[natuurkunde] Atmosferische druk

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 97

Atmosferische druk

Ik begrijp niet zo goed, wanneer ik bij oefeningen de atmosferische druk moet optellen of wanneer ik die mag verwaarlozen? 
Hoe weet je dit? 
 
Bv. wanneer de druk van de katheter wordt gevraagd, wordt de atmosferische druk verwaarloost en als men bijvoorbeeld de druk in een vloeistof met een bepaalde hoogte wilt berekenen. Wordt de atmosferische druk wel in beschouwing genomen... 
 
Iemand die mij kan helpen, dank u! 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.956

Re: Atmosferische druk

Kun je de voorbeelden wat verder toelichten?
 
De atmosferische druk is niet klein en zal dan ook zelden verwaarloosd kunnen worden.
Bij het bepalen van een drukverschil kan het zijn dat die atmosferische druk aan beide kanten dezelfde rol speelt en daarom niet van belang is.

Berichten: 97

Re: Atmosferische druk

Dit is de oefening, waar ik een beetje mee verward ben. 
 
 

Bij kunstmatige voeding gebruikt men een katheter (een kunststof slangetje), die langs de neus in de maag gebracht wordt. De druk aan het uiteinde van de katheter moet echter groter zijn dan de druk in de maag.

Wanneer het niveau van de kunstvoeding, met een massadichtheid van 900 kg/m3, zich 70,0 cm boven het uiteinde van de katheter in de maag bevindt,
 
wat is dan de gewichtsdruk aan het uiteinde van de katheter? 
 
P= rho*g*h 
 
Vervolgens werd er bij deze oefening de atmosferische druk niet bijgeteld. Die drukt toch ook op die katheter? 

 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.956

Re: Atmosferische druk

Die 'gewichtsdruk' is de druk veroorzaakt door de vloeistofkolom in het katheter. Dat is de extra druk door die vloeistofkolom.
Als je de absolute druk wilt weten dan moet je daar de atmosferische druk bij optellen. Aan beide kanten van het slangetje!
 
Die atmosferische druk is hier veel groter dan de gewichtsdruk maar omdat die aan beide kanten uiteinden van het slangetje (nagenoeg) gelijk is doet die er niet toe.
 
Wat je wel verwaarloost is de gewichtsdruk van de lucht, maar de dichtheid van lucht is met ongeveer 1,2 kg/m3 veel kleiner dan die van de vloeistof.

Reageer