Springen naar inhoud

Nederland wordt het beste land ter wereld.


 • Log in om te kunnen reageren

#1

sensor

  sensor


 • >100 berichten
 • 141 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 juli 2018 - 13:00

Volgens econoom Mathijs Bouwman haalt Nederland Zwitserland in op economische indicatoren en algemeen welzijn. Hij heeft een lijst der lijsten gemaakt met bijvoorbeeld de world competitive index, zie het fd en zijn blog :

 

https://fd.nl/opinie...land-ter-wereld

http://mathijsbouman...op-zwitserland/

Bijlage  HFD_20180714_0_020_055.pdf   79,55K   245 maal gedownload

 

Dit is best een indrukwekkend lijstje want erg omvattend maar zal nog niet iedereen overtuigen. Laten we er eens vanuit gaan dat het klopt dat Nederland het beste land is of gaat worden. Waar komt dat door? Is dat het huidige kabinet en dus Mark Rutte of bijvoorbeeld onze ligging aan de Noordzee.

 

Veranderd door sensor, 16 juli 2018 - 13:08


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16836 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 16 juli 2018 - 13:37

Economie - zeker macro-economie - is een dermate complex verhaal dat je het succes ervan m.i. nooit eenzijdig aan één factor kunt toeschrijven.

 

Verder ben ik van mening (maar dat is mede te wijten aan mijn onwetendheid) dat je factoren als "geluk" en "persoonlijke ontwikkeling" van een land ten opzichte van andere landen simpelweg niet kunt samenvatten in 1 punt. Ik ben misschien heel gelukkig, maar wie weet gaat mijn geluk ten koste van het persoonlijk geluk van mijn vrouw? Maar zijn wij als gezin collectief wel weer gelukkig?

 

Het is dusdanig diffuus dat het n.m.m. weinig zinnig is om daar 1 eindscore aan vast te knopen. Ga die eindscore vervolgens nog eens aan 4 andere soortgelijke indicatoren koppelen om daar weer een ranglijstje van aan te maken ben je volgens mij een beetje het contact met de realiteit kwijt.

 

Niets ten nadele van Matthijs Bouwman hoor. Die man weet heel goed waar hij over praat, beter dan ik.

"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#3

sensor

  sensor


 • >100 berichten
 • 141 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 juli 2018 - 13:53

Goed voorbeeld van die relatie. Stel man scoort een 9 gemiddeld over een aantal factoren en vrouw scoort een 1. Is het gezin dan een 5 waard. Geld kun je delen maar gezondheid niet. Als Nederland (bijna ) het beste land ter wereld is wat zegt dat dan over de inwoners.

 

Dhr Bouwman heeft hier wel goed over nagedacht, ik stelde hem een vraag op twitter over onderwijs. Nederland scoort de laatste jaren slechter op de pisa ranglijst. Hij reageerde meteen met de opmerking dat de pisa scores zijn meegenomen in de global inovation index.

Veranderd door sensor, 16 juli 2018 - 13:54


#4

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16836 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 16 juli 2018 - 14:12Goed voorbeeld van die relatie. Stel man scoort een 9 gemiddeld over een aantal factoren en vrouw scoort een 1. Is het gezin dan een 5 waard.

Sterker nog: wat als we het in NL massaal zo inrichten dat mannen fulltime werken en zich zo prima kunnen ontwikkelen, waardering krijgen van hun omgeving, etc. Thuis regelt de vrouw alles zodat het aan de kinderen niets ontbreekt, de man niets in het huishouden hoeft te doen, etc. De vrouw moet zich ook nog eens in het zweet werken om een mooi lichaam in topconditie te houden, etc, alles in dienst van de man en de kinderen.

 

Dan heb je in extremis misschien de situatie waarbij de man en 2 kinderen elk een 10 scoren en de vrouw een 1, want die is diep ongelukkig. Gemiddeld zou dat leiden tot een 7,8. Dat is heel hoog en dus zou je daaruit kunnen concluderen dat we het in Nederland hartstikke goed voor elkaar hebben. De vrouw raakt daarin echter compleet ondergesneeuwd.

 

Dito met grotere schalen trouwens. Er zijn hele beroepsgroepen die de facto zwaar onderbetaald worden ter bevordering van ons geluk. Denk bijvoorbeeld aan de magazijnmedewerkers en de pakketbezorgers. Eerste groep wordt massaal uit Oost-Europa ingevlogen en moeten hier lange dagen maken met zwaar fysiek werk, weinig loon en slechte maar dure huisvesting. De tweede groep heeft gemiddeld nog 2 minuten per pakketje wat ze moeten bezorgen en krijgen de facto stuksloon. Tevens worden ze uitgebuit door ZZP-schijnconstructies. Vandaar dat we met zijn allen steeds meer klagen over pakketbezorgers die geen tijd nemen om te wachten tot je open doet, fout parkeren, etc.

Uiteindelijk profiteert een veel grotere groep van de slechte situatie van deze twee voornoemde groepen. De gemiddelde kwaliteit van leven gaat dus omhoog, "We" doen het beter.

 

En nog een schaaltje groter:

We vinden het fijn dat we een overhemd voor een paar euro op de deurmat vinden. Dat overhemd wordt echter 7500 kilometer verderop gemaakt door kinderen die lange dagen onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken, vaart de halve wereld over op zware stookolie en wordt hier tot aan de deur gebracht in een dieseltruck. Alwaar iemand erachter komt dat het kleurtje toch nèt niet helemaal is wat hij op internet dacht te zien en weer terug moet.

Die ontzettende luxe hier gaat ten koste van vele minnen onderweg. Ons geluk groeit, maar ten koste waarvan?

 

We zijn al zo ontzettend gelukkig hier. Laat ons liever focussen op het geluk van de minder bedeelden in deze wereld.

"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures