draagkracht

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 1

draagkracht

Hallo!
 
ik weet dat dit onderwerp al verschillende keren is behandeld maar aangezien het voor elke kast verschilt zou ik het als nog willen vragen.
 
Ik zou graag een aquarium willen plaatsen van 240l (dus met decoratie etc. een stevige 260-270 kg) op een ikea kast ( https://www.ikea.com/be/nl/producten/opbergmeubelen/ladekasten/malm-ladekast-met-6-lades-wit-gelazuurd-eikenfineer-art-40178609/ ). In vorige artikels word er steeds verwezen daar de bijgezegde draagkracht maar die vind ik in het geval van deze kast niet.
 
 
Het zou dus erg vriendelijk zijn als er mensen met meer ervaring in dit soort gebied even de tijd zouden willen nemen om deze kast te bekijken. zelf heb ik een bed en 2 nachtkastjes van dezelfde serie en de nachtkastjes kunnen mij ( 65kg) dragen zelfs al spring ik erop.
 
Alvast bedankt!
 
XD
 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: draagkracht

Ik neem aan dat je de brede uitvoering wilt aanschaffen. Als ik het goed zie bestaat die eigenlijk uit twee enkele ladekastjes van 80 cm breed met een gemeenschappelijk bovenblad. Dat houdt dan in dat er drie verticale steunvlakken zijn, beide zijwanden en een dubbele wand in het midden. Het bovenblad wordt op de wanden gemonteerd, dat is gunstig. Afhankelijk van de afmetingen van het aquarium zouden deze drie wanden bij gunstige verhoudingen (brede, diepe, lage bak) dan mogelijk wel voldoende verticale steun kunnen bieden, maar het is natuurlijk wel goedkoop gefineerd spaanplaat en dat is evenals de verbinding tussen de verticale wanden echt niet sterk.
 
Maar het kastje is niet bepaald stabiel, alleen die spijkertjes in de hardboard achterwand en een paar strookjes spaanplaat voorkomen dat het kastje vervormen kan tot een paralellogram, en dat wil je beslist niet. Je zal dus zeker willen voorkomen dat het kastje op die manier vervormen kan (een keer stevig tegen de zijkant van het aquarium stoten zou funest kunnen zijn). Dus als je dit al wilt gebruiken, zet dan de zijwanden maar vooral het bovenblad van het kastje met hoekijzers oid goed aan de wand vast zodat deze vervorming niet voor kan komen.
 
Zelf zou ik er zo niet aan beginnen, mij is het allemaal echt wat te gammel.

Gebruikersavatar
Berichten: 821

Re: draagkracht

Ik zou niet met z'n vieren op dat kastje gaan zitten.

Berichten: 863

Re: draagkracht

Je moet die kastjes zelf in elkaar zetten>
als je hier en daar wat afwijkt van de gebruiksaanwijzingen en ook lijm gebruikt

gaat de sterkte er meestal een stuk op vooruit.
 
Maar je morst ook wel eens wat bij het schoonmaken en of bijvullen daar kan dit materiaal niet tegen.

je kan beter een grenen kastje nemen en het bovenblad nog eens extra in een goede lak zetten.
 
vastzetten aan de muur is uiteraadt noodzakelijk bij een aquarium (altijd hoe stevig je kast ook is)

Reageer