polysachariden

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 56

polysachariden

Hallo 
 
uit interesse vroeg ik mezelf het volgende af: polysachariden zijn polymeren van suikers. Aangezien suikers goed oplosbaar zijn in water zou ik het ook van polysachariden verwachten, maar het omgekeerde is waar? Kan iemand mij uitleggen hoe dat komt, heeft dat iets met de ketenlengte te maken?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: polysachariden

DalalTalhaoui schreef:Aangezien suikers goed oplosbaar zijn in water zou ik het ook van polysachariden verwachten, maar het omgekeerde is waar?
 
Dat is niet per definitie. Pectine, hemicelluloses (arabinoxylanen), guargom, locust bean gum) zijn op zich niet slecht oplosbaar, ze lossen wel moeilijker op dan kleinere suikers.
 
Bij het vergroten van een polymerisatie graad (DP) gaat de structuur een belangrijke rol spelen. Amylose bijvoorbeeld is door zijn helix structuur juist in de kern hydrofoob.
 
Voor de bovengenoemde polysachariden is het juist voornamelijk de zijgroepen welke bepalen wat de oplosbaarheid is.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Reageer