Springen naar inhoud

Vmbo-geneeskunde


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Ger.09

  Ger.09


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 juli 2018 - 13:45

Hallo,
Ik zit straks (schooljaar 2018-2019) in de 3e klas van vmbo-t. Ik doe niet erg veel aan mijn huiswerk en sta gemiddeld 7-7,5 voor mijn vakken. Ik zou graag kinderoncoloog willen worden, maar ik weet niet of ik dat mogelijk is en welke opleidingen ik daarvoor moet volgen. Heeft iemand tips/ ervaringen voor mij?

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

egos

  egos


 • >250 berichten
 • 292 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 juli 2018 - 14:11

Met die cijfers en die inzet zou ik zeggen, dat je een instelling hebt die luidt: "Liever een 6 of een 7 en geen stress, dan een 8 of een 9 en geen leven". Dus het gaat je heel gemakkelijk af.

Je zit mijnsinziens minimaal een schooltype te laag.

Met een beetje inzet kun je via de HAVO naar het VWO. Dan kun je geneeskunde op de universiteit gaan studeren en vervolgens de specialisatie tot oncoloog volgen. Je kunt ook na de HAVO via een HBO-opleiding naar de universiteit. Voor de hand ligt dan HBO-verpleegkunde.

 

Een andere weg die je met een VMBO-diploma kunt volgen is:

MBO-verpleegkunde (ziekenhuisspoor van het Summa College in Eindhoven bijvoorbeeld) - HBO-verpleegkunde-geneeskunde aan de universiteit - specialisatie kinderoncologie. Duurt wel even maar dan heb je ook wat!

 

Succes!


#3

Beresteyn

  Beresteyn


 • >250 berichten
 • 806 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 juli 2018 - 17:07

Geneeskunde is een prachtig vak, dus als je het niveau aan kan en de motivatie hebt om nog flink aan de slag te gaan zou ik het je zeker aanraden!

 

Allereerst is het van belang dat je de overstap naar de havo maakt. Ik zou niet weten wat de eisen daarvoor zijn, maar vraag dat na bij iemand van je school en zorg dat je dat zo snel mogelijk voor elkaar krijgt. Belangrijk daarbij is natuurlijk wel dat je cijfers goed zijn. Ik zelf hecht weinig waarde aan cijfers, aangezien die mijns inziens niet representatief zijn voor het meten van individuele vaardigheden, maar je school en de onderwijsinspectie doen dat wel. De hoogte van het gemiddelde om door te stromen moet volgens mij rond een 7 liggen, dus wat dat betreft zit je goed. Maar probeer er altijd uit te halen wat je kan. Daarbij is het maken van huiswerk wel key: niet alleen leer je de stof, maar ook ontwikkel je een soort werkhouding die een gewoonte wordt. Het is ironisch dat ik dit zeg, aangezien ik te makkelijk kan leren; dat heeft er toe geleid dat ik met één keer een samenvatting doornemen altijd wel voldoendes kon halen op de middelbare zonder m'n huiswerk te maken, maar het heeft er ook toe geleid dat ik destijds ontzettend laks en lui ben geworden. En dat heb ik in mijn eerste jaar op de universiteit wel gemerkt. Het was alsnog goed te doen, maar er moest wel een flinke schakel om qua mentaliteit en dat krijgt niet iedereen voor elkaar. Het zou zonde zijn als je na zo'n lange weg alsnog zou afvallen voordat je je definitieve BSA zou krijgen (BSA is een administratief bewijs dat je door mag met de opleiding).

Anyways, probeer dus over te stappen naar de havo zou mijn advies zijn. Kan lastig worden, want vmbo bereid men voor op het MBO en dat is echt andere koek dan havo/HBO, maar als je het mag proberen: ga ervoor!

 

Volgens mij kun je alleen van vmbto-T jaar 4 doorstromen naar havo 4, maar dat zul je dus even moeten navragen. Vervolgens zul je havo 4 en havo 5 moeten doorlopen en je havo-diploma halen. Dan is de keuze of je een HBO-opleiding gaat doen, bijvoorbeeld HBO-V zoals egos al aangaf, of je stroomt door naar het vwo. Als je doorgaat naar HBO-V en je haalt daar je propedeuse, je volledige eerste jaar, dan mag je (ik weet niet of dit overal geldt, maar bij sommige universiteiten in ieder geval wel) meedoen aan de decentrale selectie voor geneeskunde. Een gemiddelde decentrale selectie bestaat uit verschillende rondes, vaak een cv-ronde en een toets-ronde. Je hebt dan op je cv al een voorsprong, want je hebt ongetwijfeld praktijkervaring opgedaan tijdens die opleiding, je hebt al geleerd over de patiëntenomgang en je hebt waarschijnlijk (net iets) meer kennis dan vwo-leerlingen die ook aan de decentrale selectie meedoen. Al met al zaken waar je je voordeel mee kan doen, zowel in de cv-ronde als de toets-ronde. Maar je moet natuurlijk wel gemotiveerd zijn om alle eerstejaars vakken te halen voor je propedeuse, anders duurt het langer. Als je doorstroomt naar het vwo, ga je eerst van havo 5 naar vwo 5 (en hiervoor heb je dus een havo diploma nodig volgens mij) en vervolgens vwo 6. Zodra je je vwo-diploma hebt gehaald, kun je je inschrijven voor de decentrale selectie van geneeskunde. Van vmbo-T 3 naar geneeskunde via het HBO kan dus minimaal 5 jaar duren (vmbo3>vmbo4>havo4>havo5>HBO-V propedeuse). Via vwo duurt het minimaal 6 jaar (vmbo3>vmbo4>havo4>havo5>vwo5>vwo6). Waarschijnlijk duurt de weg via HBO-V ook nog minimaal één jaar langer, aangezien je voor de exacte vakken (biologie, scheikunde, natuurkunde en op sommige faculteiten ook wiskunde) deelcertificaten moet halen. Dat kan via de vavo. Er zullen ongetwijfeld andere, soortgelijke HBO-opleidingen zijn die ook volstaan aan de eisen voor inschrijving van de decentrale selectie, maar dat zou je moeten navragen bij de onderwijscentra van de desbetreffende faculteiten.

 

Dan kun je je inschrijven voor geneeskunde. We gaan er even vanuit dat je word toegelaten (houd serieus rekening dat dit ook vertraging op kan lopen, want er melden zich véél meer mensen aan dan er plaats is). Dan doe je 6 jaar geneeskunde en als je slaagt ben je basisarts. Vanaf daar zul je je eerst zal moeten specialiseren in kinderarts. Ga uit van minimaal 5 jaar specialisatie. Vervolgens doe je een opleiding tot het subspecialisme kinderarts-oncoloog, tel daarvoor nogmaals 2,5-3 jaar voor op. En eigenlijk is het ook nog van belang dat je ergens in je academische ontwikkeling een promotie-onderzoek doet, wat vaak een zware aanbeveling is om toegang te krijgen tot plekken voor specialisatie. Een gemiddelde promovent heeft volgens het VSNU ongeveer 6 jaar nodig om het volledig af te ronden. Dit klinkt als een gigantisch lange weg, en dat is het eigenlijk ook wel, maar onthoud dat je in de meeste gevallen na het halen van je geneeskundediploma aan de slag gaat als AIOS. Naarmate je je (sub)specialisme afrondt kun je groeien qua functie, vaardigheden en verantwoordelijkheden. Gaandeweg vergaar je dus steeds meer verantwoordelijkheden en mag je dus meer, tot je jezelf officieel kinderarts-oncoloog mag noemen. 

 

Ik zou je dus willen adviseren om na te gaan of je bereid bent én het aankunt om kinderarts-oncoloog te worden. Zoals al eerder gezegd: het is een prachtig vak, maar denk er goed over na. Het is een lang pad en dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Arts worden doe je niet in een enthousiaste opwelling, maar doe je met een doordrongen motivatie en passie. Het is absoluut mogelijk, dus heel veel succes en ik hoop dat je je dromen waar kunt maken!  ;)

"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."
Henri A. Termeer (1946-2017)


#4

Ger.09

  Ger.09


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 juli 2018 - 17:49

Heel erg bedankt voor jullie reacties op mijn vraag! Het is nu allemaal een stuk helderder voor me. Echt heel erg bedankt. Mijn mentor van volgend jaar is ook mijn lob-begeleider ben ik zojuist achter gekomen, dus ik zal dit ook nog met hem bespreken en jullie antwoorden laten zien. Ik heb nu wel besloten om volgend jaar mijn inzet te verhogen en echt mijn best te gaan doen. Nogmaals, heel erg bedankt!

#5

egos

  egos


 • >250 berichten
 • 292 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 juli 2018 - 18:03

Ik heb nu wel besloten om volgend jaar mijn inzet te verhogen en echt mijn best te gaan doen. Nogmaals, heel erg bedankt!

Waar zo'n forum al niet toe kan leiden! :D That's the spirit! Laat nog eens horen hoe het je vergaat! Ben benieuwd!

Veranderd door egos, 22 juli 2018 - 18:04


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures