Grootte ruimte afkoelen zonder airconditioning

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 14

Grootte ruimte afkoelen zonder airconditioning

Hallo,

Zou het helpen om emmers water op een dak te gooien op een warme dag zodat het water verdampt, wat energie onttrekt aan de omgeving eronder?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Grootte ruimte afkoelen zonder airconditioning

In theorie zou het moeten werken.
 
Het is wel afhankelijk van de vochtigheidsgraad (bij hoge luchtvochtigheid verdampt het water langzaam) en de wind (meer wind, meer verdamping). Vroeger spoot ik de dakpannen en de muren van een oververhitte schuur waarin ik werkte wel eens nat. Het scheelde na een paar keer herhalen wel iets, maar vrij weinig (een graad of twee schat ik). Die schuur was overigens niet geïsoleerd, en is jouw dak dat wel dan moet je er niet veel van verwachten.
 
De lucht is vandaag tamelijk droog en het waait. Probeer het eens uit zou ik zeggen, en laat dan vooral weten of het wat geholpen heeft. Wel zuinig zijn met het water!

Berichten: 12.262

Re: Grootte ruimte afkoelen zonder airconditioning

Het werkt zeker, maar in welke mate is nogal afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Bij een goed geisoleerd dak zal het weinig verschil maken, maar voor iets als een caravan werkt het uitstekend. Als je iets hebt met een plat, zwart dak zal het verschil groter zijn dan bij een licht gekleurd schuin dak, maar je kunt het altijd proberen :)
Victory through technology

Reageer