel op een prkkel door omkering van de elektrische potentiaal op de celmembraan en geven dit door tot het uiteinde van de axon (het telodendron). De veranderingen in membraanpotentiaal komt door de passage van ionen door de ionenkanalen.
 
In rust is het axolemma zeer doorgankelijk voor K+ ionen. Het axoplasma is zeer rijk aan K+ ! Buiten het membraan zitten Na+ ionen in hoge concentratie! Bij een impuls (zoals een neurotransmitter) openen spanningsafhankelijke ionkanalen zich en stroomt Na+  naar binnen en ontstaat een omkering van het potentiaalverschil, dus negatief buiten de membraan en positief binnen het membraan. Deze potentiaalsprong verplaatst zich langs de membraan en dit noemt de actiepotentiaal! Hierna doen de ionkanalen het omgekeerde zodat ze meteen klaar zijn voor een volgende impuls (dit gaat bij bijna lichtsnelheid).
 
De acttiepotentiaal veroorzaakt in de synaps een opwekking van Ca+ ionen, welke het elektrische signaal omzetten in chemische neurotransmitters en de presynaptische membraan dezen via de synaptische spleet laat doorgeven naar de postsynaptische membraan. ENZOVOORT tot resultaat.

Reageer