Chromosomen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 7

Chromosomen

Hallo, ik heb de indruk dat, zelfs in wetenschappelijke werken, de termen chromosomen, chromatiden en chromatinedraden nogal eens door elkaar gehaald worden. Ik meen dat een menselijke cel normaal 46 chromosomen bevat. Maar op een karyogram zien we altijd slechts 23 chromosomen. Hebben we dus allemaal datzelfde karyogram 2 keer in elke cel? En wat zijn dan chromatinedraden en chromatiden? Moest iemand dit verwarrend kluwen nu eens klaar en duidelijk kunnen ontrafelen zou dit mij heel gelukkig maken. Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: Chromosomen

Kan verwarrend zijn inderdaad. Het is allemaal genetisch materiaal, maar het verschil zit 'm vooral in de organisatiestructuur. 
 
main-qimg-9623d9c5fc1381ba50213063fd4c0e91.png
main-qimg-9623d9c5fc1381ba50213063fd4c0e91.png (466.44 KiB) 774 keer bekeken
 
Chromatine is een vezel dat bestaat uit DNA, RNA en eiwitten. Als je chromosomen zou condenseren, zou je chromatine vezels hebben. In een cel is dat niet zo, daar zit het DNA in de vorm van chromatine opgevouwen dankzij o.a. eiwitten (cohesins & histonen). Je hebt hier twee varianten van: euchromatine en heterochromatine. Heel kort door de bocht is het verschil hiertussen de mate van condensatie oftewel opvouwing. Euchromatine is minder opgevouwen en daardoor makkelijker te transcriberen. Heterochromatine is precies het tegenovergestelde. Als je chromatine zou bekijken onder een microscoop, zou je een soort kralenketting zien. Dit noemt men ook wel het 'beads on a string'-model. Daarbij zie je het DNA gewonden de histonen en de combinatie tussen die twee noemen we weer nucleosomen. Wanneer DNA replicatie optreedt, krijgt men twee chromatiden die aan elkaar vastzitten op een plek die we het centromeer noemen. Die chromatiden zijn genetisch identiek. Twee zusterchromatiden samen vormen een chromosoom, wat in bovenstaande afbeelding te zien is als de structuur met de H-vorm (rechtsonder). Maar ik geloof dat de nomenclatuur ook afhankelijk is van de fase van de celcyclus. In mitose/meiose schijnen chromatiden ook wel aangeduid te worden als chromosoom. Op een karyogram zie je 23 paren en dus 46 chromosomen, waarbij voor elk paar je er één van je vader en één van je moeder hebt gekregen. In de celdeling zal zo'n paar zich verdubbelen (zie onderstaande figuur). Dan wordt het verwarrend, want één zo'n H-vorm kun je een chromosoom noemen die bestaat uit twee chromatiden, maar je de H-vorm ook kunnen benoemen als twee chromosomen die nog aan elkaar zitten met het centromeer.
 
Zolang je weet hoe alles is opgebouwd van DNA backbone tot een uiteindelijk chromosoom, dan zou het allemaal goed moeten komen. Nomenclatuur is wat mij betreft in dit geval een zaak van latere zorg. 
 
050401HRspermagenese_1.jpg
050401HRspermagenese_1.jpg (39.91 KiB) 772 keer bekeken
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Berichten: 7

Re: Chromosomen

Beste Beresteyn
 
u bent de enige die op mijn vraag gereageerd heeft, maar uw antwoord was wel heel nuttig. Dus, alleszins bedankt hiervoor, Bill

Reageer