Elektrische flux door een schijf

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 4

Elektrische flux door een schijf

Hallo,
 
Er wordt gevraagd wat de elektrische flux is doorheen de volledige schijf met straal R ten gevolge van de puntlading q, die op een loodrechte afstand b onder het middelpunt van de cirkel ligt. (zie figuur bijlage)
 
Aangezien het elektrisch veld niet uniform is over de schijf, zullen we de schijf moeten indelen in infinitesimale stukjes. Dit heb ik dan ook gedaan. 
Als ik een klein stukje schijf met straal R" en dikte dR" neem, dan zal het elektrische veld op dit kleine stukje schijf wel uniform zijn (want de afstand tot de puntlading voor dit kleine stukje schijf blijft dezelfde). Het elektrische veld voor dit volledige kleine stukje schijf is dan E = (1/4*pi*epsilon) * (q/(R"² + b²)^1/2) volgens mij... Maar ik weet niet of dit juist is?

Als dit juist zou zijn, dan kan ik de totale flux door de schijf makkelijk berekenen dmv de integraal te nemen van E*dA.
Maar eerst zou ik dus moeten weten of mijn redenering over het elektrisch veld op dat kleine stukje schijf wel correct is...

Alvast bedankt.
 
 
Bijlagen
schijf.png
schijf.png (13.21 KiB) 526 keer bekeken

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.547

Re: Elektrische flux door een schijf

Voor de eenvoud van de berekening zou ik de platte schijf vervangen door het bolkapje met dezelfde omtrek. Voor de flux maakt dat niet uit, en het voordeel is dat E constant is op dat bolkapje, en overal loodrecht op het kapje staat. Volgens de meetkunde is het oppervlak van het bolkapje A = π (R2 + h2), waarbij h de hoogte van het kapje is.
 
Ik denk dat jouw methode er geen rekening mee houdt dat E niet overal loodrecht op het platte schijfje staat.

Reageer