[scheikunde] titratie ammonium

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

titratie ammonium

​Wij moeten voor biologie een ecologisch onderzoek uitvoeren. Wij hebben gekozen om de concentratie ammonium aan te tonen in water door middel van titratie. Alleen de vraag is hoe kunnen we dat uitvoeren. We hadden gelezen dat het eventueel met natronloog kon of met zoutzuur alleen we weten niet hoe. Kan iemand helpen?

Berichten: 772

Re: titratie ammonium

Bepaling van ammonium (= NH4+) is niet mogelijk d.m.v. zuur-base titratie. Ammoniak (= NH3) kan wel, door titratie met HCl, maar zul je normaliter niet in water gaan aantreffen.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: titratie ammonium

RosaKaja schreef: ​....om de concentratie ammonium aan te tonen in water door middel van titratie. .......met natronloog kon of met zoutzuur .....
Klopt, in principe kan dit. Je voegt in overmaat een bekende hoeveelheid loog (NaOH opl.) toe aan de oplossing, kookt het ontstane ammoniak uit en titreert de overmaat loog terug met zoutzuur.
 
Een andere manier is een overmaat loog toevoegen, het ontstane ammoniak over te destilleren en op te vangen in een bekende hoeveelheid zwavelzuur en dan de overmaat zwavelzuur terug te titreren met loog.
 
Je moet, als het om een onbekende oplossing zou gaan, wel zeker weten dat er geen andere stoffen aanwezig zijn die mee kunnen reageren.
 
Verder, ter info, gaat het bij een titratie om het bepalen van de concentratie of hoeveelheid van een bepaalde stof en bij aantonen alleen om de aanwezigheid van die stof vast te stellen.
 

Reageer