Springen naar inhoud

- - - - -

Doet de vondst van één klein vingerkootje de "Out of Africa" theorie de das om?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3126 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 25 april 2018 - 10:08

Niet alleen de Chinezen vechten de gangbare "Out of Africa" theorie aan, door de vondst door Jin Changzhu et al van het Institute of Vertebrate Palaeontology and Palaeoanthropology in Beijng van een vroege menselijke fossiel in een grot in de zuid-chinese provincie Guangxi, een kaakbot van zo'n 110.000 jaar oud, (zie dit artikel).

In Saoedi-Arabië, in een gebied dat vroeger waarschijnlijk in plaats van een woestijn een groene omgeving was met meren, rivieren en leven, hebben wetenschappers een vingerkootje gevonden dat volgens hen toebehoorde aan een homo sapiens, de moderne mens. Het kootje van 85.000 jaar oud zou het eerste en oudste fossiel ooit zijn van een moderne mens op het Arabische schiereiland, en aantonen dat de mens veel vroeger uit Afrika is getrokken dan tot nu toe werd aangenomen.

 

Behalve het vingerkootje vonden ze ook fossielen van meer dan 800 dieren, waaronder gazelles en nijlpaarden. De theorie luidt dat die dieren Afrika op een gegeven moment hebben verlaten, waarna de homo sapiens - toen nog een jager-verzamelaar - hen gevolgd is.

 

De moderne mens ontstond zo’n 300.000 jaar geleden in Afrika. Veel wetenschappers hangen de theorie aan dat homo sapiens pas zo’n 60.000 jaar geleden in een enkele golf uit het continent is vertrokken. Volgens die ‘Out of Africa’ theorie zou hij zich daarna geleidelijk aan over de rest van de wereld hebben verspreid en andere vroege mensensoorten, zoals de Neanderthaler, hebben verdrongen.

 

Deze laatste ontdekking, gepubliceerd in Nature Ecology and Evolution, toont volgens hoofdauteur Huw Groucutt van de universiteit van Oxford aan dat “de vroege uittocht van de homo sapiens ruimtelijk veel verspreider is gebeurd dan tot nu toe gedacht”.

 

Lees hier verder, en het artikel in Nature Ecology and Evolution hier .

Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 10173 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 april 2018 - 11:54

Zoals ook wel genoemd wordt kan het natuurlijk zo zijn dan een relatief klein groepje mensen eerder uit afrika is vertrokken, en vervolgens is uitgestorven, of dat hun nakomelingen later alsnog zijn aangehaakt bij een andere migratiestroom of iets dergelijks.

 

Bovendien is het met 1 bot oid toch altijd een beetje een lastig verhaal, het zou op een of andere manier daar ook terecht gekomen kunnen zijn. Waarom iemand zeg 60.000 jaar geleden een destijds 30.000 jaar oud botje meenam is me niet duidelijk, maar onmogelijk is het ook niet. 

Victory through technology

#3

HarrieM

  HarrieM


 • 0 - 25 berichten
 • 6 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 26 april 2018 - 14:51

Op een wereld, zo groot, dat wij het bijna niet kunnen overzien. Met een ontwikkeling van de mensheid in een tijd die we bijna niet kunnen bevatten, kunnen er verschrikkelijk veel dingen gebeurd zijn. Er zijn duizenden verschillende vertakkingen denkbaar. Of alles vanuit een plaats begonnen is en om een tak sluitend te maken moeten er veel dingen ontdekt en gevonden worden.

Hoe oud de homo sapiens is, hoeft gelukkig niet alleen bepaald te worden door fossielen. Uit het DNA van levenden kan men tegenwoordig ook verschrikkelijk veel halen als het om tijd gaat. Eén enkel fossiele bewijst niet veel, en kan vaak hooguit gebruikt worden in de puzzel die de wetenschap aan het oplossen is. 

Ik denk dat we van deze grote meer dan enkele duizenden stukjes puzzel, nog geen rand hebben gelegd. Maar elk nieuw gevonden stukje moet wel op tafel gelegd worden, ook al weten we nog niet precies waar. Vroeg of laat vinden we meer stukjes die qua kleur of vorm op elkaar lijken en kunnen dan mogelijk een vlakje vullen.

Ik ga de compleet gelegde puzzel nooit meer zien, maar ik wordt al blij als ik zie wat de mensheid nu al ontdekt heeft. Uiteraard blijf ik uitkijken naar elk volgende stukje. En eens zou iemand deze draad op het forum kunnen lezen, die wel de hele oplossing van de puzzel heeft. Pas dan kunnen we zien hoe de hele ontwikkeling daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het blijft wel spannend zo.


#4

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 10173 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 april 2018 - 16:40

Het is zeker een puzzel, en geschiedenis ouder dan pakweg 5000 jaar is sowieso lastig bij gebrek aan schrift. 

 

En die vroege geschiedenis is qua vondsten sowieso lastig, bedenk dat er rond 60.000 jaar geleden slechts ca 10.000 mensen waren op de hele wereld. Als het 1:1 vergelijkbaar was dan zouden we nu per jaar domweg een miljoen keer meer fossielen produceren als destijds. Uiteraard is dat niet het geval gezien lichamen vrijwel overal op een of andere manier worden vernietigd (crematie, of graven die na een aantal decennia geruimd worden etc). 

Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures