Springen naar inhoud

Het gebruik van een digitale voice recorder • Log in om te kunnen reageren

#1

aadkr

  aadkr


 • >5k berichten
 • 5667 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 07 augustus 2018 - 17:27

Volgens artikel 123 a Lid 1 van het wetboek van strafrecht mag ik met mijn voice recorder een gesprek met 1 ander persoon opnemen.

Ik hoef maar aan 1 voorwaarde te voldoen
dat ik zelf ook deelneem aan het gesprek en dat mijn stem ook te horen is.

Mijn vraag is nu of ik de digitale voice recorder ook mag gebruiken als er bijvoorbeeld 3 personen aan tafel zitten of bijvoorbeeld 4 personen.

Hoogachtend

Aad Krijtenberg

Veranderd door Michel Uphoff, 07 augustus 2018 - 22:57
e-mail adres verwijderd


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 11091 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 augustus 2018 - 17:48

Ik denk dat je het verkeerde artikel hebt, of wellicht het verkeerde boek?

 

Sowieso is het afhankelijk van de situatie, in de openbare ruimte mag je gewoon beeld en geluidsopnames maken, tenzij anders geregeld door bijvoorbeeld de eigenaar van die openbare ruimte (een winkel(centrum) kan bijvoorbeeld verbieden de filmen of te fotograferen). 

Victory through technology

#3

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3395 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 07 augustus 2018 - 18:17

Artikel 123a zegt:

 

Hij die door geweld of bedreiging met geweld een vergadering van een door de staten van een provincie ingestelde commissie uiteenjaagt of tot het nemen of niet nemen van enig besluit dwingt of een lid, een gedeputeerde of de commissaris van de Koning uit die vergadering verwijdert of opzettelijk verhindert die bij te wonen of daarin vrij en onbelemmerd zijn plicht te vervullen, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

 

Artikel 139a zegt:

1. Met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft hij die met een technisch hulpmiddel een gesprek dat in een woning, besloten lokaal of erf wordt gevoerd opzettelijk:
1°. anders dan in opdracht van een deelnemer aan dat gesprek afluistert;
2°. zonder deelnemer aan dat gesprek te zijn en anders dan in opdracht van zulk een deelnemer opneemt.
2. Het eerste lid is niet van toepassing op het opnemen:
1°. van gegevens die worden verwerkt of overgedragen door middel van telecommunicatie of door middel van een geautomatiseerd werk;
2°. behoudens in geval van kennelijk misbruik, met een technisch hulpmiddel dat op gezag van degene bij wie de woning, het lokaal of het erf in gebruik is, niet heimelijk aanwezig is;
3°. ter uitvoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 .

 

Dit betekent dus dat het in beginsel is toegestaan een gesprek op te nemen met als voorwaarde dat de opnemende partij zelf deelneemt aan gesprek of dat het gesprek wordt opgenomen in opdracht van één van de deelnemers daaraan. Het opnemen door een derde kan als strafrechtelijk handelen worden gezien aangezien het dan al snel afluisteren van een gesprek wordt. Maar soms is ook in het eerste geval de opname strafbaar, nl. als er gevoelige zaken in besproken worden. Dan kan het (grond)recht op privacy in geding komen. De opnemende partij hoeft geen mededeling daarvan te doen aan de gesprekspartner, tenzij dit zou indruisen tegen de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

#4

aadkr

  aadkr


 • >5k berichten
 • 5667 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 14 oktober 2018 - 19:01

Onlangs heb ik een digitale voice recorder gekocht van het merk Olympus.

Ik heb geen verstand van recht.

Maar voordat ik die voice recorder heb gekocht , heb ik op het internet gekeken wat je wel en wat je met zo''n ding niet mag doen.

Ik kwam uit op het volgende:

Als ik met nog 1 persoon aan tafel zit , dan mag ik voordat het gesprek begint de voice recorder aanzetten en het gesprek opnemen.

Dit mag ik doen , ook als de persoon die tegenover mij aan tafel zit niet weet dat zijn of haar gesprek wordt opgenomen.

De enige voorwaarde is dat ik ook zelf aan het gesprek moet deelnemen.

Ik mag het gesprek zelfs opnemen ,ook als degene die tegenover mij zit daar geen toestemming voor geeft.

Dit staat allemaal in artikel 139a Lid:1 van het wetboek van strafrecht.

Maar als ik nu met 2 personen aan tafel zit , dus ik en nog 2 andere personen , mag ik dan nog steeds zonder toestemming te vragen het gesprek opnemen.

Hoogachtend,

Aad Krijtenberg

Veranderd door aadkr, 14 oktober 2018 - 19:02


#5

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 11091 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 oktober 2018 - 00:18

Zolang je maar deelnemer bent aan het gesprek wel, maar de vraag is natuurlijk op welk moment je deelnemer aan een gesprek bent. Als je het van het begin af aan opneemt en domweg je aan elkaar voorstelt oid lijkt me duidelijk dat je vanaf dat moment al deelnemer bent.

 

Doe je dat niet is  het lastiger: in principe kunnen de andere twee personen onderling een gesprek voeren dat je opneemt, voordat je zelf iets zegt. Bij dat eerste deel is dan onduidelijk of je wel of geen deelnemer was. 

 


Ik mag het gesprek zelfs opnemen ,ook als degene die tegenover mij zit daar geen toestemming voor geeft.

 

Dat hangt er natuurlijk wel van af hoe dat gaat: als je iemand toestemming vraagt een gesprek op te nemen, en die diegene geen toestemming geeft maar je het heimelijk alsnog opneemt denk ik dat dat wel richting een onrechtmatige daad kan gaan. Dat hangt er natuurlijk ook van af wat je met de opname doet: het maken van de opname kan best legaal zijn, maar het publiceren van (evt geknipte) fragmenten die een ander beeld laten ontstaan dan het hele gesprek zou doen kan best onrechtmatig zijn. 

 

Je kunt vrij gemakkelijk iets doen als knippen uit "ik ga hem niet neerschieten" het woordje "niet" wegknippen, en het dan openbaren. Zoiets is onrechtmatig. Mocht dat bewijs worden in een strafzaak of iets dergelijks dan zal men forensisch kunnen vaststellen dat er geknipt is, maar als het civielrechtelijk blijft wordt dat onderzoek prijzig voor 1 van de partijen. 

Victory through technology

#6

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8487 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 oktober 2018 - 17:39

Het opnemen van een gesprek en het openbaar maken zijn 'an sich' twee verschillende dingen.

"Meep meep meep." Beaker

#7

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 11091 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 oktober 2018 - 00:41

Uiteraard - maar zaak is dat je sowieso geen onrechtmatige opnames mag maken, ook al doe je daar helemaal niets mee. 

 

Dit zal niet zo vaak voor problemen zorgen, die komen in de regel pas als iets openbaar wordt en 1 van de partijen wellicht niet gediend was van het maken van de opnames, maar als de opnemer deelnemer van het gesprek was niet kan stellen dat de opname zelf onrechtmatig verkregen is. 

Victory through technology


Also tagged with one or more of these keywords: nl recht

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures