[scheikunde] verwarmen zonder brander

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 4

verwarmen zonder brander

ik weet dat er meerdere soorten van verwarmen zijn zonder brander zoals bv 
Warmwaterbad
Oliebad
Verwarmingsplaat
Zandbad
Verwarmingsmantel
alleen ik weet niet wanneer je nou welke moet gebruiken en of het dan ook nog uitmaakt wat voorn glas je gebruikt of tot hoe warm het dan max kan 
 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: verwarmen zonder brander

Kwestie van hoe snel en tot welke temperatuur je wil opwarmen. Bijvoorbeeld suiker opwarmen tot 80°C in een reageerbuisje zal slecht lukken boven een brander:  De suiker vlakbij het glas wordt al snel heet en gaat ontleden tot een zwarte plaktroep, nog voordat de suiker midden in de buis ook maar een beetje is opgewarmd. Een warmwaterbad (au bain Marie) kun je op 80°C instellen en je suiker daarin rustig en gelijkmatig opwarmen 
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: verwarmen zonder brander

Vergeet ook niet dat bij open vuur van een brander sommige stoffen kunnen ontbranden, dan is een mantel of een olie bad vaak een veiligere keuze.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: verwarmen zonder brander

Merk op dat Sanne het al heeft over verwarmen zonder brander, en wat dan de verschillen tussen de opties zijn.
 
Een verwarmingsplaat is geschikt om glaswerk met een vlakke bodem, zoals een erlenmeyer, snel te verwarmen. Maar je verwarmt maar van 1 kant, dat is niet altijd handig. Een verwarmingsmantel doet hetzelfde voor rond glaswerk, en heeft als voordeel dat je rondom verwarmt. Het nadeel is dat er geen goede temperatuurcontrole is.
 
Bij een oliebad heb je dat bijvoorbeeld wel, daar kan een thermokoppel in de olie gedaan worden, en daarmee wordt dan de verwarming geregeld zodat de temperatuur constant blijft. Hetzelfde geldt voor een waterbad, alleen dan kun je (uiteraard) niet warmer dan 100 °C. Het voordeel van een waterbad is dan wel weer dat het minder troep geeft, de olie van een oliebad is nogal glibberig.
 
Een zandbad is iets van vroeger. Op zich krijg je wel een gelijkmatige verwarming, maar het duurt eeuwen voor het zand warm is, en het contact tussen de zandkorrels en het glaswerk is niet optimaal. Ook kan zand krassen geven in de kolf, en dat kan (op termijn) een probleem zijn.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer