Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Moderator: Rhiannon

Berichten: 567

Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Ik zet deze vraag in 'WSF Café' omdat het een mix is van deeltjesfysica, geneeskunde, aardwetenschappen, en astronomie.

Vraag: Moeten wij op aarde ons beschermen tegen een eventuele passage van ons zonnestelsel van agressieve ioniserende stralings wolken, gebieden, of banen ?

Of andere agressieve schadelijke deeltjes?

Ik denk dan aan preventieve accommodatie, achter de hand liggende beschermde kleding, medicijnen zoals jodium, aanpassingen aan huidige accommodatie enzovoort.

In onderstaande link lees je over "acute stalings syndroom" onder het deel "effect op mensen".

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Ioniserende_straling

Natuurlijk komt hier ook de bescherming van de aarde tegen straling ter sprake die er al is !!

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.543

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Zeker, je moet altijd op alles voorbereid zijn. Als er agressieve ioniserende stralingswolken op ons afkomen dan moeten we loden jassen aantrekken.

Berichten: 567

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Of misschien een paar weken in de kelder schuilen tot het over is ??

Witte oppervlakken zoals kleding of witte luiken voor een kelderraam helpt ook iets.

In stralingsgebieden is men in het wit gekleed.

Ook het vliegtuig die een kernbom ergens dropte was wit van onder.

Berichten: 567

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Of het verspreiden van kwalitatieve stofmaskers om geen bestraald stof in te ademen.

Maar ook dit verminderd na enkele regenbuien. Veel bestraalde deeltjes (niet alles) komt via rivieren in de oceanen waar het verdunt.

Noodoplossingen voor voeding, landbouw, tuinbouw.

Berichten: 567

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Hier een link met voorbeelden waar het een beetje fout gaat.

Men vermeld echter niets of hier sprake is

van schade voor bijvoorbeeld ons DNA ?

https://www.eoswetenschap.eu/ruimte/storm-uit-de-ruimte

Met een kopie hier uit :

In 1989 kwamen in het Canadese Quebec zes miljoen mensen twaalf uur zonder elektriciteit te zitten na een periode van verhoogde zonne-activiteit. Op 12 maart botste een gigantische plasmawolk met het aardmagnetisch veld. Zon botsing vervormt het aardmagnetisch veld en induceert elektrische stromen in lange geleiders zoals elektriciteitskabels, oliepijpleidingen of, in 1859, telegrafielijnen. Door die inductiestromen kunnen transformatoren het begeven en in oliepijpleidingen kunnen ze slijtage en lekken veroorzaken

Of deze zin :

Vonken doen telegrafisten schrikken en papier schiet in brand.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Zo te zien iemand die teveel naar het programma Preppers heeft gekeken
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 567

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Ik kijk maar een paar uur TV per maand.

Heb het moeten opzoeken.

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Gelukkoos schreef: Ik kijk maar een paar uur TV per maand.
 
Zelfs een paar uur is al te veel.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

@gelukkoos

 

Je doelt vast op het Carrington event: KLIK

 
beschermen tegen een eventuele passage van ons zonnestelsel van agressieve ioniserende stralings wolken, gebieden, of banen ?

...

preventieve accommodatie, achter de hand liggende beschermde kleding, medicijnen zoals jodium
 
Beschermen doen het magnetisch veld en de atmosfeer van de Aarde al grotendeels voor ons. De kans dat het zonnestelsel een interstellaire wolk geïoniseerde deeltjes passeert is zo goed als nul, daar hoeven wij niet bevreesd voor te zijn.

 

Maar als er weer eens na een heftige CME van de Zon er een stroom ionen met hoge snelheid precies onze kant op komt, dan zullen wij dat zeker merken. Wij zullen daar lichamelijk geen last van krijgen. Het magnetisch veld van de Aarde vangt de ionen in en tegen de tijd dat ze na een reis door de atmosfeer bij het aardoppervlak aankomen (als ze dat al doen) is de snelheid zoveel afgenomen dat ze vrij onschadelijk zijn.

 

De gezamenlijke lading van al die ionen in de atmosfeer na zo'n CME veroorzaken inductiestromen in geleiders zoals elektriciteitskabels en computercircuits. Wat er dus wel kan gebeuren is dat elektronische apparatuur (satellieten, computers, kabelnetwerken) er last van krijgen en afhankelijk van de intensiteit zelfs defect zal gaan. Dat is dan een wel heel groot probleem hier op Aarde, want wat werkt er tegenwoordig nog zonder elektronica?
 
Als er vandaag een CME met de intensiteit van het Carrington event precies richting Aarde koerst, dan valt de schade te ramen op ruwweg 2000 miljard dollar volgens een studie van de National Academy of Sciences. Dat er slachtoffers zullen vallen als gevolg van het uitvallen van allerlei apparatuur en diensten is heel waarschijnlijk.
 
Wat we er tegen doen kunnen is onze elektronica zo goed mogelijk 'harden' en beschermen tegen zo'n extern elektrisch veld. In de ruimtevaart gebeurt dat inmiddels standaard, hier op Aarde zelf nog te weinig.
 
Laat dat jodium en die beschermende kleding maar weg, daar hebben we niets aan. Dat soort maatregelen neem je bij bepaalde soorten radioactieve fall-out.

Berichten: 12.262

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

De vraag is een beetje wat er met apparatuur gebeurd, en wat dan de gevolgen zijn. 
 
Het kan zijn dat iets domweg vastloopt en na een herstart gewoon weer werkt (computers, smartphones etc), of iets kan permanent defect raken.
 
De kans op het eerste is behoorlijk veel groter, maar een 'vastloper' kan in bepaalde gevallen natuurlijk best levens kosten - denk aan medische apparatuur, maar ook aan iets simpels als de aansturing van een stoplicht: als door een iductiepiek oid alle lampen op groen gaan heb je zo een ongeluk te pakken. En vliegt een vliegtuig nog als alle electronica uitvalt? Ik vermoed van wel, maar of je dat snachts nog fatsoenlijk op de grond krijgt zonder gps, radiobakens of verlichting langs de landingsbaan?
Victory through technology

Berichten: 567

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

In België heeft iedereen deze maand gratis jodiumpillen bij de appotheek kunnen halen tgv de vele kerncentrales. Maar dat is een andere zaak.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Plasmawolk

In de link hierboven lees je dat een plasmawolk van de zon bestaat uit magnetische velden en isotoop plasma.

Dit laatste is dus radioactieve deeltjes.

Deeltjes van de zon hebben vooral een laag atoomgetal.

Radioactieve deeltjes op aarde met hoger atoomgetal zijn schadelijker.

Michel Uphoff acht een kleine kans op een treffen met kosmische plasmawolken.

Bestaan er in de kosmos dan geen zeldzame wolken met agressief schadelijk isotoop plasma van stoffen met hoger atomgetal ?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Benm schreef: ....maar ook aan iets simpels als de aansturing van een stoplicht: als door een iductiepiek oid alle lampen op groen gaan heb je zo een ongeluk te pakken.
Dat is wel een erg fantasierijk scenario. De verschillende routes bij een verkeersregelinstallatie zijn zodanig op elkaar vergrendeld dat dat gewoon niet kan. 

Berichten: 1.367

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Ik denk dat we meer 'bang' moeten zijn voor een gewone stroomstoring als gevolg van een slechte infrastructuur of slechte communicatie c.q. afspraken tussen b.v een netbeheerder en de man op de graafmachine dan ioniserende straling of een CME.
 
Zoals dus laatst in Amsterdam waarbij zo'n enorme steekvlam behoorlijk wat 'dichterbij' komt dan de storing ergens in een satelliet of datacentrum als gevolg van een CME.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Dat is wel een heel summier Wikipedia lemma. Lees bij voorkeur de Engelstalige Wikipedia, die is veel uitgebreider en inhoudelijk meestal stukken beter dan de Nederlandse- waarin ook nogal wat broddelwerk staat.
 
Bestaan er in de kosmos dan geen zeldzame wolken met agressief schadelijk isotoop plasma van stoffen met hoger atoomgetal ?
 
Jazeker wel, in de buurt van een recente supernova bijvoorbeeld. Tijdens de doodstuip van zo'n ontploffende zware ster worden er allerhande radioactieve elementen gevormd. De meeste isotopen vervallen vrij snel, maar elementen met een lange halfwaardetijd blijven nog zeer lang radioactief. Als zich uit zo'n wolk (die voor meer dan 99% uit waterstof en helium en voor minder dan 0,03% uit zware elementen bestaat) zich een nieuwe ster en planetenstelsel vormen, dan komen die radioactieve elementen ook in de planeten terecht, zoals hier in de aardkern.
 
Maar de kans dat de Aarde door de schokgolf van een recente en nabije supernova heen trekt, en het 'zware isotopen regent' is zo goed als afwezig. In de Melkweg treedt ongeveer eens in de 50 á 100 jaar een supernova op. De Melkweg is ongeveer 100.000 lichtjaar in diameter en bevat 200 miljard sterren. Als je daar wat aan rekent, blijkt de kans dat er zich in de nabijheid van de Aarde een gevaarlijke supernova explosie voordoet extreem gering.
 
Meer praktisch: We kennen drie reuzensterren die vrij dichtbij staan en binnen redelijk korte tijd (miljoenen jaren) tot een supernova uit kunnen barsten. De bekendste is Betelgeuze. Die superreus staat op zo'n 450 lichtjaar van ons, en dat is te ver weg om gevaarlijk te kunnen zijn. De andere, Antares, staat nog verder weg op 550 lichtjaar. De derde is de IK Pegasi dubbelster op 150 lichtjaar, maar die verwijdert zich met ruim 11 km per seconde van ons, en staat tegen de tijd dat er over enige miljoenen jaren een type Ia supernova ontstaat veel te ver weg. 
 
Er is wel berekend dat om schade aan leven op Aarde te veroorzaken een supernova binnen 50 lichtjaar afstand moet staan, alhoewel deze schatting met erg veel onzekerheid is omgeven. Er is dus geen superreus binnen 150 lichtjaar afstand van de Aarde. En de oude, inmiddels 'verwaaide' wolken met wat resten radioactief materiaal van vroegere novae zijn inmiddels zo vreselijk ijl, dat het aantal zware instabiele isotopen per kubieke meter volstrekt te verwaarlozen valt.
 
De schade die dat plasma van de Zon kan veroorzaken (in de ruimte, niet hier op Aarde onder de magnetische paraplu) is het gevolg van de enorme snelheid van de protonen en alfadeeltjes. Botsen die deeltjes met ons DNA, dan kunnen ze dat beschadigen met heel nare gevolgen. Maar zoals gezegd, de deeltjes die bij een zware CME het oppervlak van de Aarde zouden bereiken zijn hun snelheid hoog in de atmosfeer kwijtgeraakt (en veroorzaken daar het poollicht) en dus onschadelijk.
 
Neemt niet weg dat de gevolgen van al die elektrische lading in de atmosfeer na een op Aarde gerichte CME ernstige schade kan berokkenen aan onze elektronische apparatuur en netwerken, en daardoor indirect voor ons mensen heel nare gevolgen kan hebben.
 
Hier een filmpje van Nasa over die CME en het Carrington event:
 

Berichten: 1.367

Re: Zonnestelsel & ioniserende straling !?

Gelukkoos schreef:
Bestaan er in de kosmos dan geen zeldzame wolken met agressief schadelijk isotoop plasma van stoffen met hoger atomgetal ?
 
 
Interstellaire gaswolken (al dan niet geïoniseerd of radioactief) zijn vaak de 'kraamkamers' van sterren. Dus in een (grote) gaswolk ontstaan vaak meerdere sterren en als zo'n ster bijzonder heet is dan ioniseert hij de omliggende gassen. Maar tevens zorgt de sterrenwind ervoor dat de wolk uitdijt en steeds ijler wordt. Beneden een bepaalde gas massa kunnen er geen sterren uit een wolk ontstaan en dat betekend dat de wolk relatief ijl is.
 
Andere wolken zijn juist weer afkomstig van een ster als gevolg van massaverlies. Maar in alle gevallen geldt dat als zo'n wolk door één of andere oorzaak niet meer via de onderlinge zwaartekracht gebonden is aan de regio en een 'verdwaalde wolk' wordt, deze zo ijl is (feitelijk maar een fractie meer dan de gemiddelde dichtheid van het heelal) dat wij er niets van merken tegen de tijd dat deze wolk bij de zon aangekomen is.
De wolk is dan inmiddels afgekoeld en dus niet meer geïoniseerd en misschien nog maar zwak radioactief gezien de versterken tijd. Verder zal de straling van de zon en de heliosfeer (het gebied rond het zonnestelsel waar de zonnewind de overheersende factor is) de wolk verder doen verspreiden en eerder rond ons doen gaan dan 'recht erin'.

 

Reageer