[scheikunde] Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 8
Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
Hallo allemaal,
Bij scheikunde hebben wij een experiment gedaan om de massa van het calciumcarbonaat kunnen uitrekenen door middel van een reactie met zoutzuur en schelpen. Ik zou even uitleggen hoe het experimenteer plan ging:
1. Maak de opstelling van het experiment: vul de maatbeker en de buret met water, maak de buret vast in het statief. Verbind de gasuitlaat met de buret en zet de erlenmeyer klaar.
2. Lees volume één (V1), dit is hoe hoog de stand van het water is af en meet temperatuur met thermometer van het water.
3. Prak 1 schelpje in je maalbakje met je stomper
4. Doe 50 ml zoutzuur in de erlenmeyer en weeg 0.10 g schelpen.
5. Voeg de 0.10 g geprakte schelpen aan het zoutzuur toe en sluit de erlenmeyer snel af met de gasuitlaat.
6. Schud met de erlenmeyer terwijl de reactie plaatsvindt om te zorgen dat de reactie snel verloopt.
7. Als de reactie uitgereageerd is, lees volume twee (V2) af. Dit is hoe hoog de stand van het water is.
Met de gegevens kon je daarna het massapercentage uitrekenen. Deze berekeningen heb ik maar zijn niet van toepassing (als ze dat wel zijn zou ik ze natuurlijk gegeven)
Nu zegt hij: kan je misschien iets verzinnen waardoor het plan nog nauwkeurig de werkelijke waarden kan bepalen. Denk aan waar het CO2 allemaal blijft zitten.
Ik heb echter geen idee wat hij hiermee bedoeld. Weet iemand wat ik kan aanpassen aan mijn experimenteerplan?
Bij scheikunde hebben wij een experiment gedaan om de massa van het calciumcarbonaat kunnen uitrekenen door middel van een reactie met zoutzuur en schelpen. Ik zou even uitleggen hoe het experimenteer plan ging:
1. Maak de opstelling van het experiment: vul de maatbeker en de buret met water, maak de buret vast in het statief. Verbind de gasuitlaat met de buret en zet de erlenmeyer klaar.
2. Lees volume één (V1), dit is hoe hoog de stand van het water is af en meet temperatuur met thermometer van het water.
3. Prak 1 schelpje in je maalbakje met je stomper
4. Doe 50 ml zoutzuur in de erlenmeyer en weeg 0.10 g schelpen.
5. Voeg de 0.10 g geprakte schelpen aan het zoutzuur toe en sluit de erlenmeyer snel af met de gasuitlaat.
6. Schud met de erlenmeyer terwijl de reactie plaatsvindt om te zorgen dat de reactie snel verloopt.
7. Als de reactie uitgereageerd is, lees volume twee (V2) af. Dit is hoe hoog de stand van het water is.
Met de gegevens kon je daarna het massapercentage uitrekenen. Deze berekeningen heb ik maar zijn niet van toepassing (als ze dat wel zijn zou ik ze natuurlijk gegeven)
Nu zegt hij: kan je misschien iets verzinnen waardoor het plan nog nauwkeurig de werkelijke waarden kan bepalen. Denk aan waar het CO2 allemaal blijft zitten.
Ik heb echter geen idee wat hij hiermee bedoeld. Weet iemand wat ik kan aanpassen aan mijn experimenteerplan?
- Moderator
- Berichten: 8.166
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
Denk eens aan priklimonade..
-
- Berichten: 8
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
Denk eens aan priklimonade..
Bedoeld u hiermee dat de CO2 omhoog gaan? En hoe kan ik dit dan aanpassen?
- Moderator
- Berichten: 8.166
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
Wat is die 'prik' in priklimonade eigenlijk?
Zit dan alle CO2 wel in die gaskolom van het buret?
Zit dan alle CO2 wel in die gaskolom van het buret?
-
- Berichten: 8
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
Sorry ik begrijp u niet helemaal. Zou u het willen uitleggen?Wat is die 'prik' in priklimonade eigenlijk?
Zit dan alle CO2 wel in die gaskolom van het buret?
- Moderator
- Berichten: 5.234
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
Opmerking moderator
Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
Wat is het gas in een fles cola of een flesje bier welke de bubbels geeft?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 8
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
ik snap nu dat ook een beetje van het CO2 achterblijft in het water, maar hoe kan ik dit voorkomen?
- Moderator
- Berichten: 8.166
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
Heel goed!
Voorkomen kan je het denk ik niet.
Maar je zou wel kunnen kijken of je die CO2 alsnog uit het water kunt krijgen.
Welke mogelijkheden zouden er daarvoor zijn?
Je kan ook uitzoeken hoeveel CO2 er in water kan worden opgelost, en daarvoor ruwweg corrigeren.
Voorkomen kan je het denk ik niet.
Maar je zou wel kunnen kijken of je die CO2 alsnog uit het water kunt krijgen.
Welke mogelijkheden zouden er daarvoor zijn?
Je kan ook uitzoeken hoeveel CO2 er in water kan worden opgelost, en daarvoor ruwweg corrigeren.
-
- Berichten: 8
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
bedankt voor uw reacties! ik zou echter niet weten hoe je dit kan uitzoekenMichel Uphoff schreef: Voorkomen kan je het denk ik niet.
Maar je zou wel kunnen kijken of je die CO2 alsnog uit het water kunt krijgen.
Welke mogelijkheden zouden er daarvoor zijn?
Je kan ook uitzoeken hoeveel CO2 er in water kan worden opgelost, en daarvoor ruwweg corrigeren.
- Moderator
- Berichten: 8.166
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
Gaat er evenveel CO2 in water onder lage druk als in water onder hoge druk? (denk weer aan die fles prik, wat gebeurt er als je die open maakt..)
En (meer praktisch voor jou) hoe zit het met de temperatuur van het water en oplosbaarheid van CO2? (maak eens wat Cola oid warm..)
Google er eens naar en je zal al snel het nodige vinden. Over het algemeen doe je dat het best met Engelse zoekwoorden: solubility carbon dioxide water temperature bijvoorbeeld geeft al veel hits en mooie afbeeldingen.
Als je dit hebt uitgezocht, hoe zou je dan dat CO2alsnog grotendeels uit het water kunnen krijgen, en waarop moet je daarbij letten?
En (meer praktisch voor jou) hoe zit het met de temperatuur van het water en oplosbaarheid van CO2? (maak eens wat Cola oid warm..)
Google er eens naar en je zal al snel het nodige vinden. Over het algemeen doe je dat het best met Engelse zoekwoorden: solubility carbon dioxide water temperature bijvoorbeeld geeft al veel hits en mooie afbeeldingen.
Als je dit hebt uitgezocht, hoe zou je dan dat CO2alsnog grotendeels uit het water kunnen krijgen, en waarop moet je daarbij letten?
-
- Berichten: 8
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
Ik heb verschillende grafieken gevonden, maar omdat ik nog niet zo lang scheikunde heb en mijn engels niet zo goed is(ik zit nu in 3 havo) snap ik er niet erg veel van. Zou u het mij misschien willen uitleggen?
- Moderator
- Berichten: 5.234
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
Een ultrasoon bad wordt vaak op laboratoria gebruikt om opgeloste gassen (bijvoorbeeld lucht) uit water te verdrijven.
Maar denk eens goed na, waarom het water niet vervangen door een andere stof waar CO2 minder goed in oplost dan in water. Zal dat een idee kunnen zijn?
Maar denk eens goed na, waarom het water niet vervangen door een andere stof waar CO2 minder goed in oplost dan in water. Zal dat een idee kunnen zijn?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 8
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
sorry ik zie dat ik het eerder verkeerd vermeld heb het gaat over zoutzuur. de stof kan niet vervangen worden door een andere stof, want het is een reactie van zoutzuur met schelpen of is dat niet wat u bedoeld?ArcherBarry schreef: Een ultrasoon bad wordt vaak op laboratoria gebruikt om opgeloste gassen (bijvoorbeeld lucht) uit water te verdrijven.
Maar denk eens goed na, waarom het water niet vervangen door een andere stof waar CO2 minder goed in oplost dan in water. Zal dat een idee kunnen zijn?
- Moderator
- Berichten: 8.166
Re: Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen
Een andere vloeistof wordt denk ik lastig samen met zoutzuur, bovendien is de proef opgegeven zoals beschreven.
Je kan de uitkomsten van de proef wel verbeteren door zoveel mogelijk in het water opgelost CO2 weer vrij te maken.
Zie deze grafiek van de oplosbaarheid van CO2 in water bij verschillende temperaturen:
Zoals je ziet kan je bij kamertemperatuur en normale atmosferische druk maximaal zo'n 1,7 gram CO2 per kg water oplossen. Bij 60 graden is het nog maar 0,6 gram per kilo. Dus door de opstelling voorzichtig te verwarmen tot pakweg 60 graden krijg je nauwkeuriger resultaten. Waar je op moet letten is dat je niet bij 60 graden de inhoud van de gaskolom gaat meten, eerst af laten koelen (waarom?).
Je zou bij nauwkeurig werken (de temperaturen goed in de gaten houden) kunnen kijken wat de toename van de CO2 in de buret is bij een bepaald temperatuurverschil (bijv. 20 graden is x cm3 CO2, 60 graden en dan weer afkoelen geeft y cm3 CO2) met behulp van de grafiek kunnen inschatten hoeveel gram CO2 er nog in het water achtergebleven is.
Je kan de uitkomsten van de proef wel verbeteren door zoveel mogelijk in het water opgelost CO2 weer vrij te maken.
Zie deze grafiek van de oplosbaarheid van CO2 in water bij verschillende temperaturen:
Zoals je ziet kan je bij kamertemperatuur en normale atmosferische druk maximaal zo'n 1,7 gram CO2 per kg water oplossen. Bij 60 graden is het nog maar 0,6 gram per kilo. Dus door de opstelling voorzichtig te verwarmen tot pakweg 60 graden krijg je nauwkeuriger resultaten. Waar je op moet letten is dat je niet bij 60 graden de inhoud van de gaskolom gaat meten, eerst af laten koelen (waarom?).
Je zou bij nauwkeurig werken (de temperaturen goed in de gaten houden) kunnen kijken wat de toename van de CO2 in de buret is bij een bepaald temperatuurverschil (bijv. 20 graden is x cm3 CO2, 60 graden en dan weer afkoelen geeft y cm3 CO2) met behulp van de grafiek kunnen inschatten hoeveel gram CO2 er nog in het water achtergebleven is.