Springen naar inhoud

Calciumcarbonaat uitrekenen zoutzuur en schelpen



  • Log in om te kunnen reageren

#1

Isish

    Isish


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 april 2018 - 10:23

Hallo allemaal,

Bij scheikunde hebben wij een experiment gedaan om de massa van het calciumcarbonaat kunnen uitrekenen door middel van een reactie met zoutzuur en schelpen. Ik zou even uitleggen hoe het experimenteer plan ging:
1. Maak de opstelling van het experiment: vul de maatbeker en de buret met water, maak de buret vast in het statief. Verbind de gasuitlaat met de buret en zet de erlenmeyer klaar.
2. Lees volume één (V1), dit is hoe hoog de stand van het water is af en meet temperatuur met thermometer van het water.
3. Prak 1 schelpje in je maalbakje met je stomper
4. Doe 50 ml zoutzuur in de erlenmeyer en weeg 0.10 g schelpen.
5. Voeg de 0.10 g geprakte schelpen aan het zoutzuur toe en sluit de erlenmeyer snel af met de gasuitlaat.
6. Schud met de erlenmeyer terwijl de reactie plaatsvindt om te zorgen dat de reactie snel verloopt.
7. Als de reactie uitgereageerd is, lees volume twee (V2) af. Dit is hoe hoog de stand van het water is.

Met de gegevens kon je daarna het massapercentage uitrekenen. Deze berekeningen heb ik maar zijn niet van toepassing (als ze dat wel zijn zou ik ze natuurlijk gegeven)
Nu zegt hij: kan je misschien iets verzinnen waardoor het plan nog nauwkeurig de werkelijke waarden kan bepalen. Denk aan waar het CO2 allemaal blijft zitten.
Ik heb echter geen idee wat hij hiermee bedoeld. Weet iemand wat ik kan aanpassen aan mijn experimenteerplan?


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Michel Uphoff

    Michel Uphoff


  • >5k berichten
  • 7116 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 april 2018 - 11:12

Denk eens aan priklimonade..

Motus inter corpora relativus tantum est.

#3

Isish

    Isish


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 april 2018 - 11:43

Denk eens aan priklimonade..


Bedoeld u hiermee dat de CO2 omhoog gaan? En hoe kan ik dit dan aanpassen?

#4

Michel Uphoff

    Michel Uphoff


  • >5k berichten
  • 7116 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 april 2018 - 11:50

Wat is die 'prik' in priklimonade eigenlijk?

Zit dan alle CO2 wel in die gaskolom van het buret?

Motus inter corpora relativus tantum est.

#5

Isish

    Isish


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 april 2018 - 12:18

Wat is die 'prik' in priklimonade eigenlijk?
Zit dan alle CO2 wel in die gaskolom van het buret?

Sorry ik begrijp u niet helemaal. Zou u het willen uitleggen?

#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 4410 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 april 2018 - 12:53

Opmerking moderator :

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.

 

Wat is het gas in een fles cola of een flesje bier welke de bubbels geeft?

Veranderd door ArcherBarry, 22 april 2018 - 12:56

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

#7

Isish

    Isish


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 april 2018 - 13:41

ik snap nu dat ook een beetje van het CO2 achterblijft in het water, maar hoe kan ik dit voorkomen?


#8

Michel Uphoff

    Michel Uphoff


  • >5k berichten
  • 7116 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 april 2018 - 13:43

Heel goed!

 

Voorkomen kan je het denk ik niet.

 

Maar je zou wel kunnen kijken of je die CO2 alsnog uit het water kunt krijgen.

Welke mogelijkheden zouden er daarvoor zijn?

Je kan ook uitzoeken hoeveel CO2 er in water kan worden opgelost, en daarvoor ruwweg corrigeren.

Motus inter corpora relativus tantum est.

#9

Isish

    Isish


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 april 2018 - 13:47

Voorkomen kan je het denk ik niet.

 

Maar je zou wel kunnen kijken of je die CO2 alsnog uit het water kunt krijgen.

Welke mogelijkheden zouden er daarvoor zijn?

Je kan ook uitzoeken hoeveel CO2 er in water kan worden opgelost, en daarvoor ruwweg corrigeren.

bedankt voor uw reacties! ik zou echter niet weten hoe je dit kan uitzoeken


#10

Michel Uphoff

    Michel Uphoff


  • >5k berichten
  • 7116 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 april 2018 - 13:57

Gaat er evenveel CO2 in water onder lage druk als in water onder hoge druk? (denk weer aan die fles prik, wat gebeurt er als je die open maakt..)

En (meer praktisch voor jou) hoe zit het met de temperatuur van het water en oplosbaarheid van CO2? (maak eens wat Cola oid warm..)

 

Google er eens naar en je zal al snel het nodige vinden. Over het algemeen doe je dat het best met Engelse zoekwoorden: solubility carbon dioxide water temperature bijvoorbeeld geeft al veel hits en mooie afbeeldingen.

 

Als je dit hebt uitgezocht, hoe zou je dan dat CO2 alsnog grotendeels uit het water kunnen krijgen, en waarop moet je daarbij letten?

Motus inter corpora relativus tantum est.

#11

Isish

    Isish


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 april 2018 - 15:29

Ik heb verschillende grafieken gevonden, maar omdat ik nog niet zo lang scheikunde heb en mijn engels niet zo goed is(ik zit nu in 3 havo) snap ik er niet erg veel van. Zou u het mij misschien willen uitleggen?

 


#12

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 4410 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 april 2018 - 15:33

Een ultrasoon bad wordt vaak op laboratoria gebruikt om opgeloste gassen (bijvoorbeeld lucht) uit water te verdrijven.

 

Maar denk eens goed na, waarom het water niet vervangen door een andere stof waar CO2 minder goed in oplost dan in water. Zal dat een idee kunnen zijn?

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

#13

Isish

    Isish


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 april 2018 - 15:37

Een ultrasoon bad wordt vaak op laboratoria gebruikt om opgeloste gassen (bijvoorbeeld lucht) uit water te verdrijven.

 

Maar denk eens goed na, waarom het water niet vervangen door een andere stof waar CO2 minder goed in oplost dan in water. Zal dat een idee kunnen zijn?

sorry ik zie dat ik het eerder verkeerd vermeld heb het gaat over zoutzuur. de stof kan niet vervangen worden door een andere stof, want het is een reactie van zoutzuur met schelpen of is dat niet wat u bedoeld?


#14

Michel Uphoff

    Michel Uphoff


  • >5k berichten
  • 7116 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 april 2018 - 15:48

Een andere vloeistof wordt denk ik lastig samen met zoutzuur, bovendien is de proef opgegeven zoals beschreven.

Je kan de uitkomsten van de proef wel verbeteren door zoveel mogelijk in het water opgelost CO2 weer vrij te maken.

Zie deze grafiek van de oplosbaarheid van CO2 in water bij verschillende temperaturen:

 

CO2 solubility.png

 

Zoals je ziet kan je bij kamertemperatuur en normale atmosferische druk maximaal zo'n 1,7 gram CO2 per kg water oplossen. Bij 60 graden is het nog maar 0,6 gram per kilo. Dus door de opstelling voorzichtig te verwarmen tot pakweg 60 graden krijg je nauwkeuriger resultaten. Waar je op moet letten is dat je niet bij 60 graden de inhoud van de gaskolom gaat meten, eerst af laten koelen (waarom?).

 

Je zou bij nauwkeurig werken (de temperaturen goed in de gaten houden) kunnen kijken wat de toename van de CO2 in de buret is bij een bepaald temperatuurverschil (bijv. 20 graden is x cm3 CO2, 60 graden en dan weer afkoelen geeft y cm3 CO2) met behulp van de grafiek kunnen inschatten hoeveel gram CO2 er nog in het water achtergebleven is.

Motus inter corpora relativus tantum est.

#15

Isish

    Isish


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 april 2018 - 15:52

Heel erg bedankt!!!!!







Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures