Springen naar inhoud

- - - - -

Doet de vondst van één klein vingerkootje de "Out of Africa" theorie de das om?


  • Log in om te kunnen reageren

#16

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 10976 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 september 2018 - 01:24

Wellicht is het een kwestie van selectiedruk die voor enkele honderdduizenden jaren niet sterk genoeg was om landbouw en vestiging gunstiger te maken in plaats van jagen en verzamelen. 

 

Tegenwoordig lijkt die keuze vrij logisch, maar dat is ook wel met de landbouwgewassen die we nu kennen. Het is niet helemaal bekend wanneer mensen begonnen zijn met het selectief voortplanten van gewassen, maar het resultaat is spectaculair: mais was ooit een soort gras met wat eetbare korrels eraan, maar door menselijk handelen uitgegroeid tot iets met enorme calorie-rijke kolven. 

 

Dat geldt overigens voor vrijwel alle landbouwgewassen: dingen als appels of perziken waren 5000 jaar gelden nog kleine onooglijke en amper eetbare vruchten, terwijl ze nu zodanig veel voedingswaarde hebben dat je je bijna druk moet maken over obesitas als gevolg van consumptie. 

 

Overigens is er wel een leuke alternatieve theorie: mensen zijn gaan boeren ipv rondtrekken vanwege alcohol. Dat klinkt tamelijk bizar, maar er is ook wel weer bewijs dan mensen alcoholische danken maakten 9000 jaar geleden, en om dat te doen is het tamelijk essentieel om op 1 plek te blijven. Hoeveel waarheid daarin zit weet ik niet, maar het is wel een interessante hypothese: met de lage kwaliteit van gewassen destijds was boeren eigenlijk niet zo'n heel goede optie, maar je kreeg wel een biertje als beloning :) 

Victory through technology

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures